自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原來不是每隻熊貓都會善待的,自從丫丫開始關注熊貓,原來在中國沒流量的熊貓生活會很慘的 沒比較沒傷害,福寶有韓國爺爺的“營銷”所以回國生活待遇一定不會差,不會被丟去繁殖場,希望多點人關注熊貓 希望好好善待每一隻國寶,而不是為了利益將熊貓變成生錢工具,甚麼電擊生育,可以人道點嗎?
64 kiki   发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) ypgWozVEvNVoaYv (emoji) http://xhslink.com/eVOERG,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

更新:中國動協又出租熊貓比老尾了
attach0/tmp/phpA1kZkM
attach1/tmp/phpDSyahg
attach2/tmp/php24AzdK
attach3/tmp/phpP7qaae
attach4/tmp/phpWLwX6H

yeung_ma    發表於 24-4-18 23:42

珍珠宮

露比EE 發表於 24-4-18 23:24
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20230928/mobile/bkn-20230928091511777-0928_00952_001.html

講緊 ...

是,梵星

除了小紅書,微信等其他平台都有

剛見到呢個,男熊,唉
74 (emoji)发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) CNcDDQ4rvFC29xO (emoji) http://xhslink.com/3jnVRG,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!
attach0/tmp/phpF78BWc

珍珠宮

露比EE 發表於 24-4-18 23:45
微訊點講呢?

跟小紅書差不多

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-18 23:45
四川雅安碧峰峡熊猫基地? 係youtube 睇片環境唔算差

香香回去也有個大山頭呀,聽講系日本上野出資50萬(唔知有冇記錯)

珍珠宮

露比EE 發表於 24-4-18 23:46
係邊度可以睇到

影音號,你打梵星都有類似視頻,微博也有吧

珍珠宮

露比EE 發表於 24-4-18 23:49
係片睇唔到家徒四壁,四周水泥牆,所以唔確定小紅書嘅內容是否事實

我都希望不是真,繁殖場同展出嘅場地不一樣的,網民希望可以比梵星展出,唔好收埋佢住系繁殖場

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 00:11
你提到香香, 佢2023年2 月返到中國後, 都要8 個月後至再公開見大家
梵星2023年9 月至返中國, 大家耐心等 ...

但願如此,我實在唔希望基地將國寶輪為繁殖賺錢嘅工具 佢哋好被動,唔識講嘢,就好似貓狗繁殖場一樣,不停配種出售,加上熊貓出生率低,所以發明了電擊熊貓生育

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 00:13
聽邊個講?
實在太多真真假假, 係網上流傳

你都講得啱,所以都唔好盡信

珍珠宮

moto1357 發表於 24-4-19 00:28
我係抖音找到你講嘅琳琳,佢係廣州長隆因敗血病走咗

https://m.baike.com/wikiid/7884599570451316789?ti ...

系呀,下面的評論區都有講佢死左
attach0/tmp/phpGmq8C7

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 01:12
首先, 了解吓何謂 "電擊", 採集精液, 再進行人授孕, 唔好被誤導
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ART ...

你唔知有租借費?一年100萬美金,如果租借期間熊貓死了還會罰款50萬美金,電擊一次要得中國同意及收取“電擊專利費用”
電擊比自然交配方便省時,韓國愛寶和樂寶就成功自然懷了兩胎,其中一胎仲系孖胎,唔知你有冇睇,韓國飼養員用左好多心機令佢哋可以成功自然繁殖

珍珠宮

lihomahk 發表於 24-4-19 01:31
有邊個地方可以確保養動物唔會因病而死

珍珠宮

首先, 了解吓何謂 "電擊", 採集精液, 再進行人授孕, 唔好被誤導
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ART ...

人類是世界上最邪惡的生物,唔好過渡美化人類自私嘅行為,常常打著某d口號去得到利益或某種目的,不分國籍
或許呢到刺痛左某些極愛國主義者的心,容不得說中國的“壞話”,我自己本身都系一位愛國者,如果有留意我以往嘅留言的話,但我自己會分開來睇,單從愛護動物出發,說中國有d地方不完美唔代表我唔愛國呀 唔好嘅行為我唔會盲撐,只想中國可以改善變得更好

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-19 02:47
我提出過了
要咁珍惜寶貝呢班國寶
好心唔好再利用佢地行咩外交政策收租借費

以我個人睇法,將國寶借比別國作為外交視好政策,都系人類的一種自私行為,就好似古時皇帝將自己d女嫁比別國做親善大使一樣,兩國交好互相送禮物,女人好似一件貨物,無得say no ,盲婚啞嫁.... 國寶送出去睇彩數,遇到好人家咪變成公主王子地被寵,比國內生活得更好添,唔好彩去美國咪慘囉,好似丫丫佢哋咁,被老尾折磨,中國真的唔好再送熊貓比老美了!

