興趣嗜好

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

想講從小到現在成為法科弟子的靈異經歷,各位有冇興趣看?
手機板 目錄……第一單 54#,第二單 119#,第三單 123#,第四單161#282#355#,第五單382# ,第六單384#, 第七單432# ,第八單450#,第九單465#472#,第十單478#,第十一單509#,第十二單519#,第十三單540#,第十四單560#576#608#672#678#679#,第十五單706#766#800#802#818#868#899#915#937#955#989#991#992#1037#1057#1086#1127#1128#1171#1205#1209#1220#1222#1226#1268#
1281#1303#1347#1373#1453#1479#1520#1541#1547#1580#
1613#1693#1699#

Michelleswift    發表於 14-12-30 22:00
can332    發表於 14-3-15 01:11
littlecarey    發表於 14-3-3 14:21
LOUJOY  勁!  發表於 14-2-23 00:31
mch410  http://www.edmondpoon.com/各位打電話去支持下  發表於 14-2-18 05:19
TaiLoBo    發表於 14-2-15 20:12
偷懶喵星人    發表於 14-2-15 18:55

大宅

回覆:我的靈異歷程

咁我由懂事講起
第一次見鬼是幼稚園時期,當時在黄大仙下邨居住,七層高要行樓梯,设有厠所,家家户户都在門囗煮飯那些……
有一晚,半夜大約兩三點,我聽到有人拍門,應該已拍左好耐,嘈到我醒了,爸爸媽媽弟弟們都好像睡得很熟,冇反應,於是我起身開門睇睇什麼事……
一打開木門,見到十幾個小朋友,站在門外,全部穿白長袍,樣子很正常,沒有恐佈樣,他們排列很整齊,手放後面,即係好像合唱團一樣,分開三排,高中低,每排約4至5位小朋友,對住我唱歌,我一隻手開住度門,一隻手卒眼,年紀太細,唔知究竟發生緊咩事,看住他們太约三兩分鐘,關門,再試吓開門,已經消失得無影冇蹤,家人們由始至終都在熟睡,咁我都返床繼續睡覺,到大個左先知,呢班小朋友應該係靈體來的
真人真事,記憶印象到現在都很深刻
其他經歷待續……

janechan0405  同你報佳音  發表於 14-6-26 13:17
AmiJu  成日都有朋友話見過"報佳音"  發表於 14-5-7 11:35
bingzileung    發表於 14-2-18 10:19
fish魚  佢地唱咩歌?係咪合唱團咁報佳音呀?  發表於 14-2-16 11:02
falalala    發表於 14-2-16 06:29
kalonice    發表於 14-2-16 03:05

大宅

第二單又係在七樓,大约一年級,到而家唔知点解釋,今次唔係見鬼,但好離奇,講出來唔知有冇人會信,可能當我係幻覺,但當時我感覺好實在,所以先記到今時今日……
那年中秋,家家户户的小朋友都出來玩,由於太細,重要帶住二個弟弟,阿媽唔准落街玩,我地只能在七樓走廊走來走去,我住三十三座,是最後一座,望出去好空擴,隔住條馬路,對面是黄大仙上村,我地跑呀跑呀,突然間我見到一個超級大的月亮在我面前,在走廊外半空中,伸隻手都摸得到,大到好似兩三間屋咁大,我嚇親,停低眼定定o晒嘴,好驚訝!雖然細個,但都知冇可能月亮咁大又咁近,其他小朋友又好似睇唔到,終於佢地跑到好遠返轉頭扯我走,我先識郁!
其他經歷,侍續……

Picopapamei  我婆婆以前住過23座  發表於 14-6-27 19:50
mei524  我爸在32座地下有鋪頭  發表於 14-4-10 06:39
mei524  我爸在32座地下有鋪頭  發表於 14-4-10 06:39
everjojo  我住16座6樓  發表於 14-3-22 15:27
bingzileung    發表於 14-2-18 10:21
小雞脾媽媽  Ufo?  發表於 14-2-16 14:54
fish魚  呢個似ufo  發表於 14-2-16 11:05
kalonice    發表於 14-2-16 03:07
書蟲  我細過住32座6樓  發表於 14-2-16 01:29
Smiile  我有呢個經歷  發表於 14-2-15 23:42

