自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

胰臟癌真係好惡,我爸由發現到離世,只係大半年內發生嘅事。

我個人建議係,如果醫生話可以做手術又病人同家人都決定做嘅,而又決定去公立醫院做手術,要有以下心理準備:

1. 冇得探,要好幾個星期瞓床著尿片,亦預咗姑娘或護理員隔好耐先同你清理,想像吓BB長期唔換片個屁股會發生咩事

2. 冇娛樂,日瞓夜瞓,如果嘴刁嘅,應該係冇啖好食,就算屋企人煲湯拎入去,如果自己起唔到身飲都冇用,唔會有人餵

3. 如果病人本身睇開好幾科醫生,公立醫院係唔會有人統籌病人之後仲適唔適合食手術前食開嘅藥,直到我爸體力不支入另一間公立醫院,先有好心醫護發現再調較佢啲藥,但都唔係最好......

4. 公立醫院醫護冇提點病人同家人手術後護理,我地對呢個病好陌生,根本唔知應該點做,病人可以做乜唔可以做乜,身體有咩狀況時要睇醫生或入急症,唔知

手術雖然做咗,但後來再照都發現已擴散到肝,當時以為仲可以頂到兩、三年(醫生冇同家人講可以生存幾耐),之後我爸又開始冇胃口,腹痛背痛,便秘,肚脹,手腳水腫,當時個個以為佢瞓得多又食得少,又揀飲擇食先會咁 (睇普通西醫,話貧血會手腳水腫,開鐵丸同維他命b佢食),到佢去公立醫院肝膽外科覆診,我爸話佢腹痛又肚脹便秘,個醫生睇都唔睇佢個肚,淨係話之前份報告指數冇問題,我爸食好多藥,我媽要問可唔可以開啲好少少嘅胃藥,個醫生話想要靚藥自己去養和醫院腫瘤科睇啦,於是我細佬兩公婆帶我爸去睇,一睇就已經安排去入院,放腹水(血),放肺水 (有血),滴白蛋白(退水腫),輸血,聞氧氣,停咗好多食緊嘅藥,醫生話已經醫唔好,只有舒緩治療。

住咗幾日,出院一個星期,個肚又脹番,又再入院,今次入住幾日就同佢永別,可幸係養和醫院可以有家人陪伴,幫佢抹面抹身同餵食,可以陪佢過夜照顧佢,醫生又會同屋企人好清楚講解點樣做等佢舒服啲走,如果唔係,我想像唔到我爸係幾咁痛苦地離開......

最後,全家人都陪住走,睇住佢最後一下呼吸,聽住監察儀器再度唔到佢血含氧量同心跳而娼警告聲,感受住佢體溫下降......

如果屋企人有胰臟癌(尤其係年紀大嘅長者),盡快及時行樂,好好陪伴佢,而最後一刻,睇吓經濟能力許唔許可,考慮入私院走......
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

72leelily 發表於 21-11-30 20:06
這個病後期痛到嗎啡都止不住
怎會開心地離開?

最後佢係好痛,痛到今日食緊12個鐘先食一粒嘅特強止痛藥,第二日已經痛到要打止痛針,第三日已經要打嗎啡止痛......

不過可能我爸做過手術,佢入面內出血,放咗個肚嘅血,佢唔夠血就幾日內由清醒變長期昏睡,佢走前最後個24小時,清醒時間連15分鐘都冇,就咁昏腄到走

超級版主

heily123 發表於 21-11-30 20:57
好多謝你詳盡的分享。我哋負擔唔起私院只能在公院醫,聽你咁講公院真係恐怖
...

我屋企都唔係咩有錢人家,係老人家咁多年黎都好慳家,十年都唔一次旅行,最多係閒日落街飲茶,久唔久先去酒樓同親戚食飯,所以佢都係去公立醫院做手術,只係後來公立肝膽外科醫生都唔理佢腹脹腹痛,腫瘤科又唔使佢再去覆診,好無助之下先去睇養和腫瘤科,前後住咗唔夠10日,最後埋單過十萬(唔係我找數,我媽事後同番我講)。

唔知有幸定不幸,佢好快就走咗,如果醫生話繼續吊佢命,同佢輸血,佢就可能一直瞓床忍痛多一段日子,真正嘅燒銀紙吊命,仲要生不如死,但係佢喺養和走,我自己同屋企人都叫做無憾,可以24小時人釘人貼身照顧到佢最後一刻 (當然可以搵姑娘幫手,但我媽話每call一次護士就要收一次服務費,所以我地家人做到嘅都盡量親力親為),佢唔會孤獨咁走,就算呢筆錢我父母俾唔到,我都必定攞出嚟醫佢(當然大前提下一定要有個銀碼積蓄)。

