跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囝囝上星期五出世,今日係六日人仔,出院第二日開始全人奶,我上一胎餵到一歲三個月,所以今次比較易上手,上次都辛苦了兩三個星期先可以全人奶咋...

我跟一本書(從0歲開始),而家bb隔兩個半鐘食一次,每次半個鐘...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好可惜啊!你唔可以俾冰奶幫你湊bb個人嗎?買個暖奶器俾佢都好方便架.
原文章由 rovictnadia 於 07-11-3 19:20 發表
我開頭都係全人奶, 由第三個礼拜開始加奶粉, 而家一日兩至三餐奶粉, 因我就快返工, 第時bb比人湊要食奶粉~ 記得喺醫院時, 我真係九个字至一个中餵一次, 但bb第1日冇小便, 要補奶粉, 第2日醫院d姨姨見我得返半條人 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

大家打算餵幾耐呀?
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我記得上一次餵大囡時,同你的情況差不多,要不停整醒佢,又彈腳板,又用凍毛巾抺面同頸,慢慢佢就會食得好一點架啦,跟住就一日十次,一日九次,...到我返工佢兩個多月就食一日七次,六個月加埋粥仔,一日都係食三次,咁就餵了十五個月人奶啦!你要努力呀!

你第一次泵就有3oz,我記得上一次餵大囡時,頭幾次都係泵到1-1.5oz咋...

原文章由 @[email protected] 於 07-11-6 18:34 發表
我都係餵人奶架
丫be家2星期大, 但係食奶既時間越黎越短, 食10分鐘就訓, 一日食12 次, 有大便小便, 唔知有無問題呢~
我試過用泵泵奶奶, 但係好唔知係唔係唔識用定係咩, 第一次泵到好快, 3oz 到 尋日得1oz ...

我的編織作品溫暖牌  

男爵府

嘆足3個鐘!咁你咪好辛苦!其實佢可能唔係真係要食咁耐,只係當你奶咀咁,不如你試下忍心一點,等佢喊下啦.
原文章由 PP媽媽 於 07-11-7 18:05 發表
我個女都係咁呀,可以嘆足3個鐘!連廁所都去唔到!我都頂唔順而家每日補2-3餐奶粉.不過而家嘆奶既次數好似無咁密,之前一日3-4次係咁,而家1,2次到.我成日覺得佢好唔正常,人地dbb最多食得密,但都唔會食咁耐,仲有佢成日食 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

第一胎已成功餵人奶,你好叻呀!加油!飲多d湯水,好快就到一歲啦...

原文章由 fafa_yim 於 07-11-14 22:16 發表
我的軒軒是第一胎,現在50days啦,我都係餵人奶架,不過有時發覺唔係太夠奶,但我會繼續努力,希望可以餵到1歲。但遲下要返工,泵出來真係有小小煩,不過盡力啦!希望大家支持。 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

真係好厲害,食4-6安(人奶),我估我囝囝都係食好多,因為佢一星期重了一磅啊!不過我就未試過泵出來餵,遲上返工有排泵,而家埋身餵就最方便啦.

原文章由 w2b 於 07-11-15 10:53 發表

me too, 我都係全泵。我幾日前已經放棄左埋身餵,阿女食得太慢,而且我唔係好夠奶,阿女食完成個鐘之後一樣喊唔夠。我阿女而家都未滿月,就要食4-6安(人奶),我最多pump 到3-4安咋,追奶追得好辛苦呀。 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

你休息夠唔夠呀,唔飲魚湯,可以試下椰子煲雞及黑豆唐室...

