夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽朝佢會接返囡囡, 佢今晚係屯門朋友屋企, 佢諗住聽朝返屋企, 我話過去搵佢跟住一齊過銅鑼灣, 但佢唔肯, 我知佢仲嬲緊我!!
事原頭先我接囡囡後, 佢唔係咁願意同我講野走左, 跟住我send 左個SMS比佢同佢講, 見到佢好殘我好心痛!!佢回我講:要多謝佢爸媽&我!搞到佢咁殘..........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

今朝接左囡囡去銅鑼灣比佢, 佢約左朋友食早餐, 佢心情好似好唔好, 好想同佢傾計, 但佢逃避緊我, 我唔知可以點做...............
我要做個好爸爸!!

複式洋房

下個星期五係我地結婚週年, 我好想約佢睇戲食飯, 但又怕咁敏感既日子佢更加會拒絕我........
我諗住呢2日SEND SMS 比佢約佢, 跟住到時買定飛係戲院門口等佢!!!唔知佢到時會唔會出現呢...........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-1 17:28 發表

順其自然啦

thanks!!
我覺得佢係在意我的, 佢隔幾日就SEND 個SMS 同我講:財散人安落, 駛晒D錢lu!!今日又send 個sms 同我講:終於買到涼鞋lu!!
雖然我回佢SMS唔係個個覆或我打比佢都唔係次次聽, 不過我知道佢仲在意我的!!!只係太嬲我未下度淡氣..............個天唔好再落雨啦!!!唔該!!!

我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-1 20:12 發表

聽你講你老婆同你現況, 系有得救, 所以你唔好灰心, 但系都唔會太緊, 要放自如, 我都明講就易, 做就好難. 比心機 !

thanks!!真係講易做難!!
今晚SEND SMS 同佢講我一個人搬野好攰, 佢有問我搬咩, 跟住我答左佢之後佢無覆我, 之後我再問佢食左野未, 佢答我食左仲問返我食左未(當時我覺得佢關心我, 特然果下好開心), 跟住我地繼續用SMS 傾計, 不過有D 問題佢無答我, 我問佢係唔係好多朋友陪佢, 佢無答, 我問佢今晚有無人送佢返屋企, 佢都無答.......我只知佢去左蘭桂芳............
中午時候我打過電話比佢, 佢無聽到, 過左幾個鐘我再打比佢, 我問佢係咩唔聽電話, 佢答我:唔知道.................

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-1 23:38 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

頭先我打左比佢, 係佢唔在意既情況下, 約佢星五睇戲食飯, 佢答我應該無問題, 仲有成個禮拜到時再約!!佢唔知有無發現果日係咩日子呢, 如果佢發現左唔知佢仲會唔會出黎!!我真係好擔心呀, 依家既心情好難形容..................我打比佢時佢既態度對我好似普通朋友咁, 我已經同自己講好左唔可以再喊, 但D 眼淚好唔聽話............心情好複雜..........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-2 12:47 發表

my comments :下次你打比佢而佢無聽, 你唔好問佢重物無聽好 d woo. 因為你問佢, 好似你管住佢甘. 你試下改為問佢 "你系咪有野忙緊?"

你要有心理準備佢答應你 Firday appointment, 到時可能改主意, 所以你唔好甘 ...

ok, thanks!!
我都好後悔到呢刻先黎著緊佢, 佢沉晚同朋友食完飯先返屋企, 我忍唔住SEND 左個SMS 比佢, 問佢返到屋企未, 佢覆我返左, 跟住我SEND個SMS 比佢同佢SAY sorry, 怕煩到佢, 不過我真係擔心佢, 叫佢左早D 休息!!
我唔係要管佢, 但我真係掛住佢, 好想知道佢每一刻係度做緊乜.........
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 pianockh 於 08-8-2 14:55 發表

又知自己對老婆差, 又知自己唔係好老公
將心比心, 點比機會你呀

每個人都會犯錯, 我承認我醒覺得遲總好過我還執迷不悟, 我只知道呢刻如果連我都要放棄的話, 呢段感情就會無, 我唔想, 因為我仍深愛佢!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

---------隱藏--------

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-3 07:32 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