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-4-19 11:01
06-08三年生咗19個孩子,系基地就生了27個孩子。一睇就知你講嘅小紅書做假架啦。熊貓邊有可能生咁多呀,猫 ...

都話系男,唔系女,我夠知如果女嘅無可能生到咁多啦

珍珠宮

ychan^ 發表於 24-4-19 11:15
啲人講嘢尤其網上或小紅書,為吸流量又或者做一些損人利己而做假,睇完聽完都要用下個腦分柝系咪真,唔好 ...

雄性熊貓呀,唔系雌性

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-4-19 11:04
之前官方發聲明指梵星膽小且容易緊張,所以需要多些適應期,暫時在非展區進行過渡

...

我都睇過了,但願事實如此,梵星得到大家關注,後期環境改善了

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-4-19 05:30
唔會跟車太貼.如果真係咁,為何無實名舉報?國寶喎?!post嘅出處都好重要, 小紅書...ar..
講到中國虐待動 ...

網上夠大把張鑫一巴巴打愛寶嘅視頻啦,後來張鑫升職加薪,坐在高位,張鑫背山強勁,網上各有黑子,互相攻擊嘛,呢點我都明,一旦網民重post張鑫d打熊貓真實片段,就會被刪貼㗎啦!有時d嘢就系有黑暗面,動協好似系獨立運作唔系中國政府管轄的

珍珠宮

rainiemama 發表於 24-4-19 10:37
你錯了,熊貓雖然係國寶,但都會比基地工作人員差別對待,尤其個人渣「張鑫」,持住自己朝中有人對大熊貓 ...

系,我以前都以為作為國寶一定好幸福,原來事實并唔系,有流量嘅熊貓同無流量待遇差遠了,果個張鑫真系可惡,仲可以升職,一樣無人郁到佢,其實仲有很多負面黑暗嘢,我系到都癈事講了,有d人唔想聽到動協嘅不是,大家上網睇多d,fc
希望中國政府可以介入整頓一下動協,令每隻國寶都可以善待

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-19 12:07
所謂國寶就只係政權眼中有價值有高功能既任人擺佈既動物
送去美國點解會治養不善? 唔跟進, 全國萬民上下齊 ...

國寶變了政治工具,同時亦是賺錢工具,雙方都系。好聽d叫親善大使。韓國的樂寶未去韓國之前都被嘲笑在國內打黑工 點知派去韓國以為都系打黑工,剛去到敬敬樂業嘅樣,點知自己去到韓國原來系做大爺 福寶性格樂觀似佢爸樂寶,而愛寶真的系姜爺爺的真心愛護下變得更好的
無論國寶系國外或國內生活,只要善待牠們就好,國外或國內都有人不善待國寶嘅人存在,尤其國內,因太多熊貓,唔系人人會關注所有,但國外被虐就會容易被睇到,如丫丫樂樂,丫丫受到極大嘅關注,回國後嘅待遇好到不得了,每周都更新視頻發布,加上北動管理上系好唔錯的,所以福寶回國很多人都希望福寶系去北動而不是去碧峰x,韓國姜爺爺打造福寶成為網紅頂流,都系想福寶回國後能過上幸福的熊生,不過網上亦有不少黑子會噴韓國制造營銷,我個人覺得兩個爺爺系真心愛錫我哋嘅國寶

珍珠宮

31 左左发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) qhINWogeKqJa86s (emoji) http://xhslink.com/t6s62G,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

動協又再租借熊貓比老美啦!

https://www.hk01.com/%e5%8d%b3%e6%99%82%e5%9c%8b%e9%9a%9b/1011931/%e4%b8%ad%e7%be%8e%e7%86%8a%e8%b2%93%e5%a4%96%e4%ba%a4%e5%86%8d%e7%ba%8c-%e7%b0%bd%e7%bd%b2%e5%90%88%e4%bd%9c%e6%84%8f%e5%90%91%e6%9b%b8-2025%e5%b9%b4%e4%b8%80%e5%b0%8d%e5%a4%a7%e7%86%8a%e8%b2%93%e8%b5%b4%e4%b8%89%e8%97%a9%e5%b8%82
attach0/tmp/phpY105WN
attach1/tmp/phpOkw9Rx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