自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見到呢度啲人成日吹噓,話大陸點好點好,呢個貼係純分享

請黃藍人士繞道,不要亂噴,多謝合作

呢個貼只係純紀錄,香港人開車上大陸要注意啲乜嘢,同埋個人對兩地文化嘅體驗

年初三揸車返大陸,今次因為去探親,目的地係惠州

喺大陸開車,比香港辛苦好多,尤其是惠州啲人,真係質素低到,逆線行車加常便飯,路人總喜歡在馬路上行走,汽車不停左穿右插

喺大陸揸車,大家要將自己嘅情緒攞走,因為唔可以有情緒影響到判斷,大陸人最神奇嘅地方,就係行山路,佢哋要踩盡個油門,我行30公里,比人狂響安,仲要鬧我,去到高速公路,行120公里,啲人好似當自己屋企咁,係公路中心突然煞停搵路,試過係highway幾乎搞到串燒

yeung_ma    發表於 24-2-19 09:58

子爵府

回覆樓主:

仲有嘅就係,D人見你係香港車牌,就算泊喺屋苑,完全冇咗住別人,亦都冇得罪過任何人之下,都可能俾人毀壞

我今次就好好彩,架車中頭獎

可能大家會話只係惠州個別事件,但其實深圳雖然比較有秩序,但係好多車都係鍾意亂咁嚟,我喺廣州揸亦都係咁

而我亦都經常會去順德大良,只可以公道啲講,大陸人揸車唔守規矩,係家常便飯,所以我喺大陸絕對唔會揸快車,一定係安全駕駛,每次過關返香港真係心情都會放鬆好多,雖然香港人揸車有時都唔守規矩,但係比起大陸真係相差好遠

更新:3月29號又返大陸,大陸人嗰種野蠻,唔可以用常理推斷,我一停低架車,前後攝滿電單車,我好有禮貌請佢哋駛開,仲要比人鬧返轉頭
attach0/tmp/phpxNDlb4
attach1/tmp/php3MYGZ1

子爵府

Ritzmary 發表於 24-2-18 15:51
你真係唔好彩,我哋係廣州都幾好

其實我經常揸車,去唔同嘅地方,亦都體驗到唔同地方嘅人做事方式,好似我之前喺深圳跌咗部電話,一搵商場物管,即刻睇返對上半個鐘頭嘅cctv,唔似碧x圓呢啲物管,死都唔肯畀我睇返監控,只可以講大陸人做嘢好死板

子爵府

Bbpig2014 發表於 24-2-18 15:54
回應你:「雖然香港人揸車有時都唔守規矩,但係比起大陸真係相差好遠」

不能完全同意,其實個個都係慣咗揸車夾硬嚟,所以每次遇到有車喺左右兩邊線,我都一定會收慢,因為佢一定會強行切線

子爵府

夕張蜜瓜 發表於 24-2-18 15:54
慘慘
之前同c6都想申請港車北上,同朋友傾開, 佢地話大陸揸車不如call 車/包車方便

其實之前一直叫滴滴,有次坐返惠州,司機明知唔夠電都接單,所以先自揸遊

子爵府

Bbpig2014 發表於 24-2-18 16:01
對頭車我在中山、珠海都遇過, 在中山嗰次最驚, 我搵司機包車的, 司機大哥反而同我講:「吾使驚, 吾會撞, 我 ...

大陸人見對面逆線重可以踩油去,D人駕駛態度好差

子爵府

isamlum 發表於 24-2-18 16:02
我不是揸車的,在行人道上也被美團電單車左右穿插,嚇鬼C

深圳一家三口都試過,幾乎被電車撞到,對方重要用極嫌棄嘅眼光望住,覺得我被撞係我唔啱

子爵府

Pa123 發表於 24-2-18 16:03
樓主像暗黃記者

首先我就最憎黃色物體,而且呢度亦都唔係講政治,但的而且確,當你多啲揸車去唔同嘅地方,就會強烈感受到,好多大陸人仍然停留喺30年前嘅思維

所以我自己嘅睇法就係,中國其實件兩極化,有好叻嘅人才,又有啲停留係幾十年前嘅思維嘅人

子爵府

czl115 發表於 24-2-18 16:05
唔去就得

依家仲有人喺香港消費咩?

3月29號在中午過關,點知遇上大嚴查,逐架車慢慢守,每架車有三個中國海關慢慢守,搞到排咗十幾二十分鐘
attach0/tmp/phpxu8oyu

子爵府

namnamnamlolo 發表於 24-2-18 16:09
明白
平時坐大陸的士其實都知
但比起n年前已經安全咗唔少了

唔建議坐國內滴滴電動車,試過坐長途200公里路程,司機架車冇電都照接單,結果中同十分驚險,自此之後長途車,絕對唔會坐網約司機

子爵府

ddkaka 發表於 24-2-18 16:10
咁你都要學樓主分享下啦,其實好同唔好都有人遇到過,去唔同地方就會遇到唔同質素嘅人同事
...

唔好諗住深圳啲人好文明,嗰啲滴滴電動車,真係可以喺轉彎位,停咗喺度塞住,尋日揸車去深圳萬象城食飯,比架滴滴網約車,喺轉彎位塞住,狂響安佢都唔理,直到我駛前出去,頂住曬所有人,其他司機狂響安,佢先至思思然駛走

子爵府

ddkaka 發表於 24-2-18 16:12
係喎,咁難都比你諗到,真係唔係好多人識咁諗架

實情就係依家啲人去小次都唔制,港車北上,一放假個個喺港珠澳大橋排長龍

子爵府

kellychan1 發表於 24-2-18 16:15
我哋經常走高速可能好D, 攝影鏡頭多D司機唔敢亂來, 都見過有司機亂切線, 我返江門市好多停車場掃唔到香港 ...

我去惠州梗係行highway,我開130-140公里,已經覺得自己好過份,喺我側邊嗰啲千五cc嘅私家車,踩到160以上,有啲直接200公里

子爵府

發表於 昨天 15:03 |顯示全部帖子
無話可說 發表於 24-2-18 16:16
講車?係港車北上呀!我老公有揸車返大陸驗,無錯佢地駕駛態度係麻麻,小路出大路唔會讓,搏撞車賠償!好彩 ...

我係泊咗喺碧桂園大型屋苑停車場,一樣畀人搞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