大宅

第三單發生在小學五年級,由於黄大仙下村要拆,三年級時搬左去順天邨
嗰年盂蘭鬼節,樓下大草地搭左神功戲棚,我同二個弟弟成日走落街去玩,又去聽大戲,剩係覺得好開心好熱鬧,一天下午,自己走呀跑呀,穿來插去,周圍原本好嘈好多人,突然間周圍静晒冇晒人,望望左右,望吓後面,轉返去前面,見到一條好短的橋,平時冇呢個景的,對面橋有個好英俊的小男孩,對住我招手,同我講:過來吖!過來玩吖!我又眼定定企响度望住佢,心諗去吾去好呢?但又覺得怪怪地咁,周圍D人唔知去晒邊,2個弟弟又唔見左,係味應該搵返佢地先一齊過对面橋玩呢,正當我考慮緊,突然間一眨眼周圍回復正常,好多人好嘈,跟住玩完返屋企無端端病左幾日,唔敢同大人講呢件事,驚唔比落街玩
如果當日我過左條橋,後果唔知會點……
其他經歷,待續……

yukyuk1124  好彩你無行過去  發表於 14-3-22 15:26
SweetRosie  好在你冇去咋!  發表於 14-3-2 23:51
bingzileung    發表於 14-2-18 10:22
丫雅  如果你當時過左,就真係完了...........  發表於 14-2-16 16:48
lorrainenfai    發表於 14-2-16 09:22
falalala  嘩,  發表於 14-2-16 06:32
kalonice    發表於 14-2-16 03:07
celery  暫時睇到你第三個經歷,會繼續煲,多謝分享先。  發表於 14-2-16 01:16

大宅

回覆:adaleung717 的帖子

我當時冇陰眼,冇異能,只有奇遇

大宅

到第四單上集,我大概十六歲左右,嗰時我大細佬中二,佢已經同個同班女同學拍拖,我爸爸媽媽離左婚,媽媽去左返工日日好夜返,冇人理我地三姊弟,屋企好似無掩雞籠,我細佬成日帶女朋友和同學回家玩,我又壞壞地成日掛住玩,退學唔讀書又唔返屋企……唉……
有一晚,我返到屋企,見到大細佬同幾個男同學,包括佢條女玩緊碟仙,我都唔記得我有冇加入一齊玩,佢地玩玩吓,突然間有人大叫,情況好混亂,佢條女發晒狂,全部人一齊都㩒佢唔住,好似癲左咁!攪左好耐佢話要去死,我地個個都好攰,佢開始安静下來,坐在地上垂低個頭,我地個個好驚一人二隻手捉住佢,知佢鬼上身,不過唔知点收科,又冇大人响度,咁佢靜左我就係咁call人機,(call機年代),我都唔知邊個可以幫到我,終於其中一個我條仔的朋友,我記得佢做厨房的,話即刻飛的來幫手,咁我地定晒形等佢啦!個情景好僵局,我見佢垂低頭坐响度咁耐,膽粗粗坐响佢隔離由佢下面裝吓佢個樣,唔睇由自可,一睇嚇死我,又好彩比我發現!佢條女塊面青色,双眼碌到好大好兇,在企圖咬緊脷,我即刻大叫:佢要咬脷自殺呀……点算?我大細佬唔知聰明定on9,伸隻手去頂住佢D牙,吾比佢死!流左好多血呀……
好長,要訓,明天再續……

丫雅  我就係怕呢d野,所以由細到大都唔敢玩碟仙  發表於 14-2-16 16:51
falalala    發表於 14-2-16 06:36
kalonice     發表於 14-2-16 03:08