如果你屋企經濟唔許可,真係要俾定心理準備病人,當然唔係話俾佢知之後佢會幾痛苦,但係病人入院之後,有咩事都係要靠佢自己同醫護講,一定要主動講自己身體狀況係點,醫生同佢講要注意啲乜,一定要一五一十同番屋企人講。而作為家人,留意病人身體狀況,有時病人以為自己撐得住,唔要人扶,唔要人旁住,但隨時會體力不支倒下,如果做咗手術,跌到係大忌,隨時內傷都唔知,同埋留意病人要食啲乜嘢藥,如果本身係長期病患,一定要問清楚醫生,係唔係要再調較過啲藥。就以我爸個case為例,佢有三高問題,食糖尿藥又食薄血丸,但佢割咗一忽胃,食少咗嘢,變咗仲keep住食之前份量嘅糖尿藥,佢啲血糖就好似坐過山車咁,太低係隨時會暈低死人,而護士就只會話太低就立即隊包檸檬茶,唔會理個病人有冇營養 (已經食得少咗,仲要飲糖水去控制血糖,仲邊有quota 食嘢);佢食開薄血丸,影響凝血,入面傷口更難好,又加埋有擴散,腹部內出血,連肺都有積水,放出嚟都有血。

超級版主

貓頭雀 發表於 21-11-30 21:48
我想起媽媽了... 最後的幾日也是昏睡; 有時回想,覺得都好嘅, 太辛苦,我幫不到, ...

謝謝你,我爸走咗1個月左右,佢走之前一個星期我最難過,去到醫院見到佢瘦到冇肉(因為退晒水腫),面無血色,肚放出嚟嘅係鮮血,肺水帶血,慢慢流出,聞住氧氣昏睡,有人叫佢先望一望,見佢咁疲累,都唔忍心打搞佢,就算我仲有好嘢想同佢講,我都講唔出,係佢醒一醒時話要飲水食嘢,先慢慢漸啲餵佢;佢話要鴨仔,就攞俾佢幫佢小便同清理;佢話背脊酸痛(因為插晒喉打點滴同放腹水肺水,連日瞓喺度郁唔到),就幫佢按摩全身;佢有蛀牙,食完嘢佢慣咗要刷牙先安落,就幫佢用牙縫刷刷再加乾淨濕紙巾濕熟水抹口腔......呢啲就如我當年照顧我初出生嘅仔女一樣,但係今次要照顧嘅,唔係一個生新命,而係即將離世嘅爸爸,又唔可以俾佢知道我有幾難過,想喊都要忍住,怕佢見到嚇親佢,走得走得唔安落

到佢走咗,我反而個人鬆咗,佢唔使再痛苦喇,我而家當佢去咗遠遊,見唔到面但佢仲活喺我心入面。

超級版主

taidou 發表於 21-11-30 22:55
我一邊睇一邊流眼淚,非常感受到果種心痛,政府的醫療體制真令人好無奈。

...

首先公立醫院人手不足,每次覆診都係唔同醫生,病情跟進方面,病人唔主動出聲,可能會錯過得到最適切治療嘅機會,同埋手術後護理都係,公立醫院我覺得呢方面做得好差,我幾年前入院補耳膜,我做完手術到差唔多出院,護士先俾張紙我睇要點護理,當中提到唔可以擤鼻,但我已曾經因為鼻有啲塞就擤咗一下(雖然唔大力),但應該做手術前都要提吧。

仲有疫情下,家人唔可以探訪,如果病人自己行動不便,大小二便後都冇人理,拖到夠鐘先換,仲要求其清潔,醃到下身損爛。我爸係斯文人,佢死忍,每日都等出院,但身體唔許何,到出到院,我媽幫佢搽藥膏(醫院冇理佢,冇開藥),到我爸走個刻都仲見到佢之前損傷痕跡。

我唔係話公立醫院就冇好醫護,但一個護士睇幾多個病人?佢好心照顧得一個,其他病人可以不理?當佢瞓晒身去做,今日佢返個更照顧得好妥貼,咁下一更接手嘅又肯唔肯跟佢個套定按本子辦事?我仲好記得我當年去廣華生大仔,原本護士話應該有排先生得,叫我老公去食早餐先(佢冇上堂所以冇得陪產),點知我1個鐘都唔使就生咗,到我預備推番去產後房,等緊床位,我借醫院無線電話通知我老公,我問有份推我個位助理阿姐我會去幾多號床,佢竟然發脾氣用鬧我嘅語氣咁講出黎,我生完冇力氣,已經唔該前唔該後,佢竟然咁樣對一個產婦又講幾年前我去補耳膜,我係半麻,所以手術前唔使禁食(不過一早入院,我都冇時間食嘢就入去),手術做完後,剛剛中午派完飯,冇人派俾我,我同護士講,佢話幫我攞一份,等多陣再提都冇係冇件事,我變咗由之前個晚食完飯到第二晚晚餐先有得食,仲要啲阿姐都想skip咗我唔派,因為個間房大部份病人都係禁食等做手術,我立即追出去話我食得飯先派俾我咋,而我老公要睇住仔女冇黎探我,我就一直餓到個晚先有嘢食......

所以公立醫院係平,但唔好預有任何服務,受到良好對待係bonus,受氣或冇人理係平常事,所以真係要做好各種預備,尤其係大病,唔好諗住靠醫院搞掂。

超級版主

Jessy 發表於 21-11-30 23:06
真係一字一淚

可以講係邊間公院嗎?

我爸係喺QE醫嘅

首頁

尾頁

跳至