自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

uoaccf 發表於 18-6-19 18:04
唔可以將呢件事同比人虐待強姦相比卦? 虐待強姦係犯法, 而且要反抗先可以逃脫.情緒困擾,好難受,大家或者會 ...

我邊句講過因爲濕疹就可以殺父母?

我講係就算父母強姦虐待仔女,仔女都唔可以殺父母,殺人本身就唔岩好簡單吧?

我只係同情女仔既遭遇,但不代表認同,ok?

同時反思一下,點解一對父母會被養左23年既女殺死。

任何事,事出必有因,悲劇無人想發生,諗下點樣避免好似會比較有意義吧,多過單純指責個女。個女有錯是不能否定,一般家庭都唔想發生呢d事吧,我只係比較著重背後因由

你講幾個例子,take女性家暴 for example, 係咪100%無法避免? 諗諗,揀一個男人可能已知有暴力傾向,響事情未到最嚴重既地步,可以向人求助,離開個男人等等 for me 我會咁諗。

反思有好多方向的,唔需要偏向某一方向。人人都可以有唔同諗法。 希望你明白反思唔=認同加害者。切勿誤會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

zayma 發表於 18-6-19 20:26
你有無諗過死者長女睇到你篇偉論會有乜傷害,反思喎,反思係咪可以洗牌重新再黎過?你肯定你依家叫人反思 ...

我只係同時個女既病,因我曾經有過皮膚病斷斷續續10幾年,明白咩叫生不如死。

我對長女造成咩傷害請問?

閣下又知道咩?

殺父母唔岩係人都知,咁就盡情指責個女啦,個女係殺人凶手,知恩不圖報,無情無義,十惡不赦,凶殘成性,咁你滿意未?

翡翠宮

mother904 發表於 18-6-19 21:38
睇完呢則新聞,事主的濕疹問題似乎不是嚴重到不能見人,不能過活的地步,會否另有內情?

【星島日報報道】 ...

相信d相未係最嚴重時影吧,新聞有講佢讀中大但讀讀下退學,即是剛剛一兩年前,有講佢係突然惡化,變紅皮症。

不過病情肯定影響心理,導致抑鬱,思想負面,造成今次既悲劇

翡翠宮

uoaccf 發表於 18-6-19 21:24
你話人人都可以有唔同諗法,咁點解覺得"話濕診只係小事,唔洗殺父母" 既JM係執著,而唔係覺得佢地堅守做人既 ...

唔殺人不嬲都係一個做人既底線,你有見到我講過一句殺人仲要殺父母係應該嗎?

再爭辯亦無意義, 觀點與角度不同。

家暴個案既受害者係值得同情,但是否只有單一角度思考? 指責受害者,同情被害者,完?

我提出既係萬事皆有因果關係,如果你覺得父母完全無關係,係個女一心發狂,痴症線,無緣無故殘殺父母就隨便你。

思想單純都係好事,無咁多煩惱。

翡翠宮

mother904 發表於 18-6-19 21:54
但係街坊話佢地一家今年5月先一齊去日本自由行,相處和諧,唔似精神長期受困擾 ...

呢樣外人好難會知,去旅行影相表面上相處和諧,唔代表內裡係咁,正如唔少人中意上FB 放閃曬恩愛,但背後就老公有小三處於離婚邊緣都有呢d

睇討論區個疑凶疑似嬲父母唔俾錢佢去旅行,可能父母係唔俾錢佢同朋友去,但同父母去就得!個女覺得不滿但好過無maybe,好多呢度父母中意曬子女成長仲肯跟佢地旅行架!

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 22:19
既然你凡事都有兩面的邏輯,咁點解唔會係個女係鈡意同父母一齊去旅行呢? 一定係個女覺得不滿但好過無?

...

相處和諧唔會殺死父母吧?

5月相處和諧,但6月就殺死父母,好難講得通,只係由結果(殺死父母),尤其是個女用好多刀插死個呀媽,推斷表面和諧,但內心有恨,否則好難講得通

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 22:53
同樣哋,心中有恨又會一齊去旅行?

