自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bbhappy68 發表於 20-8-13 15:26
3322即係10分就係最低資格?

可以甘講,應該話最低要有33222先有資格入場,如果2233都冇入場資格!所以吾係全計總分!

^^    發表於 20-8-13 15:47

男爵府

bbhappy68 發表於 20-8-13 15:36
仲想問多少少,33222嘅次序係唔係即係 中英數通識? 頭兩樣33是什麼?

係呀!中英數通識,再加一選修科,通常大學都計最佳5科,有啲計4+2,但中英都一定要有3先有入大學資格,如果中或英得2,其他係5或5**機會都好微 年年都有人跛腳,所以會有人讀副學士駁返上大學!當然香港仲有其他可以讀學位,例如東華學院,公開大學!

男爵府

^^ 發表於 20-8-13 15:37
佢想 OU 之後讀 Master, 佢還補充, 就算上唔到去都叫做有個學位, 叫 degree 畢咗業.
我同佢講, 如努力啲 HK ...

甘咪讀OU囉!話晒都係學位呀嘛!俾佢自己揀啦!佢心態上都吾想努力,迫吾到!

^^    發表於 20-8-13 15:55

男爵府

bbhappy68 發表於 20-8-13 15:42
非常清楚明白,多謝你無嫌我蠢

傻啦,點會呀!我都係聽我啲仔女話我知咋 我都盲摸摸架!

男爵府

^^ 發表於 20-8-13 15:47
佢就係話要佢揀 HKU Space / OU 條件係要保留台灣學位, 但我已講明, 就算保留咗我都唔比佢去讀, 我話佢保 ...

我吾明點樣可以保留台灣學位?學校佢開架 其實講到尾就算有呢兩個offer,對佢黎講只係hea讀一年,等你妥協佢去台灣讀囉!如果係甘,不如直接送佢去啦!基本上佢冇去過吾死心!我覺得佢甘堅持要去,某部份可能同朋友講大左,話屋企人會送佢出國,吾衰得!

男爵府

^^ 發表於 20-8-13 16:35
可能因疫情關係, 台灣學校通知可如不便出國, 可通知學校, 保留學位一年.
佢有同所有親戚或朋友講 (包括 onl ...

都係個句啦!如果你吾夠狠心,你唯有調節自己心情,望佢真係將來返黎搵到工,仲要話佢知你只會供到大學畢業,畢業後佢要再讀碩士,要自己俾錢囉!仲要set個搵工年期俾佢,吾係一陣又話大學畢業冇理由做助教

男爵府

babyf 發表於 20-8-13 16:43
好明白媽媽你的意慮,我也經歷緊與兒女分歧的考驗。現世代這個年齡的年青人都比較信外人,多於家人。所以當 ...

而家樓主個女都係要靠樓主架,但仲仍然大聲夾惡囉!

男爵府

^^ 發表於 20-8-13 16:46
唔係, 如計埋選修科再 +2 = 16
佢係4433+2
因阿女同我講 14分, 所以我都係講佢 14分, 無計選修科.

明顯你女有心誤導你啦!考得DSE,一定知自己有16分,絕對吾係14分啦!介吾介意講下佢OU翻譯排A幾?

男爵府

tung0409 發表於 20-8-13 17:15
同意呀, 一日仲要家人供書教學, 就真係要聽家人意見, 唔可以自己想點就點, 除非佢有能力自己搞掂所有野, 咁 ...

同意呀!食我住我仲反我,再嘈踢佢出街呀!當然我又吾會話佢地講乜都反對佢地,但去到有啲位一定要企硬,我成日講,吾同我會點條黑路你行咩,你人生過得好,我可以擔心少樣野!

^^    發表於 20-8-14 12:08

男爵府

^^ 發表於 20-8-13 17:20
係, 只怪我教唔掂但又要生, 自作孽...
生仔真係要牌...

吾關事,你肯上黎問,已經盡左力,有啲真係不聞不問架!我女有個同學話要讀護士,但又吾努力讀書,終於連OU都吾收,返屋企同屋企人講要讀AD,屋企人話咩黎架?讀護士就讀護士,讀吾到護士就出黎做野

男爵府

Anka 發表於 20-8-13 17:40
分享女兒DSE17分, 中文2.

讀HKU Space Asso 兩年, 同一時間只重考中文, 攞3, 考埋IELTS攞7, GPA 3.85升 ...

希望我女都可以啦

男爵府

Fion710 發表於 20-8-13 19:03
中文2有副學士收?乜唔係要3322咩?

AD同HD,全2就收!

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 12:03
昨日同佢提過, 佢話唔想借政府錢, 我話唔借政府錢點供佢讀 ? 現大學無得申請書簿津貼, 要靠佢用學生身份借 ...

俾佢走啦!佢去嫲嫲度,總好過佢第時吾知去左邊度!有時吾試過吾心息架!

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 13:44
去嫲嫲度, 佢日夜唔返屋企我都唔會知.
而且萬一有爭拗, 佢哋只會話係我唔理個女叫個女去佢哋度住.
之前就係 ...

就算佢係屋企,佢吾返,你又可以點?咪只可以話佢兩句,佢去嫲嫲度,有爭拗佢地自己拆掂佢囉!你甘快諗埋嫲嫲會點諗,衰啲講句敵人既敵人就係朋友,你覺得同嫲嫲相處吾到,但你女可能覺得冇問題架!既然佢都放棄台灣,點解你吾放手俾佢去嫲嫲度住?你咪當佢返左大陸讀書囉!但始終要佢自己借政府學費,呢個係條件!

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 15:52
咁你最好同嫲嫲講,如果比佢搬入去住之前最好規定佢唔可以遲過幾點返或者通宵唔返,否則叫嫲嫲唔好比佢搬 ...

我覺得最後嫲嫲係吾會聽樓主老公講!嫲嫲一定乜都答應左先,嫲嫲一定覺得自己可以控制個孫女

^^    發表於 20-8-14 16:12

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 16:07
因為樓主話嫲嫲抛返個波比佢,咁做父母一定要表態囉, 爸爸同嫲嫲講清楚先,如果到時阿嫲唔聽縱容個孫,咁 ...

傻啦!就算講得更清楚,到最後老人家都係會賴返樓主的!有啲老人家最叻拋低一句,仔女係你地既,我點知甘多

^^    發表於 20-8-14 16:15
洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-14 16:11

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 16:33
這個暑假佢無積極去搵暑期工, 話上網申請咗, 見了兩三份同補習無關的工作, 回家等消息...
當然, 佢有無 Onl ...

今年暑期工係難搵啲,但肯做都有既,補習吾使諗啦!好多都cut晒,餐廳冇堂食又吾要暑期工,我女都見左幾份,最後都因為疫情冇得開工 不過我女最後去OK度做,佢話好過冇野做喎!

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 16:50
今年係阿女第一年出嚟搵暑期工, 的確有搵好過乜都唔做, 肯搵已算好.

...

我女都係第一年搵啊!所以佢做咩工都冇所謂,最緊要佢有心做,吾會做幾日就話頂吾順吾做就可以了

首頁

尾頁

跳至