自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MICLOH168 發表於 23-9-12 00:26
唔知佢講嘅嘢啱唔啱,但係以我理解,應該生同熟嘅嘢都要食,因為有啲維他命係油溶性,或者預熱先釋放到啲營 ...

佢理論係高溫煮食已經唔岩
人/所有動物設計係食生野
高溫煮食會殺死所有enzymes(酵素)
增加身體炎症反應

我覺得信既可以參考當清腸胃
食多啲天然食物 raw food 唔好食咁多加工食物
唔信就 x 唔理 無須當佢青山走犯又係咁出post
呢個世界資訊科技發達
唔同人既想法好易會公開宣揚出去
有唔同群組去擁抱不同想法
有啲同呢個相反的
支持100%食肉 完全唔食carbs /菜 藍莓中有草酸鈣會對人體有害
有人要完全食生果其他乜都唔食
呢個世界乜人都有 各式各樣唔同想法
搵個適合自己就得了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

蘭開夏道 發表於 23-9-12 05:27
佢主張全吃生㗎,有些中醫同西醫都喺佢學員,一起推廣吃生,周兆祥仲話農藥一些害處都冇。
...
"農藥一些害處都冇" > 好明顯你係曲解左佢意思

不過既然你唔信佢, 何必要關注佢講乜~
做返你平時既野囉!

翡翠宮

naicha 發表於 23-9-12 09:51
有時理論的嘢, 自己過腦消化, 未必非黑即白, 覺得合理的部份咪信, 唔使信晒。

原始人時代啲病菌冇而家咁 ...

當佢類似宗教信仰
人人有信仰自由 佢無害人無犯法
佢sell係個人形象去賣 course
個個course幾千蚊
傾下計按下摩打下鐘又當治療
應該發左達好耐

翡翠宮

hennyyoyo 發表於 23-9-12 13:41
佢唔吃肉的!我估食生係植物多,有生命的食物。

不過少吃肉都係好事!
佢話自己原本係蛋奶素, 之後全素&食生10多年

翡翠宮

pi0219 發表於 23-9-12 13:38
佢只係一位文科博士 同資深環保份子, 養生同醫學歪理一大堆 , 全部都係呢位文人自己認為, ...
其實唔係樓主係咁開post 講佢, 我都唔知有呢個奇人咁多驚世偉論

翡翠宮

克洛怡 發表於 23-9-13 02:21
我聽過最驚世既偉論係話cancer 唔洗醫,只要日日用暖水袋敷住個腫瘤就會收細好返,(我99唔知聽邊個網上講 ...

呢啲算好啦
唔會呃你好多錢
最賤格果啲係賣埋無謂野 好似符水 藥粉、膏、
收人幾十萬 延誤治療 完全無用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