夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 快樂 於 08-7-22 15:23 發表

好既心理方法,每日同一時間打電話,等佢習慣左,之後試下唔打,佢會有一個失落既感覺......

呢2日我都有維持一日打2次比佢, 中午12:00左右, 晚上10:00左右, 頭先仲同佢傾左半個鐘!!不過都係圍繞囡囡同講佢點解唔開心!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 angelmak 於 08-7-23 16:11 發表
都係一個好開始, 加油~

雖然佢有少少避忌, 仲每次都係我主動打比佢, 不過總好過傾2句就收我線了!!!(今日都傾左十五至二十分鐘)
我要做個好爸爸!!

複式洋房

多謝大家鼓勵!!
今日都算忙, 但唔知點解百忙之中, 都好多時間係度諗野..........
我不停諗佢同我講有新男朋友係唔係假呢??呢個答案真係要佢自己先知, 其實我一向都覺得係假, 覺得佢係度考驗緊我, 或者我諗得真係太多, 可能一切同我諗既都係相反!!
今日中午我無打比佢(不過有SEND 左2個SMS 比佢,佢回左一個)夜晚返到屋企涼都未沖第一時間就打比佢, 佢第一句同我講, 佢好嬲, 我當然問佢做乜野嬲, 佢話約左和記7~9上佢屋企裝寬頻(當時已經係9:45)仲未到, 我就問佢係唔係裝完寬頻即刻用得, 咁佢就話要星期六先用得, 我再問佢點解要星期六, 跟住佢態度好差咁同我講, 我點知你想知咪走去問和記囉, 跟住佢門鐘就响, 佢就講應該到唔講啦, 我連拜拜都未講佢已經收左線, 老實講我未用過和記我都係想了解一下, 我連打去想講既野都未講, 佢只係一句話今日已經好煩就用咁既態度同我講野, 好坦明我真係難受!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 angelmak 於 08-7-25 03:47 發表

我真係看得妳老婆同你仲有大大可能bor! 第1, 佢肯同你講吓tel, 仲有15-20分鐘! 我個人可能絕d, 我會話冇嘢講, 之後唔講嘢囉, or比個tel個女同佢傾... 所以你老婆應該都會受氹, 好心你以前就對佢好好好好啦~ 仲有第2 ...

唔介意!!!我有時真係蠢少少.................
咁既情況我應該點氹佢好呀??(氹人我真係唔叻)
跟住沉晚佢有打返比我, 係呢幾日第一次主動打比我, 雖然都叫左我打比佢先, 都同佢同囡囡傾左半個鐘!!!!!

我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 angelmak 於 08-7-25 11:24 發表

如果你真係唔識講嘢氹佢, 首先就可以買D小禮物比佢, 有時行街見到有D咩小禮物or飾物, 可以買比佢! 你可以話"係咁啱行過見到幾靚, 所以買比妳!", 可以買1枝花都ok o家! 唔好咁刻意囉~ 要注意妳老婆多過妳個女! 得閒 ...

多謝意見!!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-25 13:15 發表

我對我老公好燥, 但我對其他人不是這樣的. 像前天我老公在我好煩煮餸時, 同我講"我剛才俾錯了鹽給你", 就咁呆鬼左企係到. 我就忟到爆咁同佢講"咁現在可以點呀?" 唔落都落左. 講來都多餘.
在好忟, 忟到爆時, 你唔 ...

佢D 性格有D 似你, 好忟時邊個都發脾氣..........不過佢永遠唔會講對唔住的..........
我真係唔知佢鍾意睇邊套愛情片, 因為佢最鍾意睇恐怖片...........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

今日佢同朋友出去遊船河, 今早我SEND 左個SMS 叫佢玩得開心D, 估唔到佢回返SMS 比我話佢未訓醒比我嘈醒左......
今日我無打過比佢(唔想騷擾佢relax), 佢8點幾係尖沙咀(我估佢應該架船埋緊岸)打比我問我聽日點, 其實我之前同佢講左幾次聽晚我會7點左右接囡囡跟住帶囡囡行書展, 佢亦同我講左好幾次聽晚約左朋友睇黑夜之神(我仲有問佢係唔係想睇EDISON出場果3秒), 不過頭先佢問我時我加左一句如果佢得閒的話我可以早少少過黎接佢同囡囡跟住食少少野一齊行書展, 佢話佢朋友未覆實睇下聽日點先!!!
好坦白我真係真係好想知佢諗咩...........
搞到我又開始有D 亂.....................
我好想追返佢(雖然我唔知佢係唔係考驗緊我), 但我知道呢時間好敏感, 唔可以太心急!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-7-25 22:29 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-26 00:57 發表

我成熟左才會學識講對唔住. 最大突破係發我爸爸脾氣, 我爸爸無嬲, 我好內疚, 在發完脾氣後3秒內, 我喊住咁同我阿爸講對唔住, 那一刻我全家人都哭了, 說我大個女了. 那一次之後, 我發覺自己好意氣用事, 從此才改變 ...

