自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都捱完喇! 香港教育真係
亞囡間小學都出名多功課, 聽聞呢2年少左,
校長話有某幾間英中舊生話, 而家中學0既功課比小學多1-2倍,
一星期默3-4次書.....測驗1星期最少1次

呢個係現實, 如果讀左幾年輕輕鬆鬆學習, 上到中學跟唔跟得上呢?

最緊要打好小學基礎, 同訓練佢地自動自覺溫習+做功課, 上到中學想理都理唔到架喇!

男爵府

補足8科.....有咁多$補, 都冇時間la....
亞囡而家都未需要補習, 我知有好多同學都有補習, 其實都好辛苦架! 已經好多功課/溫習, 補習再比paper做.
個人認為個底打得好, 上堂留心暫時都應付到, (當然學校好緊要, 有d老師上堂留心都唔知佢教咩!!) 暫時都應付到...上學期教埋甚麼精算, 佢唔明返黎問我, 我真係唔識教wor! 佢會返學問老師.....

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 12:50 發表
我最近睇見朋友既囝囝, 現讀band 1 英中, 原來好多同學都係出去補...去d補習天王補足8科, 唔怪得佢哋年薪過百萬, 我奇怪你係精英班又咁勤力點解仲要補, 佢話學校競爭好大, 有人補完掂(可能keep中題目), 你敢唔去補咩 ...

男爵府

亞囝咁乖....你都飲得杯落la....

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:42 發表
我就系咁同佢講:「呀媽咪我好尊重你嘅諗法,一系你考到做尖子直碌入去hku,等你吾駛浪費兩年時間讀中六中七...」咁佢而家已經開始預備背末代會考嘅試題了... 我有時諗兩年後嘅嘢系咪要而家去做哩?都好 ...

首頁

尾頁

跳至