自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我一定有牛黃解毒片同埋上面啲消炎丸喺屋企,一有少少喉嚨痛即刻食,抌低佢,上兩日先食完牛黃解毒片嚟…..但我本身日日都食好多薑,薑豆漿,仲有成日食洋蔥….但疫情開始,我都病咗兩次,一次感冒,一次新冠…. 之前我幾十年冇感冒過

珍珠宮

HAPPYBOBB 發表於 24-5-6 10:08
邊d消炎丸?

999消炎丸,我新冠時用對我來講佢都真係好得,所以我屋企常備,因為我嗰時聽過新冠初起時,有人食牛黃清心丸去頂住先, 佢話牛黃有用,所以, 我一有少少喉嚨痛就會食牛黃解毒片先,如果再唔得,先食嗰啲消炎丸…不過,牛黃解毒片應該都幾涼,我有時牙痛或者生痱滋,有些少暗瘡,熱氣喉嚨痛會用,食1至2日最多,冇事就會停咗佢…

珍珠宮

rainiemama 發表於 24-5-8 12:17
請問有冇相睇?我勁容易喉嚨發炎

我一起有少少痛就會食牛黃睇吓得唔得先,通常就已經得,但我新冠嗰時係食999 ,一食本來喉嚨想變好痛,直程食咗兩次即刻唔痛…

呢兩隻我都係喺屋企常備
attach1/tmp/phpRDkHwk
attach2/tmp/phpPl5oGZ

珍珠宮

rainiemama 發表於 24-5-9 07:46
唔該哂JM

重有呢個,我個時中新冠,喉嚨啲痰好難咳出嚟,我食呢個,早晚一支,食咗12日,之後我係唱得卡拉OK,食得咖喱,完全好返,其實喺拼多多搵好平,我又係睇啲評語買…. 一盒6支已經可以食3日
attach1/tmp/php4ch4B8
attach2/tmp/phpc3UDnO

珍珠宮

rainiemama 發表於 24-5-9 11:47
我之前係大陸藥房買咗一盒 999抗病毒口服液,難飲到嘔

999抗病毒口服液我又未試過,唔知喎但係蛇膽川貝液,話俾你聽係好甜好甜好甜嘅糖漿

珍珠宮

天貓 發表於 24-5-9 12:43
999抗病毒口服液我又未試過,唔知喎但係蛇膽川貝液,話俾你聽係好甜好甜好甜嘅糖漿
...

仲有我有飲999感冒茶, 人哋可能一日三次,我就減少至每日一至二次,飲咗個人舒服啲…啲味似葛菜湯個類,但少少甜,熱飲個人飲完就幾舒服…

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-5-9 17:18
幾十年無感冒過? 定十幾年?

我自己上年尾第一次中新冠,對上一次感冒系7/8年前

我真係好少傷風感冒,可能講得誇張咗,但無幾十年都有二十年咁上下⋯⋯

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-5-9 18:07
十幾廿年已經好勁

我係少感冒啲人,我搬咗嚟呢間屋除咗舊年嘅新冠同埋感冒,係真係有一次病得好犀利,病到發高燒,個人迷迷糊糊,好似真係就嚟玩完,嗰次好辛苦好記得,所以冇20年都差唔多啦..

我平時一有少少喉嚨痛,通常就食一次二次牛黃已經好快無事

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-5-9 18:22
我通常飲維c就無事

補充維他命C都好好,可以令到傷風快啲好返,我老公鍾意用檸檬放響可樂,煲熱佢又係一個好好嘅傷風感冒飲品

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