原文章由 xx33 於 07-11-16 22:42 發表
屎啦, 我呢幾日好似少左奶噤呀! :-( 我之前日日飲魚湯就好似多d噤, 有無其他辦法, 唔該幫吓忙!!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

想問大家,bb戒了夜奶未呢?我上一胎都係人奶,但大囡要三個幾月先戒人奶,今次想返工前幫囝囝戒夜奶...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁可能係bb埋身食時的姿勢有問題,刺激不到你上奶.或者你去健康院請姑娘睇下bb食得好唔好...
原文章由 jessicayin 於 07-11-17 12:39 發表
最初幾日我都可以全人奶,上奶上得好好,個仔夠飽,點知過左12朝之後,完全上唔到奶
,個仔又合作,佢唔願意埋身食,pump出來又唔夠佢食,我又唔夠訓,而家一日只有一餐人奶,不過我老公都安慰我,算啦!食得幾耐得幾耐啦!你要食嘅谷奶食物都 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

如果你真係要轉全人奶,就一定要埋身餵多一點,每一餐都要埋身餵,如果你認為佢唔夠食,可以埋身餵完再補少少奶粉,等你多一點奶時,你就要慢慢減補奶粉的量及次數.我上一胎開始時都係咁補奶粉,一個星期度我就下決心唔加奶粉,自己餵密d,一日大約11-13次,bb會喊,但有時我會忍心一點,讓她喊一陣,大約每隔2-2.5小時餵佢一次,慢慢佢的新陳代謝就會穩定,我就將餵奶的時間改為2.5-3小時一次,就係咁就餵到囡囡一歲三個月.

原文章由 HoneyFong 於 07-11-17 14:56 發表
各位
我個女而家一個月多d, 之前我間唔中比人奶佢飲, 但次次佢都唔夠飽, 好快就喊住要食, 我又怕餓親佢, 所以補奶粉比佢.
想問下有咩方法增加奶糧?? 點樣慢慢轉全人奶?? ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

w2b

食45分鐘再用樽比4安人奶佢都可以食到,咁我估佢食的姿勢唔係好正確,如果佢食得好,通常十至十五分鐘就夠飽.咁佢埋身食的時候有沒有聽到佢吞嚥的聲音?口仔係唔係張大?同埋佢唔應該只係咀仔在吸啜,應該係”下爬骨”都要一上一下咁架(唔識形容唔知你明唔明呢?)

開始時一定要引佢張大個口,之後你可以試下用手幫下佢,上唇可以用兩隻手指夾一下,等佢cover多d乳雲,而下唇可以用手指輕向下按住,咁佢要食就要用力一點向上拉,bb吸啜力就會強一點,你會感到的,如果你覺得佢的吸啜力弱,就一直輕輕按住,幫下佢,人地話食人奶用的力係要大d架...

呢d係我第一胎時去健康院的醫生姑娘教,初初真係要次次幫佢,bb學識食之後,佢就自然食得好好啦.

bbhead
你都可以咁試下...多一點埋身餵會好一點,始終用其他方法都只係幫佢忘記怎樣用奶樽食,而唔係教佢埋身食,不過要小心唔好俾bb整損.其實如果全泵形用奶樽食都無所謂架.

原文章由 w2b 於 07-11-18 09:36 發表

smilesun,
我比阿b 埋身食45分鐘左右佢就自己lut 出黎,但唔够10分鐘又想食。我係米要比埋佢食另一邊呀?
我通常埋身餵完再用樽比4安人奶佢都可以食到,食完咁就可以捱到3hrs 先食下一餐。

但我唔覺得佢埋身食我D奶有多 ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-11-19 14:39 編輯 ]
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

應該係餵完一邊,如果佢仲想食就餵另一邊,否則就可以休息.
不過一定要令佢清醒,唔可以俾bb含住瞓,但如果佢一路瞓一嘔仲食緊就無問題啦...

原文章由 HoneyFong 於 07-11-18 16:44 發表
Smilesun
我仲想問下個次序應該點為正確, e.g. 一次只餵一邊乳房?? 餵完一邊 10 mins, 再餵另一邊?? 定其他呢?? thanks a lot ^^
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

evaken

你個bb好乖,咁快戒了夜奶,佢幾多號出世呢?

我囝囝26/10出世,呢幾日先改食7餐,之前食8餐.我已覺得佢好乖,因為我大囡頭一兩個月一日要食10餐架.

我都嘗試幫佢戒夜奶,但係佢都係最多四個鐘就起身,好定時.我又唔想咁快泵奶,我唔鐘意儲冰奶,因為我大囡試過飲冰奶,疴了成個星期,心痛c我,我想係我工人處理得唔好,但呢樣野又唔係我控制到.而且上一次我囡囡都食唔晒d冰奶,最後都係要倒,好浪費咁.

