自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咩工程?civil? 個人覺得睇佢之後去邊發展吧... 香港就乞乞地食囉... 香港d engine 真係讀到人頹,如果唔係都唔會變水泡科啦!不過如果讀完返香港發展都唔好得去邊。另外,civil 都係好快會被 AI 取代的行業.. 除非佢喺外國做到好 niche 都可能好少少... 你叫佢去隔離登睇吓業界人士點講再諗清楚吧...

大宅

jumphigh 發表於 19-3-21 12:51
你錯啦 ,civil eng 唔係咁易畀AI 取代 , 反而精算,醫科仲容易。
香港嚟緊 有大把基建工程,土木工程先最 ...

精算醫科我不敢講,但係外國已經有公司研發AI 「輔助」engineer 就肯定的。因工作關係同外國top firm 某engineer 傾開,佢先話就嚟都冇得撈,因為最易被取代就係佢哋。入幾粒數乜都gen 哂出嚟。

另外,香港有大型基建,只是保飯碗吧了。始終呢行高增長期已過,又冇乜新技術input。香港基建工程有幾亂都唔洗我講

另外話高收入嘅... 咁睇每人definition 啦。上咗岸同一畢業咩都唔識俾人鬧到隻狗嘅都唔同。做判頭就更加不同。(你懂的)

唔係建議樓主姨甥仔要讀醫,只係覺得既然係叻仔有能力入oxbridge,真係要諗清楚,希望佢唔好有太美好願景,之後後悔。

利申: 非工程師,但工作上有密切關聯

大宅

另外,外國I bank 好鐘意請讀 engine 畢業生(咁當然top school 啦)名校有樣好,轉行相對容易d...

大宅

love_dreaming 發表於 19-3-21 14:05
同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係 ...

我覺得喺Top school 識到多叻人、培養思考、資源係好好,不過讀咩科可以再研究... 同埋家長最好有心理準備小朋友外國發展可能較好

首頁

尾頁

跳至