跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 貓貓咪 於 09-9-5 21:16 發表
保圓、SIU LEUN、李宗德、宏信、激活(學費太貴不考慮了)

我一間都未聽過既.......係屯門區架??私校???

侯爵府

曈曈媽咪, hebe 同我講話有新同學..我話係咪xx曈呀...佢好突然....你點知架....你識xx曈架....

我話係呀..我識佢媽咪添...其實我係睇到佢班同學仔既namelist....

candy... johnathan 同hebe坐埋一組..可以同你個仔親近d..我個女好多講..希望唔好嚇親佢..

我都諗小學諗到好頭痛呀....太遠又唔得...一黎返學煩,二黎又計分制都未必入到.....

我打算把心一橫選梁周..但老師叫我諗多兩間最後備喎...真係唔知點選好...煩..

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-6 21:20 發表
同hebe坐埋一組咪好羅, 等哥哥開朗D, 佢講野好細聲, 似個怕羞女孩...
我之前想報梁下, 但今年只有50個學位(上年100個), 因準備2011年與莊二下(都只是50個學位)合併, 所以兩間小學都學位減半, 收得d有哥哥姐姐的學生 ...

我報梁上呀...梁下要搬去掃管忽大遠勒.....

侯爵府

我無做過功課...請問屯門有無邊間係一條龍?!

保圓睇睇吓又好似幾好....但梁上好d定保圓好d呢??

保圓學費...我仲afford得起....其他再貴d就唔駛諗lu...

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-7 19:33 發表
梁上好精英制呀 , hebe 頂得順真叻女 !

hebe未必頂得順ga..

但活動教學真係唔岩hebe.. 佢讀得開心..但成績真係好差...

梁上近屋企ma... 所以係首選....

今日派咗表...好緊張.....唔知點好......唉....

侯爵府

原帖由 niklaus903 於 09-9-7 23:50 發表
呢間係新校? 點解每級都係得一班編制咁少? 點解咁好屯門會有英文津貼小學, 元朗冇既 :-(

小霖下年有兩班

侯爵府

你地有無人諗過何日東呀??

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-8 00:22 發表
有呀

http://www.hytps.edu.hk/_promo/09-10/visit0910/hytps_p2.htm

tks candy...

我會去呀!!

但好似無人提起官小..係咪己經唔得勒..

我以前係官小讀跟住讀南屯官..我覺得ok ga.

但梁銶琚係我心目中top one.. 所以又想轉軚何日東

侯爵府

原帖由 貓貓咪 於 09-9-8 00:24 發表
係呀!因今年小一已收到40人,故下年可加開一班。但你見教署寫兩班,但實際上他們會分4班教。

我而家睇吓簡介先.........

侯爵府

原帖由 niklaus903 於 09-9-8 11:48 發表
梁球琚?? 我真係唔敢唸, 除非阿仔好猛料, 我怕我C先過佢

諗係咁諗.....講係咁講姐........

侯爵府

原帖由 emilylam 於 09-9-8 16:16 發表
請問梁上也是英普嗎?

梁上唔係英普

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-8 23:04 發表
屯官小有分點解唔報呀? 仲有三間聯繫中學tim

早上揍完返學, 仲可以坐西鐵返工

因為我無諗住比佢讀官小囉.......
官小唔係唔好...但相比起其他小學就麻麻地...又唔近屋企.

無南官小架...小學得屯門官立小學.
中學就有兩間, 屯門官立中學, 同南屯門官立中學...

係我個年代..屯官係難入過南官..屯官係好d既..但南官都算係band 1....

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-10 23:57 發表
bb1027,

原來你搵唔番我地呀...

你諗住幫james 選邊間小學呀 ? 唉月尾要交form..我重1516呀! 慘 !

我都係1516... 晚晚都上網周圍睇..我仲羞家...我一間學校都無去睇過....真係嬲屎自己.....

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-11 00:22 發表
您有無去觀課? 二年班英文太易, 仲教 My name is XXXXX, Class 2B, Date (9 Sep 09), This is XXXXX(name), 普通話太細聲, 聽唔清楚, 很沉悶, 我地幼稚園既觀課更出色, 更有趣

千禧/蒙恩, 有我們校長的推薦信, 蒙 ...

