自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解拜完山要諗呢啲野 仲有心情
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 22-4-24 13:29
點解冇。

除非先人剛剛過身,否則拜山其實都只係在世親戚的聯誼活動。

我覺得係適合的場景諗適合的野會好啲 要勸人姻緣都要睇天時地利人和的配合 唔係就好唐突

純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

男爵府

兩性的差異
男人基本上冇左女人唔得(除左和尚) 女人一個人都冇所謂
男人更需要愛情和女人的幫助 女人對男人更多是付出 可能會覺得不值

男爵府

happylife28 發表於 22-4-24 17:58
其實你有冇去啲家族式十幾廿人甚至幾十人的拜山? 根本係一個家族聚會, 關係好的, 乜都傾得一餐, 拜完山一齊 ...

現代有D人係咁 係古代係嚴肅的祭祀儀式 需要齋戒沐浴 慎言 比較傳統

男爵府

happylife28 發表於 22-4-24 18:20
其實你唔使兜的, 不如講返三千年前好冇? 中國人都上太空喇, 仲講舊屎!

你閣下去拜山有冇齋戒沐浴呀請問?

你閣下一成都繼承不到傳統之道 反映若干現代人的失道行為 我也無言可對

首頁

尾頁

跳至