今朝同佢約左銅鑼灣接囡囡比佢, 因為佢呢2晚都無返屋企, 佢去左邊??我只有估估下, 佢已經唔想同我多講, 去到銅鑼灣佢食緊早餐佢連問我一句食唔食都無, 只係叫囡囡同我講拜拜趕我走, 我好灰心咁走了!!頭先佢有打比我, 不過係講叫我唔好比小兒清肺口服液比囡囡飲, 我講完知道後, 佢就急急收線!!佢沉日SEND SMS 比我問我係唔係星期四食飯, 我講唔係我明明之前都係講星期五的, 可能佢唔在意我講既野, 佢有講星期五無問題, 我亦講好時間地點同睇咩戲到時我會買定飛, 我知佢唔會記起果日係咩日子的, 如果到時係記起又唔出的話, 我會一個人照睇呢套戲!!!我相信離婚後佢雖然屋企出現好多問題, 但佢既生活多采多姿又多人追多人氹佢關心佢, 我越來越唔相信佢會想起我!!!
沉晚外母打比我, 問我囡囡呢2日點, 我話無乜野, 跟住問我前妻係唔係係我屋企, 當時我好特別咁同佢講左句:佢點會係我屋企??, 我外母話我無誠意, 我坦白我每晚都SEND SMS 比我前妻佢都唔回我, 又約左佢幾次佢都唔肯出黎, 我唔可以話誠意十足, 不過無機會點表現誠意呢??

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-4 10:12 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-8-4 10:49 發表
你老婆同你講佢洗晒d錢. 而你之前亦講過佢想要禮物, 未分開住之前, 你一直唔dar唔吊. 你係點好緊張錢財之類的呢? 你家庭一向係咪你當家的? 如果俾佢當家, 佢願意回家嗎? 你有無問過這類問題? ...

屋企所有開支都係我一個話事的, 一個月用幾多儲幾多點投資都係我一個搞掂!!有次佢同我講成日聽人講買股票點賺點賺, 佢有問過我拿幾千出黎買, 不過最後比我阻止了, 我知佢因為想我地儲多D 錢, 但實際佢無乜投資心態, 佢咁做只係投機心太重, 只會輸多賺少, 就算比佢賺幾多次都好, 一次就可以清佢袋, 事實上我媽媽都唔係一個投資好叻既人, 自從囡囡出世後我研究一些投資理念, 雖然唔係好多錢, 不過短短呢2年間, 我在投票市場加儲既錢比本金多左超過X倍, 記起囡囡出世果日我地全副身家得幾十蚊(因為當時未出糧...........)但現在最少我地夠錢比3成首期出黎買樓仲有餘錢裝修, 我諗佢都會放心我去理財卦, 不過我有時真係會為幾十蚊而會阻止佢買野, 因為我投票理念太濃, 幾十蚊我可以賺好多錢.........
我諗如果我話比佢當家佢都唔會返黎, 因為本身問題唔係出係邊個當家身上!!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-8-4 11:49 發表
真的是嗎? 如果一個人覺得自己在家的角色一向是配角, 你覺得感受會如何? 我老公投資理財好過我好多, 因為佢係做這一行. 而我投機心態都有, 但我同老公就係, 錢係我keep的. 但係點投資完全係佢話事的. 這個我feel到我 ...

我明白你講咩, 我既說話之係講之前既我, 現在我做什麼也沒用, 近幾個月因為新屋關係已經沒有再投資了, 我曾經有諗過如果佢返黎, 我會同佢開一個聯名戶口裡面有幾多錢點用法大家可以一齊相諒(呢個諗法係我檢討自己後其中想做既一樣野之一, 不過唔知仲有無機會做............)
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-8-4 12:54 發表
可否同佢講你個plan呢?

可以, 不過我覺得唔係呢一刻!!
因為呢刻我講咩都無用的!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-4 17:46 發表

你系掛住佢, 都系唔可以做得太緊張, 會令佢反感, 收放自如好難做, 不過你日日都 keep 住同佢contact 就 "arm" 比佢習慣你仍然向佢生活範圍之內.

你女女幾大 ? ...

囡囡2歲8個月大, 我仍會深愛佢, 我會改變自己, 另自己更加健康快樂, 我同佢一樣我唔希望再見到以前既我了, 我已PLAN 好了新屋入伙後的要做既野!!如果我咩都做同佢講同返我一齊, 我又點會表現到我既誠意呢?雖然可能到時佢已另有伴侶, 不過如果我咩都唔做係度到等失敗既來臨, 咁我今生要帶住既就唔只一個遺憾了!!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-4 20:19 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

唔知大家鍾唔鍾意聽歌!!
我改左一首歌形容我依家既心情!!
改編自劉德華 - 練習, 改成粵語!!!
-------------------------------------------------
埋藏了的一片痛心 然而往事每天都會記起
解釋不了任何一切 痛恨當天的我沒一點內疚

然而每天都會痛哭 然後我又再三忍痛去走
或者只會 記住了每一分的傷口
但我和你已不復有

*
若有一次再見 若是再可以永遠
讓這刻默默地留戀
是我不著重代表一生所有 這一生的愛又怎會再可復原

若說一次再見 現實更加會再變
但這刻又獨自流走
是我不著重內心珍惜所有 這些一生傷痛曾經刺痛了創傷的你

#
全因心傷的你沒再見 只有掛念痛恨我先知
離開一刻心痛沒法變 沉寂再讓我去改變 改變
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-4 21:34 發表

既然你知道自己要點做 ~ 唔想有遺憾 ~ 甘你比心機啦 ~ 記住愛情系無得 1 + 1 = 2. 所以無論結果如何, 重要系你知錯能改, 你改唔單止你左追回你太太, 亦系為你自己好 ~ 變得成熟 , 有承擔, 對你第日同伴侶相處好大 ...

