跳至

首頁

尾頁

別墅

nik ma,
重有想問下, 上之聽圓校長話個profolio 最好唔超過10頁, 但係幼稚園個評估表都10幾頁啦....重有課外活動cert..咁好難唔超過喎....

原帖由 niklaus903 於 09-9-22 23:27 發表
我今日交左表啦, 應該未係好多人交, 我見我係個file入面第3-4張紙的名單上, 應該未過100人, 除非佢地唔止一個file. 今日中午去到時剛見到上次簡介會果位女NET帶住一班小朋友上旅遊車去上游水堂, 見到都開心.

但 ...

別墅

我都係咁諗...雙面影印都係一個偷雞辦法 !

唉..不過真係黑仔呀...我家部彩色printer, 好日都唔用, 而家要用佢..竟然壞左...搞到我要出去彩色打印...真係煩 !!!

原帖由 candybarhk 於 09-9-23 21:10 發表
profolio 最好唔超過10頁, 係唔包括學校要求的文件 (申請表、評估表等), 10頁真係唔夠用, 又要放cert、推薦信、相片等等, 我諗住用雙面打印及雙面影印

...

別墅

入何日東的機會大嗎 ? 你本身有無分啊 ! 我只係覺得好似好多人爭 ? 咦..你係咪跨左區呀 ?

profolio...連津校都要俾呀 ?? 我以為第一輪只係計份,不用俾profolio 添 ! 咁我要預備多一份了 !

原帖由 gogoblue 於 09-9-23 23:38 發表

唔去保圓係因為活動教學...我主觀意願係傳統教學.

我決定何日東...但上定下午就仲未落筆寫....
fri 請咗半日假去交表lu.,,

我有朋友係出面d小學到做(not 教師)... 佢地話d主任多數都唔會睇profilo...:;p ...

別墅

今日去交表, 佢地都唔收profol, 都係話去到敲門先有用, 先會收喎.

原帖由 niklaus903 於 09-9-24 22:34 發表
津小都會睇profile, 但係去到最後扣門果關.

別墅

我交左鄭任安千禧呀, 貪佢校舍靚. 哈哈....

你交左未?
你交咗邊間 [/quote]

別墅

我今日都交埋保圓了, 唔知係咪落面呢..我交的時候都無人, 個書記重無同我對出世紙同住址証明的正本添 ! 只係交左錢就走啦。

麥記個活動, 當天唔得閒, 唔join 得你地啦...下次睇下置樂個間有無活動, 再一齊玩過 !

別墅

大家講開學琴, 我都報告下巫巫的進度先.轉了老師, 佢明顯進步左, 睇譜都快左好多了. 老師說琴行年尾會搞個學生表演show, 志在俾小朋友吸收下上台經驗同練下膽, 明年1月有個比賽, 在老師都叫我俾佢玩下. 所以巫巫都要努力練習呢!

candy, 有無諗住俾哥哥玩下呀?

別墅

5隻歌仔 ??? 咁個代課老師實係覺得哥哥平時進度慢, 擔心我地家長唔鐘意 , 又或者個代課老師覺得哥哥有能力做度呢..! 努力呀 !

巫巫現在每星期都要學4-5首短歌仔 (即係得2行個d呀)..

原帖由 candybarhk 於 09-9-29 21:39 發表
哥哥個老師受了傷, 現由代課老師教, 原本一星期一歌仔, 上星期佢竟然俾咗五集歌仔! 

暑假時聽老闆娘講過, 但我九月無去過琴行, 等十月初去問下先, 想問老闆娘教係咪學費唔同 ...

別墅

Candy & Nik 媽,
你地參加邊一班呀? 我都好想巫巫可以讀到簡單英文書, 但係平日我地唔係英文語言溝通, 咁係咪難d 呢 ?

candy,
想問哥哥係係琴行係咪轉了英文班 ? 好唔好呀?

原帖由 candybarhk 於 09-10-4 22:17 發表
係呀, 佢好nice, 唔單只教哥哥, 仲對哥哥好關心, 哥哥由年初跟她到現在, 閱讀好大進步, 仲記得升K2放暑假的時候, 同兩個升K3的同學在別處一起上phonics, 那時兩個同學仔都已經有能力讀英文書, 而哥哥那時連字都未識 ...