哩件事,本來就講唔通,因為濕疹而恨父母至殺死佢哋,點講都唔會通。

心中有恨但一齊,好常見啊

幾多老婆好憎個老公,憎個99,又一齊同住唔離婚

哩件事好講唔通但又真係發生左⋯⋯

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 23:03
一齊住,係冇經濟能力,冇辦法搬走,但旅行,唔係必需,唔係一定要去,兩者有分別吧!

就之前講可能就係好想去,父母又唔俾錢佢去,同父母去就俾,個目標放左「去日本玩」掛,對佢黎講唔係必需,但好想去呢

憎個老公但無經濟能力,所以迫住一齊一樣,未結婚前都一個人生活吧,無老公仲可自己搵工,有綜援,老公一樣唔係必需品。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 23:14
即係,想去日本玩,就可以掩蓋濕疹所帶來嘅恨? 冇旅行去時,濕疹嘅恨意就大到可以弑父母? 你覺得通就可 ...

我無講過可以殺父母,救命 講到口水乾。

只係探討下原因

其實有JM 講左根本呢單唔正常,唔能夠用常理判斷

每件輕重緩急,對於每個人都唔一樣啊。

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-19 23:38
你一直為弑父母嘅人尋找理由去同情佢嘅行為,當講唔過時,就話無講過可以殺父母,我又何嘗唔

講左同情佢既病,我自己都曾經有皮膚病10幾年,醫左都唔斷尾,好明白當中既痛苦,但唔等如我支持同認同佢既行為。

咁你覺得一個人無緣無故會殺一對養育左23既父母嗎?

Btw~ 相信閣下係健康快樂無病無痛既幸福JM, 祝你永遠都健康快樂,平安順利過一生。

翡翠宮

mmmo 發表於 18-6-19 23:55
算罷啦,未經歷過、思維簡單多好!
唔好再回佢哋啦⋯⋯佢哋根本唔明

對牛彈琴,唔明就係唔明,仲要歪曲我既說法。

同情女仔個病 = 認同女仔殺父母既行為

無病既人永遠都唔會明,算。

有d人睇野永遠單向,人既思維的確好難改變。所以txb 創作既劇永遠都唔能夠太有深度。

翡翠宮

勞氣小妹 發表於 18-6-19 23:41
唔駛救命
重有好多人用緊自己的常理想去理解呢單野
如果真係理解到,重案組同心理醫生應該唔駛咁忙

笑而不語了⋯⋯

翡翠宮

勞氣小妹 發表於 18-6-20 00:49
唔駛特登去覆佢地啦
佢地重停留左係「自殺咪自殺,唔駛找人陪葬」的位置度

有d人既位置更加表面,
「濕疹痕咋麻,戒下口咪無事囉,洗死咩?」
「濕疹有得醫喎,咁大個人自己己搵醫生咪得囉!」

都係算,網上討論唔需要太認真太深入,我係少少職業病,睇一件事除左fact 之外, 就係睇個root cause, 再諗改善方案。其實深入既事都係交由警察,法醫,法官,律師去探討吧。網上討論都係無謂亦浪費時間

翡翠宮

白毛毛 發表於 18-6-20 11:07

我理解你的key points如下:

謝謝

我都唔再解釋,純粹基於個人10幾年皮膚病既經歷同情個女仔,就被某d JM 歪曲成「認同」女仔做法。

其實無病無痛健康人士真係唔會明白! 一個病幾咁令人絕望,無緣無故會令到一個健康讀到中大既女仔會無端端殺害雙親嗎?指出因果叫合理化?到底明唔明咩叫因果關係

翡翠宮

白毛毛 發表於 18-6-20 09:49

今次同意你。

相同諗法

鬧完發洩完,企在道德高地狠狠地鬧完個女仔,應諗諗點樣避免悲劇重演。

首頁

尾頁

跳至