嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 濕疹bb媽咪論壇

hi,
我想問, 囝囝出世一個月就開始有奶癬, 到而家都係斷斷續續咁有, 咁係咪即係有濕疹呢? ?-( 我有同佢睇過醫生, 但我就見佢d疹多先同佢搽藥膏, 平時就同佢搽cream, 但我同佢搽左cream佢都會用手抓面, 仲會抓損眼角位, 額頭咁, 好心痛, 又成日食手指, 我怕佢會食埋d cream, 所以都唔敢同佢搽咁多, 夜晚我會同佢帶手套, 但都會抓到, 有乜方法可以幫我呀? ?-( 同佢帶手套可以帶到幾大架? 我怕會影響佢發展???

子爵府

tpy,
唔該晒你呀, 我囝囝而家四個月喇, 已經唔可以用毛巾包住佢, 因為佢點都會自己伸反對手出黎, 所以我都係只可以一見到佢抓面就拑住佢對手, 但係佢都好大力架, 有時都唔夠佢大力.

子爵府

tpy,
我想問你講個隻"Aqueous Cream"係邊到買同幾錢架? 係咪無類固醇, 只係一隻普通用來滋潤皮膚既cream黎架?

子爵府

wing_wing,
唔該晒你呀, 想問多句, 隻cream搽左會唔會好"立"架?

子爵府

vic-wing,
護協無得賣mustela呢個牌子既野架, 你去bebe dream睇下丫, 好似有但唔知齊唔齊.
vic-wing 寫道:
hi,
我bb下爬位有少少‘鞋’,耳仔後面有少少細細粒,我已經幫佢塗醫生比既1%Hydrocortisone cream,但我唔知咩黎:-| 日日塗都仲係咁樣,冇改善、冇惡化 我估呢種都算係濕疹掛,聽聞mustela 呢隻牌子唔錯,請問mustela 既濕疹系列係邊度買會平d呀?護協有冇得賣呢?

子爵府

我想問下....你地d bb有濕疹有無同佢地轉過奶粉呀, 其實係咪同佢地食邊隻奶粉有關呢, 囝囝食緊a+, 一路d濕疹都會係轉天氣時出d, 但唔算好嚴重, 係咪食低敏奶粉會好d呢??? 但係d人話低敏少左d營養, bb食左會無咁大隻, 所以我又唔想同囝囝試呢隻奶粉, 有d煩腦. ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至