自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭七, 二七, 尾七都無嘜人搞…. 我記得我麻麻過身時 (即係 198X 年時), 在麻麻房入面有搞呢 D 野, 而家時隔20幾年, 我都仲有些印象, 因為都幾得人驚, 因為要將一對紙扎公仔放係到, 同埋有一張地獄圖 map (圖上有勾利筋, 炸油鍋果 D), 天天都要裝香供奉

多數而家 D 人只搞回魂夜乍, 回魂時段係由喃嘸師夫計出來, 我記得要放一條煎好既魚, 鴨頭, 唔可以用牛肉, 要用紙碟, 紙碗, 木筷子, 總之佢計左既時段儘量唔好出廳 (關好門窗), 要出廳都要先將利器 (剪刀) 掉出廳, 之後才可以出房, 所有擺放過既食物及用具要掉左去

在世既人, 可以在尾七前唔好食牛肉, 過時過節唔洗拜神, 唔好去入人地屋企等

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭七你婆婆出殯左未? 如果未其實, 晚晚都要點白蠟燭 d 衣紙既

原帖由 eunice23 於 09-3-17 15:34 發表

我婆婆尋日係頭7,但我地都冇係中午12點前祭一次,因我地要返工,只在夜晚祭,會唔會唔好?我唔想做錯而令到婆婆唔舒服呀~請指教

首頁

尾頁

跳至