大宅

多謝各位棒場,今日好忙,要去剪彩,比D時間我

大宅

第四單中集
我大细佬比佢咬住隻手,流晒血,痛到面容扭曲,佢條女又開始掙扎,终於厨房佬拍門,我去開門,厨房佬入屋望一望我地,剩係講左一句說話:嘩!乜攪到咁大件事呀!佢行左去騎樓(井字形公屋的露台,我地叫騎樓)面向天一隻腳响度踎地,不停咁大约踎左幾分鐘,我地一邊㩒住細佬條女,一邊望住厨房佬,根本唔知厨房佬在什緊什麼,(而家知道佢是在標僮,不過乜都標唔到)佢係咁踎踎踎左一陣,之後轉身不發一言自己開門走左去,我地唔明就有人講:咁即係点呀?攪掂左架拿?我又去call佢機,問佢即係点,佢復機說:我幫吾到你地,你地玩到咁!自己諗辨法啦!我求佢不如上返來先啦!佢直頭cut我線,因為當時我諗住最大係我,厨房佬二十幾歲如果肯返來,多個大人响度壯吓膽都好吖!点知佢咁樣走左去,由出事開始計,不停在角力,都過左成二個鐘有多了,我地筋疲力盡,鬼上身嗰位都開始冇力,佢好似想暈想暈咁,面色由青轉白……待續

大宅

比D時間我,今日好忙,明天會打多D,我今晚返屋企會整返post的資料在首頁

大宅

第四單下集
大細佬條女想暈想暈咁,巳冇乜掙扎,扶佢瞓上床,大細佬看住佢,望吓鐘,差唔多11点,有二個同學驚比阿媽鬧走先,淨返二個決定陪我地送條女返屋企,隻鬼嗰時應該走左,我大細佬半扶半抱半抬佢條女,和我同二個男仔一起由順天邨行去秀戍坪,條女一路都好似好虛弱咁,冇乜力,行咗成個鐘終於到達佢屋企門囗,拍門,佢呀媽一打開門,我見到對住門囗有個幾大座的神壇,佢阿媽又好奇怪咁冇問冇鬧冇講野,我覺得佢呀媽D反應唔係好正常,好似知道咁,淨係走出來扶佢個女返入屋,佢地企在神壇前,佢呀媽即時同佢帶左條練,跟手條女攬住呀媽喊得好凄涼,佢媽一邊攬女一邊用隻腳關埋木門,全程冇人講過任何嘢,佢2個同學各自回家,之後我都冇再見過條女來我屋企喇,我同我細佬唯有身心俱疲咁又由秀戍坪行返順天,上到樓上,出左,離遠見到一個黑影在家門囗,我地唔敢再行,再望真D,係一個男人,背住企正在我家門囗,我同大細佬点睇都唔知究竟是乜水,唔知係人定鬼,企响囗又唔敢返屋企,終於诀定拍鄰居梁太門求助,我住井字形公屋,出囗轉左第8間係我屋企,出囗轉右第2間就是鄰居梁太屋企,可对到正望到我家,我地扮冇鎖匙等阿媽返來開門,梁太比我地入佢屋等,間中望吓個男人都重係企响門囗,望吓望吓,終於有一次望返屋企,見着左燈,阿媽返左來,個男人唔見左,我地即刻開門返家,見得阿媽一個,問佢返來時見唔見門口有人,佢重問返我轉頭:咩有人?我地都冇同阿媽講呢件事,走去訓覺……
呢單算係完,但之後到我,同呢件事有關,……待續,請收看第五單

