時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

早前有個去完台灣之後入境日本既確診者囉!

珍珠宮

早排國際抗疫排名,香港排第6,台灣10名都入唔到囉!

珍珠宮

台灣有咩好借鏡呢?香港係咪要學台灣咁完全唔理海外既香港人?完全唔好接返來?香港輸入個案都多過台灣啦!

珍珠宮

近來香港有幾多菲傭中招?台灣有無菲傭呀?

珍珠宮

台灣SARS時幾狼狽怕死!

所以依家一有事就封關,咩人都唔俾進入,自己人都唔理拒絕於門外!

咁香港邊可能做到咁樣?香港有部份抗爭反對派只針對大陸,所有海外爆到HUM HUM聲都當無野!

咁既心態,香港有排爆呀!隨時與英美看齊啦,抗爭反對派人士最鍾意超英趕美架喇!

珍珠宮

都話澳門真事求是,不存偏見,已經開放大陸同胞入境唔使檢測啦!

大陸經濟都開始復甦添呀!

得你香港陪美國老爸疫症同行!

珍珠宮

上次唔係話有隻郵輪,上面全部台灣人,台灣當局都唔俾佢埋岸趕佢走咩?仲俾人剷到飛起先死死地氣!

珍珠宮

fatangel1108 發表於 20-7-18 19:00
真係冇驗,入境就返屋企隔離就可以,有輸出case 又唔計返入去,條數當然靚仔,我覺得冇重症case 出現就真 ...
可能當感冒啦!好似香港有好多無咩症狀,但都驗到感染,有啲只係有少少咽喉痛,一驗又話中咗!咁台灣呢啲唔驗當感冒咪無野囉!

香港近期流感都少咗好多啦!

珍珠宮

但人地日本有台灣既輸入個案喎,一入境日本就被檢出確診!

依家大陸都有香港輸入個案喇!唉!

其實冷靜想一想,由頭到尾香港既大陸輸入個案係極少極少架!

香港早前最多係海外輸入個案,依家就最多無源頭既本地個案!

珍珠宮

疫情期間哪國最安全?全球排名出爐「台灣連前10都沒有」
三立新聞網 2020/6/9

「全球前百大安全國家」重點排名如下:

1. 瑞士 2. 德國 3. 以色列 4. 新加坡 5. 日本 6. 奧地利 7. 中國 8. 澳洲 9. 紐西蘭 10. 南韓 11. 阿拉伯聯合大公國 12. 加拿大 13. 香港 14. 挪威 15. 丹麥 16. 台灣 17. 沙烏地阿拉伯 18. 匈牙利 19. 荷蘭
20. 越南 30. 馬來西亞 37. 土耳其 41. 智利 43. 捷克 45. 西班牙 46. 葡萄牙 47. 泰國 50. 墨西哥 53. 義大利 55. 菲律賓 56. 印度 58. 美國 60. 法國 61. 俄羅斯 62. 阿根廷 65. 瑞典 68. 英國 69. 南非 73. 伊朗 78. 比利時 83. 緬甸 84. 孟加拉 85. 斯里蘭卡 86. 埃及 91. 巴西 96. 秘魯 97. 印尼 98. 柬埔寨
99. 寮國

珍珠宮

【新冠肺炎】全球最安全地區排名 香港列第13位勝台灣 2020-06-09

報告是根據隔離有效性、政府危機處理效率、監控和偵測能力、醫療設備準備程度、區域恢復能力和緊急預備能力進行評分。集團4月曾發表首份報告,當時首三位分別為以色列、德國和瑞士。

根據最新排名,全球最安全地區的首三位分別是瑞士、德國和以色列。報告解釋,瑞士和德國成為最安全地區首兩位,因為兩國面對疫情帶來的經濟衝擊有較強的復原能力,並且根據事實和科學謹慎處理鬆綁封鎖措施的決定。

報告指出,目前最高風險的地區是撒哈拉以南非洲和南美洲,以及中東和亞太地區的部份國家。排名最低的地區則是南蘇丹。

珍珠宮

在7月前,香港整體抗疫能力,在各方面評分後,排名係高過台灣架!中國大陸排名當然更高!

不過,一踏入7月,香港依家爆成咁,咩排名都死啦!

珍珠宮

小詠 發表於 20-7-18 23:18
澳門就真係做得好好啦
澳門幾十萬人口,幾好都無人理架,國際上佢無份排名!哈!

首頁

尾頁

跳至