烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我三四月既时间,由代購從日本order 左部150, 收機後,做既包一直都麻麻,由其用mode 2 , 個包完全冇發酵過,我打開部機睇,佢係凍既,通常發酵时部機係微暖…唔知係唔系壞左…
想問下有冇jm係信興整過部機,要咩價錢?定試下問代購,有冇得換機?

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

原帖由 吉蒂小豬 於 13-06-08 發表
點樣麻麻法?會唔會份量問題?其實醱酵時得30零度係微暖唔會熱。
信興比錢可同你check你部105,不過不如講 ...
基本上用mode 二未試過過pan, 就算我加粉去到280g, 酵母用到今次6g, 我预約0820收包,我剛剛七点去望下,個麵團冇大過,部機凍既… 冇理由幾個鐘少少發都冇

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

點樣麻麻法?會唔會份量問題?其實醱酵時得30零度係微暖唔會熱。
信興比錢可同你check你部105,不過不如講 ...
250g 日清粉
150g水
20g糖
5g酵母 日清
5g salt
通常白麵包都係咁…呢个份量用mode 2都唔過pan 試過整加其他料…仲衰
今日加左朱古力…以上食譜加左30g coco粉,水加到170g, 因为加左粉,同埋加左朱古力粒…今早一睇

男爵府

我記得有人因為電壓問題消咗日104用咗成千個大洋換底板,都冇乜聽人講水貨壞,你可以打去信興叫佢哋報價

...
可能我真係攪佢唔掂啦

男爵府

有冇試過唔預約?酵母有冇死到?instant dry yeast?
程式2用1.4克酵母咋,有人試過3克已出事醱過頭都係失敗 ...
唔预約好少少,似返个包 但都係唔高 酵母換左三四隻,乾酵母,active 都用過冇改善…酵母我由1.4g, 每次加d, 加到今次先6g ,平时多数5g

男爵府

原帖由 joycesw 於 13-06-08 發表
你 Mode 1 試過未呀? 如果未, 你不如你先用mode 1做一機試先啦
試過了!都係包仔

呢个用快速既~算高架啦!平时用mode 2仲冇佢咁高添

大家救下我吧!!

男爵府

酵母有冇測過係咪死咗?會唔會量完鹽先量yeast?
酵母应该冇死…用左幾种啦!人地用發到好高!我就
salt 同 酵母分開量既~酵母我用返跟機隻spoon, 隻spoon 唔用其他野

我真係好想知衰係邊…我連用埋湯種,個包都冇起色

男爵府

有冇試過落少啲鹽?平時250粉2克都夠
少salt 又好似冇!好下次又試下先

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表2

個問題係程式2用1.4克酵母,你用咗5克
你有冇睇說明書?p仔用1.4-2.8g yeast,睇你用乜 ...
其实酵母我係由1.4加上去…因为唔發,所以加d加d咁…加到4-5g 先好少少…水就仲慘,我之前冬天用170水都ok ,依家用用160個包都濕收腰,減到150先好dd

男爵府

引用:其實你講清楚你用邊隻酵母先啦,雖然你用左

原帖由 Happypearl1010 於 13-06-08 發表
其實你講清楚你用邊隻酵母先啦,雖然你用左幾隻,可能都唔啱呢,係咩牌子呀?部機就算唔暖,都會發到㗎,我 ...
謝謝你!我用過白神麵包機酵母,金馬利,日清酵母(最常用的,已经用了两年…之前用柏翠麵包機已经用佢)還有一隻active yeast,唔記得名, 我會先加水and 糖發酵,等落酵母时放落去的…

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-8+07:18+基本

原帖由 yaya_c 於 13-06-08 發表
部機凍既, 都一樣發酵到架, 仲要而家天氣咁熱, 琴日我先用左餃子mode打, 跟住熄機等佢自己發, 都一樣發到, ...
今晚再試…
我用同样材料整法包都ok正常…雖然唔算高…所以估唔到發生咩事

男爵府

原帖由 Happypearl1010 於 13-06-08 發表
P記唔使用水同糖開酵母喎,佢有酵母格,到時到候至放入去,唔怪得你話唔得啦,你有無睇說明書呀?

