跳至

首頁

尾頁

男爵府

升英中梁周較好

原文章由 NO.1YUET 於 08-6-4 12:46 發表

兩間有何分別, 升英中機會那間好?

男爵府

派英中2間都差不多, 以我所知, 是屯門區最多派到BAND1中學,
BAND1 學生約58%, 屯門區TOP 3 BAND1超過56%, 保周2間+何日東,
上午校較嚴, 注重學生紀律, 學生會較下午校守紀律.
下午校校長積極, 進取, 辦好學校, 但2011年搬去黃金, 家長嫌遠, 新校校舍大及有游泳池.

原文章由 chihinmom 於 08-6-5 20:20 發表
kit7266,

你覺得梁周上好還是下好些呢?

男爵府

是...胡少渠下午跟何日東下午合併搬到黃金
「甲部」可選擇本區或跨區學校,「乙部」只可選擇本區學校;
或可以報跨區地址
是...報了直資就無得再參加搞珠

原文章由 dolphin 於 08-6-6 09:57 發表
我仔仔都係讀K2呀, 今年就要選小學
請問胡少渠下午跟何日東下午係唔係2011年會一齊搬到黃金?
另外, 想問問如果我心儀的小學幾間都是誇區, 填表時我可以怎辦?
是否報了直資就無得再參加搞珠呀???

...

男爵府

只有6間保小有聯繫百中+董中, 保圓是沒有聯繫的.
想入直資的話, 可以考慮天水圍李兆基

原文章由 choyke 於 08-8-2 01:10 發表
其實我都有去聽。我聽到O既感覺。就唔係咁。七間保良局入兩間英中。真係太大競爭。佢不停講。佢地有晒準備去做。不過係政府唔批。佢地都冇辦法。佢亦都冇辦法俾到任何保証你

我自己覺得,升中如何,都有代時間証明。不 ...

男爵府

梁周上成績沒有跌, 反而升左, BAND1學生比率在屯門區最TOP,
升中派位, 只是董中、 百中已經有4-5X人, 而屯門區其他小學升英中只有1X-2X人, 有些小學更只有幾人升英中. (何日東, 屯官小... 除外)
而梁周下band1比率由top1跌至top2而已, 校長要追番的意思是想keep番多年top1成績而已, (其實只是相差1-2%band1學生比率) 但今年梁周下派位反而比上午校好...

原文章由 june_june 於 08-9-15 13:44 發表
女王, 多謝你的資料呀! 我真係唔知梁周既成績跌緊, 我只係知上午校成績叻過下午校, 連下午校個校長都話要追番!

我其實70 同71 區都有物業地址, 真係唔知選擇70 or 71 既小學!

請問各位bk媽媽有沒有好學校介紹下!
...

男爵府

五邑.....BAND1學生有4X%, 早2年都有在學校網站公怖.

你所指是band1生中的75%?
band1是指那幾間呢? (因有學校將宣道/祟真算在band1中中)

原文章由 女王 於 08-9-16 10:38 發表

五邑有75%派band1

男爵府

宣道, 東華是band2, 你說75%派band1包括這2間?

原文章由 女王 於 08-9-16 15:20 發表

講緊今年.....請問你邊間先係band1呀.................

男爵府

可能是她誤會左, 五邑校網只顯示派第1志願是75%, 全港派第1志願是73%, 但第1志願唔等如派到band1中學.

http://202.82.18.218/web/0809new/study.htm

原文章由 叮鈴 於 08-9-16 16:34 發表

其實佢係咪搞錯左,應該係75%派第一志願,唔係brand 1呀?

首頁

尾頁

跳至