ok, 我當然明白啦, 我亦好知道, 我地再一齊咁機會好少, 因為佢有D 當我殺父仇人(佢爸爸仲健在的), 我每格幾次同佢通電話都會受佢極悔氣既態度, 好似頭先同佢傾咁問多佢2句點解佢屋企仲未上到網佢就發脾氣, 但我還能保持冷靜, 因為就算佢再鬧我亦唔會影響我心情, 我既信念好堅定, 除囡囡外無人可以影響到我了!!
現在我心情如何??雖然我仍深愛佢, 但仍是平常心, 如果佢星期五唔出黎我都會自己一個睇戲開心下, 亦唔怪佢唔出黎比我關心佢, 佢同我講過離婚後佢好多人追, 或者佢跟本唔需要我關心呢!!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-4 22:24 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 thundersml 於 08-8-4 23:01 發表
樓主,

我曾經都有一個好似你這樣深情的ex-bf!!!
我同佢一齊有五年的時間,
當時其實隨時可以結婚的.

ex...其實就好似你咁,
喺任何一方面都係一個好男人,
就算有唔好的地方,
佢都可以一一為我去改...
呢個男人...
我 ...

我明白的, 多謝你分享你既經歷!!
我已經作好準備, 若果她真係有了新男友, 我亦不會強求, 現在我只會做好自己本份, 其他都唔會再諗!!
雖然我仍深愛佢, 仍會嘗試爭取, 但一切順其自然吧!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 thundersml 於 08-8-5 00:07 發表
其實...
個問題係...

如果唔係新的一個有另一更吸引之處,
根本就唔會咁貿貿然堅決離開舊嗰個...
況且你仲有個女,
你明白嘛!

而且,
當時我再拍拖都決唔會話比ex聽...
因為唔知點講,
同埋佢好似你咁做咗好多嘢...
我 ...

我明白的, 我唔會再諗佢有無新男友了, 就算今天無明天都會有, 明天無後天都會有, 佢太多人追所以我更加肯定佢唔會需要我關心的, 因為我只係佢既過去, 我認同每個人都喜歡新鮮感, 我唔會怪責任何人, 亦唔會憎恨那一方!!
星期五如果佢出黎我會好好珍惜呢段時光, 我清楚佢唔會記得果日係咩日子, 我亦唔會提, 亦唔會刻意做一些驚喜, 我想保留住一份冀望及一份懷念比自己, 我唔係無努力過爭取只係我已無機會爭取, 我仍深愛佢, 但深愛佢之餘更加要深愛自己, 更加要為囡囡打算!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 Oolong2000 於 08-8-6 00:13 發表
其實女人一心死,你為佢做什麼佢都唔在乎。
你知唔知道佢現在相唔相給你機會?還是佢對你的心死?你要知道如果佢唔再愛你,你做的所以事情都無可能感動到佢的。
同時你要自已諗清楚,你係真的愛佢還是你只想佢留在你身邊?
如 ...

我唔知道佢仲會唔會比機會我, 亦唔知道佢會唔會已經有新男友, 不過既然佢無推我星期五的單獨約會, 最少可以證明佢唔係憎我憎到唔想見我, 星期五我會好好安排一切, 呢幾日我都好好控制了自己情緒, 不論點都好, 希望星期五之後有個好好既懷念!!
講真現在我只想知到時佢會著咩衫, 會唔會重視呢個約會!!

[ 本文章最後由 abcde_song 於 08-8-6 10:03 編輯 ]
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 netnet123 於 08-8-6 11:23 發表
其實樓主點解唔check清楚你老婆係唔係真係有第2個(如私家偵探)?因我覺得confirm左有同confirm左無你ge處理方法會好唔同。

若confirm左無即係佢之前係嚇緊你,想你緊佢,咁你就可以去盡d,死哎佢翻黎。(希望你係呢個case)

...

ok, 首先補充我地已經辦好離婚手續, 現只等法庭頒令!!
我明你意思, 不過無一個人想比私家偵探跟, 如果佢仲係比緊機會我, 我咁做佢會覺得我好討厭, 連唯一既機會都會無!!
我會用行動表明比佢聽, 就等佢有男朋友, 同我講而唔會另我難受只會更加清晰我地既關係!!講真唔難受就假, 不過我仲咁執著, 等佢拍左成年拖先同我講, 我會更難受呢!!事實上我都好矛盾!!!
我要做個好爸爸!!

首頁

尾頁

跳至