時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上海fd話上海政府想共存,北京想清零,而家內鬥緊。

我覺得都有一定嘅道理,上海一日兩三萬無症狀,幾百確診,到而家一個死亡都冇報,都好清晰係想同D人話哩個係flu plus,佢係乜大事。哩個number根本唔make sense,睇我哋自己number就知,有乜可能無症狀係確診嘅幾十甚至100倍。我fd話上海衛健委而家係當確診無症狀,重症先叫確診,就係同北京拗緊手瓜,可憐D市民做咗上海官員同北京斗嘅hostage。

茶類愛好者    發表於 22-4-11 14:57

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-11 11:25
中國定義是肺花才有症狀

肺花已經好犀利下了wor… 同埋啱啱驗到,點會咁快花,都要過幾日先見到花,冇怪得咁少確診
哩個係全中國都咁,定係得上海咁?

大宅

she007 發表於 22-4-11 11:35
網上有段咁寫
也有視頻顯示,上海市民在政府極端管控下,選擇跳樓自殺抗議。對此,官方尚未作出回應,但目 ...

果個我見到我fd wechat朋友圈講

果個女仔老豆唔同住,唔記得老豆係聽唔到定睇唔到,總而言之就係靠自己好難網購物資。個女仔上網直接落order冇人接,佢就搵咗之前幫佢送過物資嘅速遞小哥去送嘢俾老豆。點知路又封又乜,個速遞小哥送咗3個幾鐘,仲要步行唔知幾多km先送到。跟住個女仔就上網表揚佢啦,話小哥唔收佢額外運費,而自己就同佢張電話卡增值200蚊當thank you。點知就被網民起底加網暴,話佢唔係人,人哋幫你咁多,你就俾2舊水,洗人唔洗本,真係冇人性 blah blah(大概咁上下)。跟住個女仔諗唔開,就跳咗樓。勁慘,好事變壞事,佢仲有個7歲仔,就咁就冇咗亞媽

Mm233    發表於 22-4-11 11:56

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-11 11:41
全中國都一樣,自疫情開始時就係咁

理論上呢個係肺炎,要肺感染先當真掛

即係default mode係冇症狀,咁好唔合理,佢可以發高燒冇味覺都叫無症狀wor

大宅

ahlungko 發表於 22-4-11 13:51
無症狀定義

但一定冇可能兩三萬人係哩個definition,我覺得前面有JM話冇花肺比較有機會,哩個世界咁多omicron,冇可能上海consistently特別多無症狀掛

首頁

尾頁

跳至