時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

台灣受檢疫人士,係一落機在機場就登記手機,用 GPS 定位追蹤位置,如果位置偏雕,即刻有人致電受檢疫人士,如果電話關機,冇聽電話,十分鐘內就有成隊人,包括警察、衞福部職員和里長上門調查。

台灣入境後不可搭公共交通,只可以坐私家車或防疫的士,直達屋企門口,長途的士費政府有補貼。上的士前司機會先幫乘客及行李消毒,落車後再全面消毒架車一次。

續...

男爵府

受檢疫人士會獲贈關懷包,有14日用量的口罩,家居清潔消毒劑,其他的有零食、書、營養食品、有D仲有一個月免費追劇。完成檢疫有獎金,違反檢疫令會重罰,嚴格執行。仲有好清楚的通報標準,知道幾時、咩事要向政府通報。

我認識的台灣人,都好以台灣為榮,唔希望台灣努力咗咁耐的防疫成果被破壞,所以好守規舉,乖乖受檢疫。

當世界各國都稱讚台灣防疫做得好的時候,唔知點解仲有人要踩。

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 13:04
所有都鼓勵黃人移民去台灣.
起碼好過響香港.
好行夾唔送了.

唔好咩都拉埋政治,而家係講防疫。人家做得唔好,你可提出意見,可以點改善,而唔係人家做得好,你都要搵D嘢來踩。

以你嘅邏輯,武漢做得咁好,我都鼓勵你搬去武漢住呀,香港咁多暴徒,我亦鼓勵你搬去內地住。

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 15:08
咁你唔問下版主做乜將呢個post搬來政治?

乜鼓勵移民同政治有關咩?追求更好有問題咩?

咪就係版主見到類似你呢種咩都要扯上政治,咩都要黃黃藍藍,將好地地的新聞帖變咗政治帖囉

鼓勵移民唔政治,但鼓勵黃人移民就政治啦。你要追求更好冇問題,你自己嘅事。其他人都會自己決定追唔追求更好,追求邊方面的更好。

雖然我引用你的回覆,但我並非指你踩台灣,而係呢個帖的其中一D人。我冇講清楚,令你誤會,我道歉。不過既然你話台灣好過香港點解你又唔去追求更好,要叫D黃人去嘅?

你又邊隻眼見我話你話武漢好?係我話武漢好呀。你話台灣好,就鼓勵黃人移民去台灣,咁我話武漢做得好,咪鼓勵你移居武漢囉,一樣道理。

男爵府

Cankk 發表於 20-4-2 16:59
你都神經, 被搬左入嚟時政既POST唔講得時政呀?係咪要同你講煮飯呀?如果個POST仲響自由你咪舉報我囉.
我入 ...

請問我邊幾隻字係有「你覺得武漢好」的意思?我講「武漢做得咁好」,邊有講「你話武漢做得咁好」?
你嘅邏輯係你覺得台灣好過香港,所以鼓勵黃人移民台灣。咁我覺得武漢好過香港,鼓勵你移居武漢,唔啱咩?即係你鼓勵黃人移民台灣係正確,我鼓勵你移居武漢就係錯?
絶對同意大把地方好過台灣,你又喺邊睇到我目光短淺呢?又幾時有話唔鼓勵得呢?你都可以鼓勵黃人去其他好過台灣的地方㗎。我真心覺得武漢做得好,你又咁憎香港D黃人暴徒,所以咪鼓勵你移居去武漢,移居去內地囉,又唔啱㗎?

原來要降低自己的智商去遷就智障係好辛苦的。唔玩喇,智障繼續回覆啦,

男爵府

真智障,我唔怪你!

男爵府

真係智障無極限,自己對號入座,回覆我留言(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

MrAugust 發表於 20-4-2 20:58
老作我唔信

唔信自己上網睇

男爵府

真係狗口吐不出象牙,自己詞窮理虧就只識講死蠢、弱智、文盲、老屈。中文唔夠好就進修下,冇錢進修可以睇多D書,網上大把付費的或免費的電子書。

男爵府

MrAugust 發表於 20-4-2 21:05
上網就可以信,浸浸講野都唔可信啦

網上嘅嘢唔係唔可以信,係不可盡信,所以要有獨立思考能力,去分析邊D可信,邊D不可信。BK會員講嘢可唔可信?新聞可唔可信?官方機構可唔可信?政府可唔可信?國務院可唔可信?全部都有喺網上有得睇喎。

我寫嘅台灣防疫資料,除咗網上睇到的,仲得到D台灣朋友的證實。咁你都可以話朋友講就可以信。總之信又好,唔信又好,隨你,我冇叫你一定要信。

男爵府

閲讀理能力差就自己改善下,不停曲解我寫的字係冇意思的。錯,曲解一萬次都係錯。知恥近乎勇呀!

男爵府

我唔會再喺呢個帖回覆,浪費我時間。智障的自己覆飽佢。

首頁

尾頁

跳至