大宅

第五單
繼第四單之後我地姊弟都吾敢再玩碟仙銀仙筆仙了,出事之後嗰段時間我的記憶好模糊好零碎,個人好虛浮,成日都好迷,有一日,唔知咩原因,点樣識的,有一個住秀戍坪的青年男人,好似叫阿Ben,話要幫我們,成日去我家,提供了很多經文給我們唸,又講好多道理,過了约一頭半個月,佢唔知發現D乜,定我做左D乜我自己唔知,佢直頭在我家睡,當時期我一時好清醒,有時又好像發緊夢咁,所以D記憶好亂,可能阿Ben發現我有問題,有一晚,佢在我家,佢唔瞓,坐响度等,我睡到半夜一兩点突然坐起身,發作唔知講D乜,大吵大閙九唔搭八,佢在旁又安撫又唸經,跟住我又訓返,過一陣,大约三四点,我又突然起身,好緊張咁衝去聽電話,(阿Ben一直都坐喺度,個電話根本冇響過)我係有對話的,內容大概係我聽到有人同我講,阿邊個邊個出左事,好嚴重,我答我即刻去救佢,收線我就好激動咁,大叫快D快D搵人去救阿邊個邊個,(一路到今時今日我都講唔出係乜水打來,乜水出事),全家都被嚇醒,起身坐晒喺度,((其實由開始睡到呢一刻,我都係唔知自己有呢D行為,係屋企人同阿Ben話返比我知)),跟住我開始清醒時,知道自己做緊乜時,我地係全部人圍埋一讀緊經文,原來我收左線後,佢地見我咁激動,阿Ben就安撫我,我同家人一起係咁重復咁讀經,開始時我讀唔到,九唔搭八咁,佢地一路照續,我慢慢讀到少少,如是且大約一小時,我越讀越順暢,人就越來越请醒,阿Ben坐左一陣,同我講返頭先我做乜,之後見我冇事就走了,我之前覺得阿Ben係儍佬一名,因為佢成曰無端白事走來我家搵我地,今次之後我開始覺得呢個人高深莫測,好似係個天派佢嚟幫我。佢送左三尊好細的佛像,和一些過左膠的經文比我地,我就咁放在一個半身高的櫃面上,記得其中一個係彌勒佛,其他兩個唔知係乜。放左一兩年度,應該比我阿媽裝修時掉左,因我嗰時成日都唔返屋企

後話:之後Ben都係隔幾日就出現在我門囗,幾次入來坐一陣就走,跟住連屋都唔入望一望就走,有一次來到叫我跟佢落街,佢揸架貨van車左我去荒山野嶺,我個心重諗佢唔知係唔係想攪我,佢停左架車同我傾偈,傾左一陣佢比左D錢我,叫我以後好好做人,跟住開車車我返屋企樓下,嗰次係我最後一次見到佢,幾年後,我細佬响街撞到阿Ben,見到佢穿迦纱做左和尚.

其它經歷...............待續

大宅

第六單
十幾歲時,有一晚,嗰時尖沙咀有一間酒廊,冇記錯好似叫富麗華,我同二個朋友男性去聽歌,聽聽吓緊係去厠所,離開轉左個湾,聽到有人在後面大叫我全名,我自然反應毫無考慮令轉身,當時双脚冇郁,只係上半身拎轉頭,見到漆黑一片,什麼人都没有,深不見盡頭的空間,眨幾次眼都係呢個晝面,我今次知道自己又瀬野,我望返前面又回復正常,我當冇件事繼續去厠所,出去聽歌,人地話聽到有人响後面叫你,千奇唔好拎轉應佢,我雖然犯左呢個禁忌,但之後都冇因此而有事,有病,今次比我過左骨!
其它經歷……待續

大宅

係味Ben揸貨van嗰part呀?

