跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

jess
我地餵人奶係全天然, 吾怕會痴肥, 隨著bb 日漸長大長高, 慢慢就好 ~~~

伯爵府

amypekkle
祝你同妹妹早日康復 :-P

伯爵府

hellocatcat
我既建議, 你先帶小b 去見兒科醫生, 問問醫生這樣大便情況有沒有改善方法, 好似我仔由初初餐食餐痾, 到現在每天都有2-3 次大便, 而且都是很稀的便便, 一般人奶b 都很少會聽到有便秘, 所以你要帶小b 去問問醫生, 甘油條不可隨便用.
體重方面, 食人奶是絕對夠營養, 如果你女是細碼b, 體重輕都是無可厚非, 最重要是小b 食得密d, 睡多d, 身體健康就ok, 你自己都要食多些同多休息, 心境絕對可以影響你既奶量同奶質量, 如果想女女好, 先要對自己有信心同放鬆些.

原文章由 hellocatcat 於 07-9-16 11:24 發表
有個問題想問問各位媽咪, 我囡囡係超細size b, 佢依家先得5kg左右, 平時食得好少, 飲奶都唔過4安, 再加上佢成10日都無一次大便, 我好驚呀, 屋企人係咁要我幫佢塞甘油條放大便, 又話我d奶唔夠營養, 搞到個囡都唔夠營 ...

伯爵府

rarama
真係好可惜嘞..... :-|
吾緊要啦, 下次泵完奶奶要集中, 因為d 奶奶實在太"京"貴......
我以前係用gerber 奶袋, 係荷花買, 現在吾知仲有沒有, boots 未用過.
希望你每日順利在學校泵奶奶, 長泵長有

原文章由 Rarama 於 07-9-15 20:20 發表
Reginang,
You know what? On the first day I went back to work, everything seemed to go very smoothly. When I was so happy and thinking of telling you all about this, I let the Boots bag to stand and w ...

伯爵府

aloymom
如果因為工作而妨礙泵奶都無法.....
因為仲有好多香港人, 對母乳一d 都吾支持, 莫講話鼓勵....
或者你在sat/sun 全埋身比alden 食
所望可以keep 住吾好收奶住
平日daytime 就比alden 食formula
晚上就全埋身餵+sat/sun 全人奶
食得好身體好最緊要

原文章由 aloymom 於 07-9-16 12:56 發表
Rarama
oh.. 下次要小心d喇!
我學校仲返緊summer time..
唉. 呢排成日要開會, 都無乜時間pump奶
阿B就黎要食奶粉

[ 本文章最後由 reginang 於 07-9-17 00:39 編輯 ]

伯爵府

hi 好耐冇上嚟
大家奶媽繼續努力丫
我大傷風左幾日嘞, 希望快d 好返啦 :tongue:

伯爵府

jess0331
你都中左招, 祝你早日康復啦........
我還未好返, 湊住阿仔冇得休息, 睇怕都幾難先好嘞, 感覺上連奶都少左丫....... :-(

原文章由 jess0331 於 07-9-24 14:14 發表
i am also down with flu also:-( :-(

伯爵府

半歲奶媽party
login name --- 暫定人數 --- 沙田? 青衣? --- sat/sun/lunch/tea
1. amypekkle --- 3大2小 --- 無所謂 --- 無所謂
2. bb618 --- 2大1小 --- 無所謂 --- sat tea, sun
3. hellocatcat --2大1小----青衣----sat / tea
4. jess0331---sat 1A1B, sun 2A 1B... shatin is better for me...
5. mikeron ---2大1小 --- 青衣 --- sat/sun, tea
6. 咕嚕 --- 2大1小 --- 沙田
7.reginang --- 2大2小 --- 沙田 --- sun tea

伯爵府

hellocatcat
bb 最近食奶好些嗎???

