論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

明天聆訊嗰隻死賤人都未寄份口供紙比我, 咁會點??

別墅

好媽媽勳章

! ar, 明天先聆訊, 都唔知搞到幾時

原帖由 Abby9528 於 09-2-17 10:56 發表

蒨沂媽媽 ,乜你單case仲未settle咩? 進展如何呀?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 晟媽 於 09-2-17 11:58 發表
你聽日應該係第一次”提訊”?
係正式’審訊”前可以有好多次”提訊”架!
(提幾多次訊由裁判官決定).

聽日係第一次提訊既話, 通常吾會正式開審.
提訊果日主要係書記同你地(你同你既外傭)對下文件係咪齊全?
問下你 ...

明白, 唔該晒!!
我們都諗和解算了, 我老細已經比佐"口頭警告"我唔可以再請假了. 如果再請就..........................唉!!

佢地D賤人正一"害人精"

別墅

好媽媽勳章

唉! 其實我們都唔想妥協, 又唔係我錯, 我還是受害人呢, 小朋友突然冇人理, 要揾人幫手, 我們已經好煩, 還要搞咁多野出來, 令我們d心情都好差, 我同我老公還因為大家都心情唔好而成日為少少事嘈tim.
老細又唔體量, 咁既經濟, 邊夠佢地d賤人玩ar. 我唔想為佐佢連份工都冇嘪, 到時都唔知點算.

原帖由 cowkingb 於 09-2-17 12:41 發表

mud 原來咁煩架... 唉, 我下個星期一原先係同個死工人第一次既會面, 不過我唔會去, 真係唔想浪費時間, 睇下電話可唔可以攪得掂先. 我地就唔想妥協, 但係如果太煩, 要去多好多次 lab dept 或上庭, 又真係無咁多時 ...

別墅

好媽媽勳章

我都覺得唔去會對自己不利, 就算幾怕煩都好都要去一次, 點知個賤人同勞工處講d咩. 佢歪曲事實屈你都唔知, 對自己唔著數.

原帖由 cowkingb 於 09-2-17 12:41 發表

mud 原來咁煩架... 唉, 我下個星期一原先係同個死工人第一次既會面, 不過我唔會去, 真係唔想浪費時間, 睇下電話可唔可以攪得掂先. 我地就唔想妥協, 但係如果太煩, 要去多好多次 lab dept 或上庭, 又真係無咁多時 ...

別墅

好媽媽勳章

搞掂了, 庭外和解 low, 雖然最後都係比佐五千幾(补回假錢+機票+車資), 但可以見到亞法官大人嗅罵佢已令我心都涼晒. 低佢死, 法官問佢點解要追討人工, 佢話我出票比佢, 佢入佐銀行後, 本bankbook比佐agent, 由agent去攞錢, 個官即問佢, "agent點攞, 人地有你簽名咩, 你地印尼興唔洗簽名攞本bankbook去可以攞錢ga, 邊個都得ga, 吓!! 你都唔合邏輯ga, 人地叫你做咩你又做, 你唔用腦ga, 咁蠢ga咩"
哈哈哈哈..........................................罵得好!!!!

跟住連嗰班d八婆工會(當時有約6個工會D人陪佢去)的人也罵了 "我係度嚴重壭明, 香港法律係嚴禁有人敎疏他人去提出訴訟, 或從透過訴訟中從中鑊利, 如果比我知道有呢d人係度防礙法治的話, 佢一定會嚴懲 ----- 勁!!

跟住又問個賤人做咩做做下唔做, 發生咩事, 佢話自己離家出走. 佢話我唔放假又唔出糧比佢, 覺好唔公平

個官看完D正據後說我們的假期紙簽唔係好清楚, 個格式唔好, 好難做正據(因我們的格式是AGENT比我的, 好多個格仔放假日子填上去, 係最下面度簽名, 個官要係每個位度簽先可以生效. 唉.............
個官話係假期方面有爭議, 其他嗰D佢上庭都唔會成立, 官說 : 你唔洗指意收到 " 代通知金" , "人工看見到就係被告出足比你LA, 唔関人事, 如果上庭你就叫AGENT出來對質LA"
亞法官大人跟住對我講話叫我最好考慮下比返D假錢+機票佢, 和解, 如果唔係會上幾次聆訊&會再搞上庭起碼半年.

其實我們都有咁ga打算. 於是就同個賤人和解了.

跟住完佐出到去街見到佢地成班好似d"流氓"見到我跟住起哄, 好以勝利佐咁, 又低能又白痴.不過扣佐機票得嗰 2千幾咁多人我諗佢地每人咪最多得幾百蚊, 白痴.

別墅

好媽媽勳章

還有ar, 亞法官大人話 : 最近收到好多投訴話顧主和外傭和解時經常有人騷擾, 翻譯!! (因為佢係印印唔識廣東話所以有個翻譯), 你幫我睇下邊個走來騷擾, 如果有人來即刻通知我, 我立即報警拉佢.

我真係封呢個官做偶像 ------ 型ar!!!!!!

別墅

好媽媽勳章

假錢係"休息日&勞工假", 個賤人話我冇放比佢.

別墅

好媽媽勳章

我諗都應該係同一個人lu, 個官叫" 譚國華", 佢真係好公平ga, 係我之前有一個又係印印告顧主, 原來佢偷手機, 顧主炒佢, 個賤印要告顧主冇比一個月代通知金, 跟主亞譚法官大人話個顧主"炒得好啱"
哈哈哈.............

原帖由 kwy20082008 於 09-2-19 17:34 發表
我個偶像係男官(姓:譚)

別墅

好媽媽勳章

why??

女人唔係應該好d嗎?? 女人應該會好明白做我地顧主的感受, 因為多數事業型女性都會請工人麻.

原帖由 pollyw 於 09-2-19 18:32 發表
可否分享下点解??我上次个係女官??真是不太好!!

首頁

尾頁

跳至