自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我試咗得嘅係咁:
電話卡在香港申請中聯通我覺得方便啲
上中聯通申請有兩個plan, 一個係香港月費上網,然後包一個大陸電話號
因為銀行開戶只要收sms
所以唔駛買話費都得
間銀行又有wifi
所以又唔駛俾數據費

又或買中聯通自由組合,11蚊一個月簽二年

深圳工商:預備一千人仔,身份證回鄉證,搞半毎小時至四十五分鐘搞定!

而在香港都會收到大陸短訊,好方便

子爵府

sunnywty 發表於 18-4-4 18:55
回覆 anyuser18 的帖子

咁樣翻到大陸就會用唔倒微信支付同埋支付寶,而且每個月貴左差唔多5蚊 ...

點解用唔到?用到!我唔用支付寶,但wechat pay
一定得

中聯通大陸號係實名認證電話。我自己揀在香港出有信心啲。不過上網費會貴啲,各人選擇啦

子爵府

sunnywty 發表於 18-4-4 20:49

我以為你淨係得香港數據,用倒就ok!

係呀!

開戶我用工商個free wifi, 唔駛大陸數據都開到戶

而我多數商場用wechat,商場有free wifi, 有大陸電話號就用到free wifi, 就用到 wechat pay

咁中聯通電話card可加錢加大陸數據(有個plan好似free包少少大陸數據添)

我另外有中移動香港電話card來上網貪佢可上whatsapp.

其實各施各法,睇吓各人用法係點
我諗住講吓另一個方法參考參考啦

子爵府

一元 發表於 18-4-5 00:09

我個香港聯通 plan $108一卡兩号包大陸少少數壉。大陸可用到whats app, 可收工商銀 ...

原來中聯通大陸上網用到whatsapp我都唔知添,謝謝告知
等我整返上網先

子爵府

Paris 發表於 18-4-6 22:32
想問咁如果係街買野食就無網俾唔到錢?之前有jm話香港一卡兩号唔得,好混亂。
...

睇吓你去邊買嘢食囉。七仔嗰啲有,大商場也有wifi,街邊檔就無,所以若你要時時上到,一咭兩號電話咭可以,中聯通有個plan 80元有大陸號碼有些少大陸數據送埋,又有自由組合買大陸數據和大陸電話幾十蚊一個月有交易,而而大陸電話咭(樓主介紹)有上網都可以

我分享的係我自己最平方法開戶,因為有啲人係開戶先,而又唔係成日去大陸,去大陸時先再在香港買漫遊數據去。我有張中移動香港電話咭48一張,返大陸時,可開個數據plan 38元三十日200mb, 咁無wifi咁用呢張上網囉。我算到最平(以我的用法),所以唔熟係會覺得好亂㗎。

子爵府

Paris 發表於 18-4-7 13:17
謝謝,因為另一個深圳開户topic,有jm放上面銀行單張,寫明話一卡兩号唔得所以亂! ...

開戶口,一咭兩號係唔得㗎
一定要有實名大陸電話號碼
中聯通出11元24個月,或80元月費有送一個大陸電話。
又或,在大陸出電話咭

子爵府

Paris 發表於 18-4-7 19:13
咁請問你呢張是否實名登記电話卡?插左呢張咭洗唔洗再download一次we chat or支付宝,
定用番原先香港電話 ...

我張係香港開的中聯通自由組合只通話11元廿四個月,係實名認證(可加錢買數據)

我有另一張平電話(中移動48)card家人用開,我咪開個38元30日plan用嚟上網,一個月返幾次大陸夠我用了

wechat我叫咗朋友用大陸錢包俾利是我就開咗大陸錢包。wechat唔駛再下載。app內切換錢包地區

支付寶就要用大陸支付寶。香港支付寶係第二個app.

深圳福田工商

我係追以下呢個po
知道中聯通咭和深圳工商開戶

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21181021

子爵府

Paris 發表於 18-4-8 15:56
謝。香港買電話卡會收到what app, 大陸買唔得,server location問題。
有錯請指教!
...

無錯。大陸上網,wifi ,都會block 哂 whatsapp, google,facebook

所以裝返個wechat 通信我覺得方便啲。而用香港出的電話咭就收發到whatsapp google facebook

Paris    發表於 18-4-8 18:58

子爵府

hello^_^ 發表於 18-4-23 11:08
系在香港買包月嘅卡嗎,一個月108,一卡兩號,個大陸號碼系香港都收到大陸信息嗎
...

收到大陸信息。現在月費不知,之前八十元一個月,亦有自由組合最低11元一個月,簽二年。
詳情上返中聯通網睇,佢有線上客服又可打電話查詢佢哋答最,,update

子爵府

梓樂 發表於 18-7-16 21:52
開戶口唔係喺大陸開咩,點解肯香港先收SMS嘅?

在大陸香港都收到sms好方便,有咩交易用到張咭都有sms提示。

咁香港收唔收到係唔影響開戶,最重要係開戶時在大陸收到sms先開到戶

首頁

尾頁

跳至