烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

午餐肉改良版2014
材料:
200g 半肥瘦肉攪碎
150g 煙肉
鹽,糖,生抽,五香粉,黑椒少許
蛋白一隻
e) 20g 粟粉
f) 水 2湯匙
做法:
1, 豬肉攪碎,先用糖,生抽,鹽,五香粉,黑椒醃一晚入味.如果用隻煙肉比较咸,可減鹽&生抽.
2. 再張醃好既豬肉加煙肉放入food processor 再攪爛,或手剁都得,剁爛d.可留少許煙肉切條,再入盒前加入攪匀,之后切出来就靚仔好多架.
3. 攪好既肉醬放入蛋白,粟粉,水(唔好一次過落哂,慢慢落保持濕潤就可以),攪到起胶(我用mixer),再撻下佢.(粟粉可能唔夠,就目視再加),
4. 在玻璃盒内塗上小小油,把均合物放入去,蓋上蓋,要壓得好實。
5. 放入煲蒸40分鐘左右
6. 蒸熟後,放涼,就可以切片了

p.s 玻璃盒,但膠蓋易變型,用不銹剛盒比较好

lmw325    發表於 14-12-11 12:18
ada.sfng    發表於 14-7-8 16:40
wongbonnie910    發表於 14-7-6 10:04
LoveyCathy  正!  發表於 14-6-24 12:20
lightwater    發表於 14-6-23 10:55
小阿肥    發表於 14-6-22 13:37

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

引用:多謝食譜,但食吾晒放雪櫃可放幾耐

原帖由 雲妮鼠鼠 於 14-06-21 發表
多謝食譜,但食吾晒放雪櫃可放幾耐?
冇添加,唔健議太耐,兩三日ok,如果有真空机,就放得耐好多

男爵府

引用:午餐肉都可以自己做?太犀利喇!真係超級大

原帖由 六月之星 於 14-06-21 發表
午餐肉都可以自己做?太犀利喇!真係超級大廚啊
多謝哂各位!有机会試做啦,呢个系自己研究既原食谱,香味,肉味有九成似啦真系同罐頭差不多

jemswin1  有九成似,但分數攞滿分呢  發表於 14-7-5 10:10

男爵府

引用:請問你用 mixer 打係用 beater 打?

原帖由 PoppyPearl 於 14-06-22 發表
請問你用 mixer 打係用 beater 打?
blender 打爛d肉,mixer 攪到起胶

男爵府

引用:真係好啦,我上年整過失敗咗,要試試你個譜

原帖由 fion_bbgirl1 於 14-06-22 發表
真係好啦,我上年整過失敗咗,要試試你個譜先
試下啦!希望你喜欢

男爵府

引用:冇諗過餐肉都會自己整

原帖由 michelle071180 於 14-06-24 發表
冇諗過餐肉都會自己整
其实唔难,不过要攪一輪咁囉,但系如果想食d罐头裏唔知咩肉,咁就真系自己整好好多

男爵府

引用:唔落煙肉可以嗎

原帖由 ballyee88 於 14-06-24 發表
唔落煙肉可以嗎?
唔落煙肉就冇左煙香既味,变左肉餅味,差好遠,出面全部食谱都冇落既,你可以比较一下

男爵府

引用:一次過整兩份,放一份在冰格,可以嗎?解凍

原帖由 garfield097 於 14-07-03 發表
一次過整兩份,放一份在冰格,可以嗎?解凍後,會不會散?
我自己冇過放冰格,不过但應該唔会散,但解凍后既質感同味道,你可以試下話比大家知都好

男爵府

引用:Quote:原帖由 motherlau 於 14-06-21 發表

原帖由 yani8322 於 14-07-05 發表
好勁,自己整餐肉
街買既餐肉,我驚勁多肥肉同唔健康
所以係屋企我係唔會煮,一個月都食唔到一次
我蒸時有上蓋,有 fd 整左唔用蓋都得,不过真系要好胶

sharonchoi    發表於 14-7-5 16:20

男爵府

引用:Quote:原帖由 motherlau 於 14-07-05 發表

原帖由 yani8322 於 14-07-06 發表
我無食物處理機,真係唔敢整住,打膠會打到手軟
其实用電動打蛋器都得架

男爵府

引用:我都整咗呀,有煙肉真係好好味呀,下次想試

原帖由 sugar9413 於 14-09-27 發表
我都整咗呀,有煙肉真係好好味呀,下次想試吓落金華火腿

唔好意思,近来好少黎!好靓呀!

男爵府

回覆:sugar9413 的帖子

男爵府

回覆:sugar9413 的帖子

腸打蛋個支😁😁就得

男爵府

引用:唔落煙肉有無其他代替

原帖由 starz~ 於 14-09-27 發表
唔落煙肉有無其他代替??
用鬼佬 ham 都應該可以

男爵府

引用:Quote:motherlau 發表於 14-6-21 09:02 午

原帖由 333s 於 14-09-28 發表
DIY, 真材实料.
唔怕 地勾油. 其它.
不想用 煙肉 preserved 物.
呢个会似肉餅味多少少,冇咁香。。。。
買靓煙肉整就冇問题

男爵府

引用:回覆 motherlau 的帖子樓主,半肥瘦, 好怕肥

原帖由 kyky123 於 14-09-28 發表
回覆 motherlau 的帖子

樓主,
呢个比例整腸仔好d,整午餐肉你就最好加多燕麦,水再多d,肉要打到好爛,打就好胶先好食

首頁

尾頁

跳至