原文章由 hellocatcat 於 07-9-25 18:32 發表

我上次無去, 今次報定名先!
hellocatcat --2大1小----青衣----sat / tea

伯爵府

hellocatcat
知道你囡囡無大礙就放心啦, 可能係小b 胃淺食量少, 少食多餐都可以健康成長, 加油

原文章由 hellocatcat 於 07-9-27 20:31 發表

reginang, 我囡囡呢幾日都係咁, 食得2,3安奶, 今日帶佢去睇另一個兒科, 個兒科話check過佢又無問題, 體量雖然偏輕, 但又至於有事, 佢支持我繼續餵人奶, 唔會好似上次個嗰咁叫我改餵奶粉......佢叫我試下唔好3個鐘 ...

伯爵府

我足足病左個幾星期嘞, 個胸完全感覺吾到有奶...... :cry:
雖然我都照埋身餵, 但係真係知仔仔吾係好夠飽...... 唉 :cry:
要立即勁飲豆漿/寶礦力/果汁/葡萄適......

伯爵府

welcome
果d 係普通飲品, 醫生講既是比我身體補充多些水份, so 任何流質都可以, 又因為我吾鍾意白開水 湯水又懶左冇經常煲 :-|

伯爵府

我地既人奶b 身體會強壯好多
我大傷風到今日先比較好些
但係touch wood 隻仔真係冇被傳染
媽媽奶, 掂呀!!!

原文章由 BB618 於 07-9-28 16:33 發表
各位,

我都病左啦, 早兩日喉嚨痛,
尋日開始咳, 不過就冇鼻水
希望唔好傳染比阿仔啦
我都唔敢近佢咁多(only 餵奶)
今日去健康院, 得6.15kg
姑娘話ok, 不過係細碼b,
我都好驚佢唔達標架,
不過佢話健康就ok ...

伯爵府

five

原文章由 jess0331 於 07-9-28 17:49 發表
媽媽奶, is always so POWERFUL!!!!

伯爵府

我之前都因為冇奶所以即刻飲返豆漿, 飲完果晚即見效, 我一日飲一支(1L) :-P

原文章由 MYPPBB 於 07-9-29 23:12 發表
我每日1-3杯豆漿,so far 我每日除咗朝早埋身餵一边,足夠提供每日4枝7.5oz嘅媽媽奶比我BB之餘,仲有幾oz剩 ,所以豆漿對我而言,係有正面影嚮. 可能有D人唔受得涼野,所以飲完少咗啩! ...

伯爵府

我埋身餵, 所以冇呢個情況, 其實我都doubt 隻仔究竟食左幾多奶架

原文章由 hellocatcat 於 07-10-1 12:05 發表
我囡囡個幾兩個禮拜餐餐都係食得2安奶, 都唔知乜原因, 又唔似"牛"牙仔, 佢好似完全唔肚餓咁, 4,5個鐘都唔會喊攞食, 大家有無咁既情況呀?

伯爵府

amy
肚痾真係好辛苦, 攪肚痛之餘仲會pat pat 痛, 希望你同大小b 都早日康復啦.
p.s. 工人姐姐更加要小心家居清潔嘞!

伯爵府

amy
你同大仔有冇飲返多d 電解質既飲品呀, 補充體力呵 :lol:

伯爵府

我個工人下月中先到
希望我都會係好彩果個啦
如果吾係湊仔仲要湊埋工人
...............

伯爵府

myppbb,咕嚕
我tj 都差吾多, 對食奶好似冇咩興趣, 要餓透先肯認真食..
不過我都決定要等6 個月先比固體, 而且直接比粥仔.
另外, 呢幾日佢有running nose, 食藥水好知掟一於吾肯食, 反而用spoon 飲水就好鐘意....

原文章由 MYPPBB 於 07-10-11 22:22 發表

Jadeleejk,
我bb食奶好曳!差不多每次佢都要係啱啱瞓醒或者就嚟瞓着時餵佢,如果唔係佢唔肯食 !尋晚搞咗1个鈡先肯食2.5oz,之后瞓着咗就点都唔食啦:evil: !尋晚倒咗飲淨果5oz時,發觉己經麻木咗啦:-(!

原本諗 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至