在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

carlaBB好得意,好標緻呀,恭喜,恭喜!!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-8-21 11:41 發表

Hey, 係1月媽媽會有個Halloween party, 你有冇參加呀?

冇呀,你join咗?有咩玩架?

子爵府

好媽媽勳章

自從亞女要食粥之後就好忙呢,有時夜晚要去街就要早d整粥,全日就冇晒時間,又要買餸,又要洗奶樽同亞b d衫(手洗),亞女又"痴"身唔肯跟c6,又夜瞓,搞到我好似癲咗咁!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-9-4 19:40 發表
啱啱打完又要再打~我嗰陣一早煲定一日要食嘅~或者夜晚煲滾米水由佢焗~第2朝都已經變粥~加菜肉煲多陣就食得~

最衰就係我同亞b都晏起身(第二餐奶)12:30,瞓,因為佢全日只係食一餐粥,所以會黃昏先整,最煩係d粥要煮要好綿仲要"顏"到爛晒先得,試過唔"顏"到爛晒佢食完一陣就嘔,到夜晚就好忙,要煮飯,又要洗呢樣洗嗰樣,又唔可以放佢喺床(大喊),仲之佢一醒我就咩都做唔到,我c6又大少爺,唔好諗要佢幫手,佢唔倒亂都開心死,要慢慢set過d時間先!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-4 21:29 發表

你咁好心機用手洗呀! 用洗衣機啦, 無問題喎, 唔好咁辛苦自己。 依家BB食粥又真係忙咗, 但我會每次煮4餐份量, 多咗就放進冰箱食時就蒸番熱佢. BB依家食每日食5餐 - 3餐奶, 一餐米糊 + 生果, 一餐粥 + 菜. 所以 ...

有時全日得幾條紗巾同1,2件衫我會手洗,如果有毛巾,床單我會機洗!因為我同c6都想bb食新鮮d,我試過整定d果蓉落冰格等bb第日食,但係c6話好似感覺上冇咗d養,所以生果同d粥料都係日日都要整,但係真係幾煩,我睇嚟都要好似你咁整定d料,最多生果就即整即食! 我仲未比bb食菜,我都想試下,佢成曰食瓜,薯仔,我見到都有d悶,但係佢要食好爛嘅嘢,咁d菜係咪只係要葉,唔要d莖呀?同埋你bb食魚未呀?

子爵府

好媽媽勳章

同埋d菜蓉喺冰格攞出嚟,你有咩好方法倒其中一格出嚟呀,我試過又挖,又拍,終於要好大力倒轉"作"落張臺度先得,幾驚張臺同冰格會"兩敗俱傷"呀!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-5 16:52 發表

傻豬! 你將個雪格返轉, 再用熱水淋落你想用果格咪可以好輕易咁倒出來囉囉!

好,等我試下先,同埋你個冰格喺邊格買架?我今日見到有d太大格,或者係正常size,你嗰個又真係幾好!
我都係用呢個攪拌機,開頭唔係好識用,因為d料落得少會攪唔到,都煩過一排!我都想比bb食魚,但係佢吞食物唔係好叻,佢會吐番出嚟!咦,可以食三文魚架?好正咁呀,同埋好似乾淨d,不過唔知會唔會好腥呢!

子爵府

好媽媽勳章

但係d人話唔好用薑喎,唔記得咩原因,咁,d魚整熟咗仲洗唔洗打爛佢呢?好彩我c6做日本餐廳,可以買d靚嘅三文魚,價錢應該平過街買...嘻嘻!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-9-5 23:02 發表
等我又晒下命先http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album4&mid=156016&folderid=1648682&page=8

你同你家姐好似樣呢!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-5 19:23 發表

我諗用少少薑應該OK掛, 啲魚煮熟只係用叉整爛已經OK.

你亞b係咪都係食好綿嘅粥呀?唔知要幾時先唔使"顏"爛d粥,有時整到好鬼疲累呢!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-9-6 10:40 發表

我啲粥煮到好杰, 我BB鐘意有啲口感, 如果南冬瓜或薯仔都唔會太爛, 佢鐘意自己"妹吓""妹吓"咁食, 肉碎佢都係照吞.

你亞b咁叻呀,我亞b連糊仔都要食好滑身,享仕佢都唔鐘意,所以到依家都仲未食魚,我驚佢吞唔到會嘔!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-9-6 11:00 發表
我嗰陣都試過顏爛啲粥~但整咗幾次就把心一橫~將啲粥放涼就一次過放入攪拌機度攪爛~之後蒸一蒸熱就比個女食~有時見暖就唔再蒸熱~就咁比個女食~不過個攪拌機就一定要洗得夠乾淨囉~千其唔好將啱啱煮熱嘅粥放入攪拌機~因 ...

我就係驚攪拌機會洗得唔乾淨(心理上)所以用手顏爛,平時唔去街就ok嘅,但係一趕時間出街就要好快手,之後隻手就"臂"晒,個人就流晒汗,超正!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 a776170 於 08-9-9 20:46 發表
真係難為了你呢個好媽媽啦,唔緊要,第時叫佢錫番你loh

而我今日終於完成心願,係不痕不痛的情況下完成我個小小的紋身(得4cm)但自己design所以覺得好靚好有意義 真係好開心呀 ...

紋身唔係好痛架咩?咁你c6有冇讚你個紋身好靚呀?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 a776170 於 08-9-18 21:41 發表
我味仲慘,我個仔係中秋正日入左仁安,今日先出院喳,我以為會無左個仔架啦 佢燒到105.5度,成身紫色,腳板底灰白色,我同佢一樣,有的陣無得訓 ...

你仔仔冇事吖嘛?辛苦咗幾日,快d瞓番覺好嘅啦!

子爵府

好媽媽勳章

no la,變咗個師奶同埋一個成日鬧女嘅儍婆, 歡迎你加入

首頁

尾頁

跳至