睇見你每次既回覆好次比我更加激動!!!
沉晚佢終於都係同朋友去睇戲, 可能一切都係我既錯覺!!
返到屋企十二點幾佢仲未返屋企(我知佢同個男人一齊, 但我既位置又有乜權去過問呢), 不過佢居然同我講星期一同我一齊同我老豆慶祝生日...............咁即係點???佢今晚都同個男人出左街啦, 佢係唔係當我水泡, 定係考驗緊我, 定係節磨緊我, 定係佢想知我能夠承受到咩程度.......

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-7-27 08:06 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-27 17:11 發表

哈哈~ 係呀~ 因為我feel到你真係好愛你老婆, 都想你地大團圓.
唔好意思, 因為你某d性格真係好似我老公, 我老公都係好愛我的, 我地好辛苦再配合到. 所以加了自己幾錢肉緊... 希望你唔好介意~

所以你都估到我真人性 ...

當然唔介意!!
我係好愛佢, 不過有個媽咪之前留言講過我部份心底話, 如果佢真係有男朋友佢地會有某些關係, 我諗我會接受唔到, 雖然接受唔到不過我仍會愛佢, 什至乎我願意照顧佢, 但唔等於我會接受佢同其他男人既關係!!!諗到呢方面, 我真係好想靜下, 但真係無咁既能力!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 lee_apple 於 08-7-27 23:53 發表
我唸你之前做的和我老公一樣."大男人"當佢忍你時,你心一定想個老婆唔會離開我,佢咗愛我,而且結咗婚的一定無人要...這樣就錯了..你老婆同我一樣有人追緊,一樣有個"大男人"老公,不同的 事佢無你咁CARE個老婆..我好明白 ...

佢有試過唔見左一日半日, 佢仲好鍚囡囡!!
請問有咩見解呢??
我要做個好爸爸!!

複式洋房

佢今晚有同我同囡囡一齊去慶祝我爸爸生日, 我開心!!!
今日同囡囡係玩具反斗城等佢!!第一眼見到佢, 覺得佢比以前靚得多, 可能成個星期無見佢, 之後佢幫我揀左件衫送比我爸爸, 唔知點解總係覺得佢係考驗緊我, 連呢D 場合佢都肯出席, 我知佢有D 悶, 不過講真我唔知道佢抱住咩心態出席!!!
真係好後悔當初無去珍惜佢, 近日部PDA 手機出現問題, RESTORE 之前個BACKUP 部機返左去4月, 如果現實都有得RESTORE 就好了!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alik 於 08-7-29 07:55 發表
我想問, 其實你父母知唔知你地分開左呢件事? 你唔想開口問, 可唔可以等你亞爸當傾偈咁, 問下佢, 究竟想點?

我爸爸未知的!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 FionaMan 於 08-7-29 17:52 發表
樓主,你口口聲聲話想追返個老婆,但一有少少挫折就話好灰想放棄, 一個正常既女人見到個男人咁唔穩定點會有信心呀!冷靜d,清醒d啦.
作為一個女人,我覺得你老婆唔係好堅決咁決定離開你,只係傷心,死死地心.第一:每日同你講電話(最少 ...

你講得好好, 我認同你既睇法, 我諗我無表達錯誤比大家知的, 但我真係唔係好識表達我可以點比到幸福我老婆, 我真係好蠢的, 我開始越黎越恨我自己..........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 before2046 於 08-7-30 12:38 發表
我都仲好肯定,你在你老婆心中地位仍然相當重,
只是你的說話同應變技巧差D傘。
試想下,我地通常都只會向身邊最 close 嘅人發皮氣,
可能係毫無道理的皮氣,因為我地都知道最close 嘅人會包容,
也可能會氹番你。就好似細嗰嗰陣 ...

多謝你既見解!!!佢同阿媽鬧交無係屋企食飯, 出左去同朋友食飯, 係返屋企途中我打比佢同佢傾左成個鐘, 話題圍繞佢媽爸同佢既關係, 講左好多佢以前無講過比我聽佢細個既野, 佢返到屋企留下仲坐係巴士站繼續傾, 我地傾到佢買左杯雪糕比囡囡都唔記得(我一打比佢佢己經講比我聽買左杯雪糕比囡囡), 最後溶晒所以收左線佢要上返屋企!!!
想大家幫幫手, 我唔係好識開解佢, 佢爸媽對佢好差, 佢現在既情況我應該點開解佢呢???
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-7-31 00:51 發表

to be a good listener. 似乎佢系想搵人傾訴多 d , 聽佢講多 d.