...
如果用乾酵母係唔洗開水既!所以白神,日清同金馬利都冇開水…就咁放入酵母格…

只系Allinson active yeast 先要呢隻係我用哂我想用既酵母先試佢我以前用柏翠機加呢隻yeast …d包勁正…依家就

男爵府

原帖由 starfishting 於 13-06-08 發表
踏入春天後,我都唔敢用mode 2,試過兩次都失敗,轉用其他mode 就冇問題,還要用凍水

...
都可以咁講…除了mode 1,2,3,之外,法包最好,快速都可以…只係冇我想象中咁好同高…蛋糕其他我冇整其实lost 一机包好浪费我諗我暫时放弃mode 1,2,3 囉…唔想浪费

男爵府

引用:你試下用mode+1+。我之前用mode+2都唔得,可

原帖由 GGmahk 於 13-06-08 發表
你試下用mode 1 。我之前用mode 2都唔得,可能天氣太熱,現在改用mode 1 次次都成功。我用佢比隻匙用一小匙酵 ...
謝謝你我會遲小小再試啦唔想浪费…基本上我仲加埋小麥蛋白都唔高…就真係攪佢唔掂依家用湯種快速mode 4…部機好正常!有微暖見佢發得唔錯…唔系我今早咁凍既

男爵府

原帖由 starfishting 於 13-06-08 發表
踏入春天後,我都唔敢用mode 2,試過兩次都失敗,轉用其他mode 就冇問題,還要用凍水

...
我係凍水,凍奶,凍蛋,連粉都放左入雪框了应该已经好凍

男爵府

白神我用過,係比平時既會矮啲,我用開燕子好多年,次次都高既。
多謝大家努力幫我呢…

燕子以前用過,有d酵母味,屋企人唔鍾意
有諗過用水手粉,但係對台湾制造就

以前用日清粉真係正得好緊要…仲要好食過出面既…依家如果唔用mode 1,2,3 都OK 既…法包仲超正添…所以我諗会唔会係個program 有問题囉

男爵府

引用:你話D+包唔高,+但內涵如何??+軟身好味嗎??+

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-08 發表
你話D 包唔高, 但內涵如何?? 軟身好味嗎?? 有無似蒸糕?? 有時唔使下下用高度來睇個包好唔好, 最緊要好食... ...
mode 1,2,3, 既内涵真係麻麻…唔軟…好濕…真係似蒸糕唔系一个包有时会睇到佢係發酵唔好…预約仲死得添…但其他mode 真係好好多…老種我最爱…方便

男爵府

引用:你話D+包唔高,+但內涵如何??+軟身好味嗎??+

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-08 發表
你話D 包唔高, 但內涵如何?? 軟身好味嗎?? 有無似蒸糕?? 有時唔使下下用高度來睇個包好唔好, 最緊要好食... ...
新鲜出焗!快速湯種朱古力包靓仔到爆所以真係唔明点解mode 1,2,3,会死得咁慘

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:18+mode

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-09 發表
你都講左啦,似蒸糕...即是水多, 你真是要留意減幾多水?? 提議你...暫時唔用預約, 扣起多D水, 一路打一路 ...
已经減到0.6水…再減就变左中式包…
以前用柏翠唔洗睇架…多数用老種…發得好好…未lost 過不过冇法包玩其实似依家用快速mode, 不过p 仔再快d,兩個鐘攪掂

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+00:28+新鲜

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-09 發表
我已經係孟母三迁由廳搬去厨房試…又再由厨房搬出廳

用p仔以黎,人人都話mode 2 好正,我兩个fd 都係…所以一直都想搵方法整好個mode 2,唔諗住用乜種乜種住…但係都成兩三个月都唔成功…為有就搵d乜種乜種出來啦湯種最快…所以就用佢先囉

首頁

尾頁

跳至