我想問叩門係咪最尾先做?
即係大抽獎完都唔岩心儀學校就會叩門?

係咪間間學校都有得叩門呢?

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-11 21:06 發表
曾經聽過一個校長講過, 約有3%(留班位預留給留班生(通常都無用), 加埋第一輪及第二輪的放棄學位, 約有10叩門位不等

icic...我聽日都返學校聽講座..

之後去梁下,再去何日東,好鬼忙.....參觀完睇吓會唔會岩自己心水先...

我策略都係選定一間,就專攻個一間...第一,二ROUND,什至叩門都係....希望HEBE有幸可以一擊即中,咁我就唔駛煩...

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-13 20:09 發表
各位媽咪,
我那天聽完蒙恩, 發覺佢真係一間好傳統的學校, 我都感覺到佢校風應該不錯, 因為當天接持我們的小朋友都好有禮貌, 老師都好親切。但唯一唔好便係太多班了....同埋好似只得一個外籍老師, 我擔心佢接觸英語 ...

蒙恩頭小一至小三係活動教學..小四至小六先轉傳統教學..

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-13 21:16 發表
安排很好呀, 好有組織, 是最好的一間, 一入門口小朋友貼號碼貼紙, 家長有張同號碼的放學咭, 即時就分開小朋友去玩, 家長去聽講座, 雖然是和Hebe 一起入去, 但就不是同一組, 和 James 一組, 仲有其他St.Peter 的學生 ...

但真係太多人爭...........

好明顯睇到個分別...梁下勁少人去openday...
但何日東竟然坐爆個hall...

侯爵府

原帖由 candybarhk 於 09-9-13 21:42 發表
昨天有帶埋哥哥走三場 (幼稚園、梁下及何日東), 他最喜歡梁下, 因他在我聽講座短短四十五分鐘其間玩了很多遊戲, 佢話有哥哥姐姐帶佢週圍到不同的課室玩, 返到屋企才發現佢書包內有很多小禮物, 今日都仲話要去小學參 ...

我全程都睇住哥哥..佢真係唔驚..仲好開心....梁下既同學仔好有禮貌...hebe都玩得好開心...
因為梁下又係活動教學..係呢方面,比較活動式..小朋友一定鍾意...

何小係好傳統教學...講座上面都好著重讀書,閱讀方面...反而活動教學 = 0 !

侯爵府

原帖由 lovely_jac 於 09-9-14 12:34 發表
咁你諗住報梁上定梁下, 我就唔諗住報保記啦, 驚太精英制同辛苦呢.

我無去梁上open day. 只係去咗梁下..有個家長話我知,梁上係傳統教學..而梁下係活動教學. 好似分咗兩間唔同既學校咁.

我睇過梁下既活動..真係好多野搞,例如,家教會有堂上學整cake..親子班..又去保育旅行..呢d活動我都好鍾意.但另一方面,又驚hebe掛住玩...唔讀書.因為始終有樣野係好現實...考試真係求分數..唔係考你玩得有幾叻..個腦轉得有幾快..始終都係文字式既考試.

但梁下有個家長同我講..佢個女讀傳統教學,而個仔就讀梁下活動教學...個仔比較醒目..活動教學令 到佢用腦..無壓力..轉數快好多..反而個女,就好死板..唔識轉彎..讀到個腦實哂.

我都唔知呀...仲未決定到....活動教學真係好吸引...但傳統教學比較合符現實.

侯爵府

原帖由 bb1027 於 09-9-14 13:34 發表
星期六去左莊上﹑何上,星期日去左保方.... 三間都各有特色。不過感覺上何上﹑保方配套好d,校舍比較新。

想問下大家會唔會誇區揀學校呀?因為我對何上同胡上都有興趣,但唔係舊生,第一輪應該唔駛旨意入到,第二輪誇區又得10%掙... ...

保方係咪方黃錦荃呀??

我唔會誇區囉...因為大抽獎時好蝕底...

首頁

尾頁

跳至