嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

我個仔都係2個月有尿道炎, 住左一個星期院要種菌同食抗生素, 出院後會做超聲波同埋膀胱造影睇下係咪先天秘尿系統有問題, 要等1yr再做個核子超聲波睇下上次尿道炎有冇影響個腎(即係睇下有冇花), 如果有的話, 大個會好容易腎虧, 所以要小心, 因為男仔個腎好重要.

別墅

膀胱造影和同位素檢查係睇尿液有冇倒流, 係冇輻射, 而做核子超聲波先有輻射架(因為要bb食安眠葯做架, 同埋要係e院地庫做架! 呢個檢查先睇到個腎有冇花到, 所以你可以放心比你仔仔做, 因為做左安心d. 大概做30-45分鐘啦. 要忍受插條尿管入去(因為你見到會好心痛) 呢個檢查都會有少少危險性, 佢地會同你講萬一插條尿管時插穿左條尿道, 會即刻做手術駁番, 不過機會唔大. 尿道炎成日翻發, 會對男bb做成腎既影響架, 你快d去做檢查啦! 另外, 會唔會係你亞b包皮過長或過窄呀, 都會有機會造成尿道炎架!

別墅

shmom,
我個你已經做左膀胱造影及超聲波, 但核子就未做, 8月未先做, 仔仔係東區e院到做架, e生都建議我仔仔做割包皮(係因為佢曾經有尿道炎, 所以e生建議我地做), 但我地諗住等佢大d睇下有冇咁既需要先做, 你先做左膀胱造影先啦, 睇下咩野事會令到佢成日有尿道炎, 因為男仔患尿道炎機會唔係咁大, 做左檢查可以睇下會唔會係尿液倒流所致或是什麼原因. 另外割包皮要全身麻醉都應該有咩問題(因為有媽咪講過bb做完全身麻醉都冇咩唔妥, 所以應該冇大問題), 唔知幫唔幫到你.

別墅

TIKTIKBABY 寫道:
GINGIN0806

MY DOCTOR ALSO SAY THE SAME AS U. GUM AFTER 膀胱做影 NO PROBLEM? AFTER THE FIRST TIME 尿道炎, 仔仔有冇反發?? 我現在日日都好留意仔仔D尿有無好黃和"AT". 好驚會反發.

仔仔做左膀胱做影都冇咩問題出現, 一切都正常冇番發過啦, 我初時都好似你咁, 成日會驚個仔番發, e生話如果唔係尿液倒流, 男仔番發既機會唔係好大, 所以我先放心d, 最緊要係大便時清潔乾淨就ok架啦, 唔需要太過擔心

首頁

尾頁

跳至