跳至

首頁

尾頁

男爵府

又係我呀!! 我今日都有去保圓既簡介會, 聽落唔錯喎, 又抵讀 我都係target英普, 仲要係直資, 元朗同屯門都唔多選擇, 已在九龍見左2間, 再會交表去另2間, 保圓同李宗德都會試, 但我想一條龍, 所以都係有學校收再唸; 但宏信就真係大失所望, 琴日去簡介會前都抱有期望, 但聽完後就真係唔敢做白老鼠.

今日見番好多青山村既家長, 走時都見到貓BB同仔仔 (我已經唔記得仔仔個名LU), 仲見到貓爸爸踩單車跟尾; 仲有在禮堂見到做圖工好叻果個媽媽, 瘦左但有左 祝大家都升小如意, 大家都入到心儀既小學.

男爵府

lovely_jac,
可能我早去, 我就冇你既感覺, 老師入禮堂帶nik去聽故事, 走既時候我地係在G/F等, 唔係上班房自己揾.

candy,
宏信係信義會攪, 佢地始終冇保良局辦學咁有經驗, 保良局點都比到人一個信心好D既保證, 信義會就一D不見經傳及私校既學校多, 級數完全唔同.....唔講背境, 當日既講座似睇stand-up comedy, 有人出黎攪爛gag, 狄志遠做喜賓又hardsell自己既育兒書, overseas speaker講辭完全冇準備, 佢地而家連校舍老師都未有, 講野完全唔實在, 我會照報但一定唔係首選.

我想問其實你地知唔知保玄小朋友既英語水平係咪真係好高呢, 7個NET真係唔少架; 陳守仁, 英華都冇佢地咁多, 佢地既talk有小朋友做表演 in english and mandarin, 大概知道佢地既水平但保玄就冇.

男爵府

我印象中hebe都好"活動"架噃 其實活動同唔活動最緊要都係大人細路都開心.

candy,
咁你有冇報英華? 我地報左, 我唯一唔鍾意佢係主要中文授課, 但整體既感覺又好好, 真矛盾.

nik都話想學小提琴, 但佢個鋼琴老師話驚佢手起"枕"影響彈琴, 所以冇比佢學. jonathan仲有冇學琴?

男爵府

貓貓咪, 同意呀, 講硬件課程陳守仁一定好過保圓, 但就因為佢在九龍, 相對競爭又會大D; 我淨係唸, 到保圓話起新翼時咪連而家僅有既球場都冇埋?!

我主攻直資, 就腳又負擔得起既都會報, 收先再煩. 但保圓就真係好抵讀

男爵府

呢間係新校? 點解每級都係得一班編制咁少? 點解咁好屯門會有英文津貼小學, 元朗冇既 :-(

男爵府

梁球琚?? 我真係唔敢唸, 除非阿仔好猛料, 我怕我C先過佢

男爵府

candy,
呢個係邊間小學既觀課?
原帖由 candybarhk 於 09-9-11 00:22 發表
您有無去觀課? 二年班英文太易, 仲教 My name is XXXXX, Class 2B, Date (9 Sep 09), This is XXXXX(name), 普通話太細聲, 聽唔清楚, 很沉悶, 我地幼稚園既觀課更出色, 更有趣

千禧/蒙恩, 有我們校長的推薦信, 蒙 ...

點解李宗德唔好, 你朋友有冇講?

我地轉左元朗讀之後都覺得青山村好淺, 但其實係佢而家果間過深, K3讀緊小一課本.

男爵府

我今日交左表啦, 應該未係好多人交, 我見我係個file入面第3-4張紙的名單上, 應該未過100人, 除非佢地唔止一個file. 今日中午去到時剛見到上次簡介會果位女NET帶住一班小朋友上旅遊車去上游水堂, 見到都開心.

但佢始終未有升中既成績睇到, 唔知水平如何.

男爵府

candy,
我仲係屯門番工呀, 我每朝都係送晒仔番學先番工, 出市區唔可以有呢個親子時間.

我地上星期去左英華但唔係星期六 please check pm.

男爵府

我個file有18頁紙, 包括左申請表, 出世紙副本, 成績本副本, 校長推薦信, certs, photos......佢地照收左. 希望佢地唔會好似男拔個校長咁話明多過15頁 (all inclusive) 就唔睇.

男爵府

津小都會睇profile, 但係去到最後扣門果關.

男爵府

迪迪好叻, 可以鋼琴表演, nik 既老師話出年試下比佢考一級, 我話佢D拍子同手指都未OK, 老師會再對症下葯.

出面D直資爭到頭崩額裂, 有保圓家長同我講基本上報得都會收.

男爵府

candy, please check pm.

貓咪咪, 唔知考唔考架, 但起碼呢一刻對佢黎講係一個推動力

男爵府

candy,
今日去左ms cheung到上堂, 效果唔錯, nik都好鍾意跟佢上堂, 希望對黎緊既interview起到作用啦.

我都冇時間比細佬, 唔知係咪咁佢而家講野都未得.

男爵府

好耐冇入黎, 最近好忙, 周圍interview, 最din上星期六一日走3場, 都唔知為乜, 唔試過又唔心息, 我地最後都好可能入津小, 到細佬時唔洗煩.

nik好細個已經係屋企睇phonics kids, phonics真係好有用, 睇英文書可以在引導下自己拼到個讀音出黎, 佢都鍾意睇書, 而家一星期都有幾晚要佢讀本story先瞓.

男爵府

candy,
YW出左second in名單, jonathan有冇份? Nik out 左 lu.

男爵府

candy,
Jonathan YW有冇second in? Nik out 左lu, as expected.....

琴日路過屯門珈琳, 比佢地個宣傳嚇親, 首60名報名入讀免學費到畢業仲加埋免費校車, 睇黎佢"生意"好難做.

男爵府

candy,
睇漏左你既回應, 我都冇留意自己問完又問 nik又冇心頭好, 我亦都唔想佢對邊間先入為主, 怕影響佢面試表現, 只係冇估到李宗德連後備都唔比佢.

男爵府

我冇收到電話呀, 又輸左! 屯門天水圍都唔收佢, 逼住要出九龍 - 如果有學校收的話
原帖由 貓貓咪 於 09-11-1 17:52 發表
Nik 媽

原來保圓昨晚已打電話給家長要星期一二去註冊,你有冇收到通知?因我問24號in的家長暫時都冇人話收到電話。

男爵府

你地小學in/派成點呀? 我地第一輪自行中左, 阿爸間母校收左阿仔, 直資得waiting list, 最後都未知會點.

奇怪想問, 最近在我的hotmail email 發現幾個facebook邀請, 名字有點像你們的, 真係你地嗎? 包括 Jonathan Leung, Hebe Leung, Anna Wong 但照計你地又應該冇我email address 架?

首頁

尾頁

跳至