大宅

冇D晒毛

大宅

引用:冇D晒毛

原帖由 mingmanchan 於 14-02-17 發表
冇D晒毛
更正,冇晒D毛

大宅

越多毛越好

大宅

第七單……嗰時我太約二十二歲,生左個女,原本在九龍租套房住,想住大D,搬左去粉嶺D村屋,好偏僻,要在联和虚坐幾個字van仔,落車再行十五分鐘先到,係業主的祖屋,二層高,間屋好大間,樓下係二個大廳,大厨房厠所,樓上三間大房,厠所,周圍冇乜屋,環境日頭鳥語花香,夜晚陰深恐怖。
搬入去第一晚,半夜睡在床上看電視,我條佬在旁熟睡中,電視播緊粤語殘片,我睇睇吓想訓,对住電視又光又嘈,又懶唔想起身熄左佢,咁就用張被蓋埋塊面,摭住D光,咁隻耳都係聽到粤語熟殘片聲,過左幾分鐘,突然間靜晒,咁我好奇揭開塊面張被望吓個電視,見到個畫面係,打直一條條鐵枝,隻窗的角度是在天花板,有似監牢的窗,跟住有個長頭髮的女人,由右邊開始在鐵枝外,首先見到D頭髮dum落來,慢慢扒住咁在窗外爬行,隻手捉住D鐵枝,跟住見到個身,我再望真D,個樣咁熟口面嘅,咁似我自己個樣,佢爬到中間,我開始好驚,点解會見
到自己响電視爬住隻窗出現,唔敢再睇,攞張被冚返個頭,個心諗,我有隻一模一樣嘅窗在床頭位置,咁頭頂隻窗係咪有鬼扮我個樣,在窗外爬行,在電視機換左角度反映出來,唔知点算好,隔左一陣,我又聽到粤語殘片聲,我先敢打開張被望吓,一切又回復正常。
以上呢單比較難形容,唔知大家睇唔睇得明!
其它經歷……待續

蜜棗  哎吔,我都係住粉嶺舊村屋,落車又要行十幾分鐘,不過我有陀觀音  發表於 14-3-6 00:08
falalala    發表於 14-3-5 02:13
K.K.NG  貞子  發表於 14-2-18 15:57
CurryCheng  超驚  發表於 14-2-18 15:26

大宅

我唔記得邊度,住左半年,超黑仔

大宅

打左大半冇咗,激死,又要再寫過

大宅

第八單……嗰期去在做地產,我做嗰間地產係專營黄埔新邨,黃埔花園的,經理吩咐我地幾個新人,二個人一組去睇晒公司的鎖匙盤,去熟習一吓環境,咁我同個女仔一組,攞住一大堆匙遂間去睇,經理交帶落每次入門前都要按門鐘,等一陣先好入,話說係行規來的,行每一間我地都入去周圍望吓,睇吓D裝修,間隔,座向,睇左好多間都冇乜問題,差不多到黄昏,去到黄埔花園其中一個大單位,呢間期數樓齡都好新吓的,咁我地照按門鐘,等左十幾秒就用鎖匙開門,一打開大門已經有陣大風撲埋來塊面度,心諗可能之前冇關窗扯風咁啦!當時都就天黑,咁入門囗第一件事就開燈先,見到呢個盤有好多傢私的,連吧抬都有,又新淨,算係豪裝,望去排窗度,冇開到,都係有風吹來吹去的感覺,我同個拍擋對望左一吓,我個心已經覺得間屋有D唔妥,有D恐怖感自動由個心發出來,D毛管洞起,因為如果有野我會有呢個反應的,我又唔知個拍檔有冇feel,大家都係新人又唔熟,所以我响度扮鎮定,過左個廳有條長走廊,見到有四度門,當我正想行入去睇吓嗰陣,我個拍檔突然間好驚咁大叫:呀!佢咁叫法嚇死我,我都即時叫埋一份,即刻你扯我我抓佢咁一齊衝住走去門囗,我手快快熄埋燈即刻嘭埋度大門,我唔知佢發生咩事,衝落樓下企埋一邊一齊响度抖大氣,問佢做乜,見到D乜,佢話入到屋已經覺得好驚,跟住好似有人向佢吹氣,所以,其實我地分别都覺得間屋有鬼……
其它經歷……待續

CurryCheng  等你寫...唔好急...不過要快...驚驚  發表於 14-2-19 11:22

首頁
12345...20

尾頁

跳至