烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:請問智能煲可做到黑蒜嗎

只要你個飯煲可以 keep 住保温就得。大部分西施飯煲,智能飯煲都得,只要佢温度 keep 住50-60度,都可以成功。有d飯煲保温功能可以最多99小时,停左就再按保温即可。有時一煲黑蒜唔会粒粒一齊完成,見到ok 既就收先,未得既継續 keep warm. 如果收成後先發现有d未變黑,就再收入飯煲再 keep warm.

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

引用:會吾會浪費左個煲

原帖由 GloriaLo1234 於 15-03-22 發表
會吾會浪費左個煲?
如果用個最煲黎整都真系幾浪费,用平煲会好d.至于仲可唔可以煲飯,就要睇下入胆有冇受损,冇就應該得...不过我系有個黑蒜煲

男爵府

引用:想問我用西施飯煲做黑蒜,14日後變做石頭一

原帖由 小花媽咪 於 15-03-24 發表
想問我用西施飯煲做黑蒜,
14日後變做石頭一樣硬.
點解?
發過左!放入飯面蒸下軟返就食得

男爵府

引用:Quote:motherlau 發表於 15-3-23 05:59 只

原帖由 水晶樹媽媽 於 15-03-24 發表
想問點為之成功?
成日就系整粒蒜变黑色,軟身带甜,食落似嘉應子咁

男爵府

引用:我有個舊飯煲,諗住用泥做黑蒜,但要keep w

原帖由 Mius0403 於 15-03-24 發表
我有個舊飯煲,諗住用泥做黑蒜,但要keep warm12日,真係安全?
好难講,自己諗好d

男爵府

引用:Quote:原帖由 motherlau 於 15-03-25 發表

原帖由 水晶樹媽媽 於 15-03-28 發表
十二日啦!
但上層同下層嘅色唔同
係咪失敗左
系未得,再焗下啦,焗多幾日再睇睇,黑蒜是唔知失败的,你一煲焗得太多,要多些時問而已

男爵府

引用:

原帖由 水晶樹媽媽 於 15-03-28 發表
呢張開一粒最黑既睇下,裏面應該未夠黑,焗多兩三日。开左個粒唔洗掉,包返佢放入煲再煲就得

男爵府

引用:想問下十幾日內,中途可唔可以/使唔使開蓋

原帖由 michellechg 於 15-03-27 發表
想問下十幾日內,中途可唔可以/使唔使開蓋睇下?
可以开,通常如果做得少,我就在第五日开一开睇下,因为有時去到第七日已经太硬。但如果做得多,起碼要十六七日,通常第十五日就望下,夠黑既先收,唔夠黑既継續焗

首頁

尾頁

跳至