別墅

今日收到通告,原來10月25號要去參加全港幼稚園啦啦隊隊比賽呀, 唔怪得巫巫呢排番屋企又跳番舊年上跳舞班時的舞步啦 ! 不過我見通告話每位小朋友只可一位家長觀
賞比賽, 咁爸爸咪無得睇囉...!

candy & hebe, 你地有無收到通告呀 ?? 一齊去嗎 ?

別墅

我都早幾日收到信, 同candy 一樣係31號,下午interview 呀。我都好緊張呢....唔知到時老師會問我d 乜野呢 ?? 哈哈

原帖由 candybarhk 於 09-10-16 16:19 發表
我都係報了兩間直資, 今日收到保圓的信, 10/31 下午 interview, 仲有半個月, 好緊張

別墅

哈哈..無上bk 一星期, 原來大家講緊生日會呢!

我都想join 你地一齊搞呀, 舊年因為妹妹出世所以預唔到時間,今年可以的話就一齊玩啦。

candy, 其實我未book 場呀 ! 上次同你講完之後我都未問我朋友...(好慢呢 !!!) 我原先諗住係愛琴海岸個clubhouse 搞, 但係交通又唔方便囉...尤其hebe 你地住碼頭區, 好似好遠咁 ! 或者大家有無提議 ??

原帖由 candybarhk 於 09-10-16 13:33 發表
我本來今年唔想搞, 但如果一起搞又心郁郁......, 好玩又熱鬧, 有無提議? 巫巫都係12月生日架, 不過好似已經訂咗場

諗諗下, 我地全部都選了不同的小學, 將來都會好少機會見面

...

別墅

oh... 你講開我都記起巫巫都好似提過話約了迪迪玩, 不過就無講幾時, 之後又無聽佢再講起, 所以無左呢件事添 !
等我今日問下巫巫先..

原帖由 貓貓咪 於 09-10-14 04:26 發表
Hi, lovely_jac

上星期五11點鐘,迪迪同我講已約了巫巫星期六來玩,我話你有沒有人地電話號碼,他就話冇,我就話點聯絡佢,他就話打電話比孔老師,再由孔老師找巫巫媽媽。哈哈!咁都比佢想到。

...

別墅

雖然係夜左d, 但半小時都可以呀。不過時間咁短是否因為只得我地倆個小朋友呢 ?

原帖由 candybarhk 於 09-10-20 20:33 發表
巫巫媽咪,
今日唔記得問您, 有無興趣俾巫巫同哥哥一起上普通話堂, 星期二半個鐘18:15-18:45, 如果唔覺得太晚的話......

保田的開放日是9:00-12:00 & 13:00-15:00 ...

別墅

我選19號啦, 因為20號巫巫要參加琴行音樂會呀! 地點不論係置樂 or 碼頭我都無問題 ! book 2場超good 添啦..我地咁多小 朋友生日, 影相 都用左好多時間啦

candy,
jonathan 有無參加啊 ? 還有你有無問judy miss 關於1月份的比賽呢 ?

原帖由 candybarhk 於 09-10-20 22:10 發表
等我明天check 下兩間M記的期, 自從時代M記close 咗, 其他場都多咗人book, 如果是星期六中午\下午, 有無人要上堂?

別墅

12號我無問題呀 ! 唔該candy book 場喎 !

原帖由 candybarhk 於 09-10-21 18:36 發表
就不如 Dec 12 (Sat) 下午 1:30-4:30, 妹妹Dec 19睇完聖誕嘉年華都會好倦, 直落生日會未必掂

希望到時學校唔會有其他活動撞期啦.

別墅

13號我都無問題,麻煩candy 了 !

原帖由 貓貓咪 於 09-10-23 20:34 發表
13號都冇問題,真勞煩你!

別墅

明天跳舞比賽, 巫巫話好緊張喎 , 真係搞笑, 咁細個就織得擔心了 ! 不過佢今日大傷風, 希望佢食左藥明天跳舞唔會太無精神啦 !

明天會場見啦..!

別墅

今日收到通告,又有家長講座了,想問下大家有興趣一齊參加? 因我見今次的題目好像比較有趣 :有肚皮舞 (??) .聖誕PARTY , 及製作賀年食品, 又有幾個專題講坐咁.. 時間係上午。

有興趣一齊參加嗎 ?

另外, 今日收到通告話小朋友又出外參觀了,今次係嘉道理農場, 真係好, 因為我一直都想同巫巫去的...今次學校去左, 咁我可以等妹妹大D先去了!

首頁

尾頁

跳至