我有做一個聆聽者, 不過佢返左屋企後已無打比我了............
好掛住佢, 好想攬住佢..................
真係好氣憤, 我真係一個傻瓜, 連最重要既野都無去珍惜.......

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-7-31 07:37 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 angelmak 於 08-7-31 09:47 發表

好想攬住佢咪攬囉~ 一見到佢, 就去攬住佢, 靜靜哋... 咩都唔駛講...

我都想......不過星期一同佢食完飯走時, 有人係後面推住手推車推緊過黎, 跟住我一手抱住囡囡一抱捉住佢隻手拉佢過黎, 佢都好在意咁申開我..............如果我走去攬住佢, 佢一定會好反感呢...
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 before2046 於 08-7-31 11:27 發表

講得好!!!
樓主你應該將自己的情感爆出來比佢知道,
你唔強烈d,佢唔會感受到你唔可以失去佢。
這刻,佢仍然給你補救機會,
喺適當的時候攬住,甚至咀佢,
佢唔會拒絕,甚至會感受到佢的重要性。
最好在佢覺得無人關心佢嗰陣.... ...

其實每晚訓唔著我都會SEND SMS 比佢話佢知我好掛住佢, 不過佢一個都無覆過我!!!
佢今日同佢媽鬧交, 佢離家出走, 佢叫我接囡囡, 我同佢講不如返黎訓, 我去留上訓, 佢唔肯, 我話我叫媽睇住囡囡, 我今晚陪佢, 佢又唔比, 佢話已經約左朋友陪佢.............佢屋企比咁多問題佢, 另到佢成日唔想返屋企, 我覺得我要追返佢更加難, 想追佢既人就更加容易..................我知道大家都支持我, 雖然我唔想, 但我怕我會另大家失望了....
佢以前都成日上BK, 不過依家好少了, 我諗佢唔會睇到我寫既野的!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-31 17:43 發表
佢同佢父母關係唔好. 可否借機叫佢回家呢?

我試過叫佢返黎了, 佢唔肯!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-31 17:53 發表
咁樣~ 你唔洗話要特別開解佢. 肯聽佢講野就ok. 多一點表示"雖然佢唔開心, 但係你聽到佢講以前細個的事, 很舒服, 好想知多d.". 多一點認同佢, 話明白佢點解咁唔開心, 如果佢願意聽你講心事, 你也不妨講自己兒時的事. ...

我有聽佢講, 我有做聆聽者, 我都無特別開解佢, 因為佢知我唔識開解佢............我真係怕, 有2樣野我會怕.........1. 好耐之前佢試過因為唔開心自己一個飛左去英國(果時我未識佢), 我怕佢有日頂唔順會交左囡囡比我又自己一個人走左去, 2. 我怕比其他追佢既有多D 機會同佢相處(雖然佢依家跟本無咁既心情).........
佢爸媽真係對佢好差的, 我同佢離婚唔多唔少聽佢媽D 錯誤訊息搞到我成日疑神疑鬼..........有少少因為咁對我老婆..........真係唔講句"佢老母真係靠害"都唔得...........
佢爸仲衰, 佢係英國時識左一個男仔, 同佢男仔有左BB 跟住比個男仔呃左返黎香港個男仔就無返香港唔理佢, 佢爸話佢抵佢死咁易比人搞..........(佢爸咁同佢講我都係早2日先知)...........
我真係好擔心.........佢今晚, 聽晚, 後晚都約左人, 唔想係屋企, 我都知, 我今朝都約佢星期六食餐飯, 但佢已經約左人, 好似唔想同我食咁..................

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-7-31 18:13 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-7-31 18:20 發表
似乎你太太真係敢作敢為的人. 正如我老公好明白我咩都做得出.
睇緣份啦~ 我覺得你迫唔到佢, 你對住佢最好都係今朝有酒今朝醉. 你驚都無用, 不如快快活活, 你想點做就點做, 唔好諗咁多老婆, 諗多一點你自己的人生, 除 ...

我都開始好清楚你為人"你真係鬼直"!!!
係佢真係敢作敢為的, 我地拍拖時佢不停話想生BB, 我就有諗過如果佢有BB 我一定同佢結婚, 不過呢個諗法未有BB 前我無同佢講過, 直至發現真係有BB佢同我講時我都唔駛諗就答佢結婚!!!
緣份.............好似離我越黎越遠了!!!
佢今日應該上在一個男人屋企, 雖然果個男人我唔識, 不過我會放心的, 因為果個男人已有女朋友!!同埋佢成日上佢屋企的!!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-1 00:02 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

首頁

尾頁

跳至