不過我大囡成三四個月先戒到夜奶,呢個我想兩個月前戒,如果我唔用泵奶的方法,有無其他辦法呢?

原文章由 evaken 於 07-11-25 15:56 發表
你地個b而家一餐食幾耐? 我個仔食10-15分鐘, 都唔知夠唔夠飽? 但係夠濕片&重得幾好就由佢喇!

一日食幾多餐呀? 我train緊亞仔食6餐, 希望3個星期後返工可以train到
時間
00:00 (5oz奶瓶餵)
06:00 (埋身餵)
09:30 ( ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-12-1 16:48 編輯 ]
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

不如我地記低有幾多媽咪仲餵緊人奶

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10) <埋身,一日7餐>
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我阿b出世3.55,滿月已4.94,而家過了一個星期我估佢又重了好多,佢要重我都無辦法,遲d佢無瞓咁多應該會無重得咁快...

原文章由 VBma 於 07-12-2 08:19 發表
我阿B都係全人奶埋身餵﹐出世個時3。84KG﹐現在6WEEKS 6。4KG﹐佢重得好快﹐而且比一般BB超重﹐我個仔現在肥到好似米之連BB咁﹐好鬼可愛~
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我bb都會架,不過我唔會即時餵佢,我會同佢傾下計,或放佢係搖搖椅坐下,有時由佢喊,佢喊喊下又會自己瞓番,我最密俾佢2.5小時食,不過好少...

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:40 發表

我想問大家既BB,係咪通常食完就訓,到第2餐先起身?

我BB有時食完會玩,玩完會喊眼訓,但有時訓訓下(食完大約個半至2個鐘)又會喊,抱極都訓唔返,咁佢係咪餓呢?又唔知餵唔餵好.......

我99就成曰2個鐘度見佢喊就叫我餵完俾佢訓,不過有時BB食5 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我又覺得好方便,我餵大囡時逢星期六日都會有出街架,九個月仲帶佢去北海道玩,完全唔駛諗帶奶樽奶粉消毒的問題.

如果出去得耐,通常我都會去有餵奶房的商場,如新城市,新世紀,...你去[母乳餵哺]果面可以找到邊到有餵奶房,...不過我有車,有時來回會係車度餵.到bb大d時可以去一些乾淨的厠所,又或者借更衣室一用.
有d媽咪唔介意就用sling在一些較少人的地方餵.

原文章由 斯藝 於 07-12-2 06:20 發表
之前試過两次用人手擠奶, 都擠到4oz度,
但尋晚同今日想擠都擠唔到, 頂多1oz, 唔知點解, 同埋覺得全人奶媽要同阿b出街好唔方便, 先要喂飽, 再要擠奶, 唔知大家有冇同感? ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-12-4 20:27 編輯 ]
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁你bb瞓得好唔好?瞓得好都會重得快d架.

其實你囝囝都重得ok,一個月都有差不多兩磅,無問題呀...

4-5條片,重唔重呢?

加油,俾d信心,放鬆d,唔好俾太大壓力自己,餵到幾多就幾多,你餵全人奶已經好叻,bb已經食了好多寶啦...

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:28 發表
我個仔出世3.83KG,一個月得4.56KG咋........滿月前一日餵8﹣10餐,但每次餵足30﹣45MIN,都唔知點可以重快D,好大壓力呀.........

佢而家8W多D每日都仲有4﹣5條屎片,係咪唔正常呀?所以唔吸收?有咩辦法可以好D呢?

後日去磅重希望重多D啦........ ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

Disneyland有間房可以餵奶架,仲有靚姐姐招待架,好好的,囝囝滿月果日我都有帶佢陪家姐去玩...

原文章由 TszChingMaMa 於 07-12-6 14:01 發表
I found it ok. I brought pumps to Disneyland and kept it in fridge-to-go. Perfectly OK.
我的編織作品溫暖牌  

首頁

尾頁

跳至