自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yuencl 發表於 24-4-14 20:31
除咗可能成績弱D外,其實有冇其他問題,係咪隨住年齡增長,智能有所提升?thx
...
後天教育係可以提升智能.
但你變叻時, 同齡一樣都會進步, 所以IQ 應該唔會大變.
有限智能大概佔7%人口. 如果一級有120人, 可以想象考試係考級110.

男爵府

LekGirl 發表於 24-4-14 20:12
二年班已經咁辛苦,如果大d點追? 呈分點算?仲有乜嘢中學可以揀?
現時小學無適合佢地

中學有炮台山循道同佛教志蓮

係特殊同主流兩者之間

男爵府

spikenard 發表於 24-4-14 21:46
我細路都有讀寫,踏界,又唔納入有需要的範疇又唔到正常細路學習能力的範疇,頭2年好辛苦冇支援,我成日變 ...
讀寫係教局支援範疇

但單單有限智能, 又無其他學障, 係無支援

男爵府

SAMLAU 發表於 24-4-15 00:03
請問如果有限智能71分+Adhd+Asd 咁主流學校有無支援。定衹得讀寫障礙有支援。
其他沒有支援。謝謝你回覆
...
雙A, 小學支援都係果啲訓練啦

考試都係講, 加時.
聽過DSE 有特別室, 特別卷, 要主動申請.

男爵府

mandy952 發表於 24-4-15 09:00
有限智嘅人智商能應該冇110,可能係8,90左右,一般人都around 10x至11x
有限智能係70-79

我係講如果一級有120 個學生, 有限智能學生級名次大概係110. 唔係講IQ. 我講級名次

男爵府

wai0824 發表於 24-4-15 02:59
我想問問係咪1定要搵學校再約心理學家再幫小朋友做評估先會有加時或讀卷呢啲支援比小朋友呀?
...
如果純有限智能, 無其他sen (例如讀寫/雙A), 未必有加時或者讀卷.

男爵府

yauchuchu 發表於 24-4-15 08:58
我識一個女仔,有限智能、語障、ADHD,讀band 3主流學校,留咗幾次班先畢業,佢本身好乖,好肯花雙倍時間去 ...
正面諗, 好多學生係智力正常, 但父母疏於理會, 結果會考/DSE 係全部唔合格.

你認識個女仔雖然有限智能, 但努力過, 可以有一半合格喎. 可見努力仍然係有意義

男爵府

Fish@yu 發表於 24-4-15 15:46
遲緩係唔係一定有限智能?有冇可能幼兒期正常發展到升小先知(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)
...
唔係. 我個幼兒時都係發展遲緩. 升小前評係智力正常. 我地當時係間i 位大校, 大抽獎時多數家長都好多野講, 因為大半都係評為智力正常. 得一個家長無出聲.

當中好多都係中其他學障, 兩A, 讀寫, 大小肌肉.

純有限智能, 無其他sen. 有機會到小學先至知. 幼稚園讀happy school 唔會覺. happy school 跟教局, 啲數同中英文咁淺. 到小學一深就發現追唔到.

男爵府

yauchuchu 發表於 24-4-15 23:24
因為現時既融合教育制度下,有限智能並唔列入SEN,所以申請唔到任何funding,無支援無加時無讀卷無訓練班 ...
係. 如果話有支援, 多數只係間小學拎左其他sen 同學嘅撥款去 共享.

男爵府

wan_sosin 發表於 24-4-16 00:20
我仔ADHD,智力正常,現在讀緊英中,唔係家長想唔想小朋友融入主流學校,但香港特殊學校係收弱能學生,叫智 ...
adhd 無asd, 小朋友之間社交應該無乜問題.

但其他家長就唔係咁諗. 佢地唔鍾意架. 覺得你個adhd 跳跳紮, 會影響佢個仔女都唔夠定, 唔夠斯文. 就唔想來往.

男爵府

唯維 發表於 24-4-15 23:07
回覆 afterall 的帖子

3歲8個月做評估去排S位,之前因為疫情醫生都系電話問診。學校老師都睇得出好有問題 ...
照我理解, 統一派位大抽獎, 每個學童只可以一次. 今年派左唔要, 下年無得再抽.

但係咪報左小一就一定要上, 又唔一定. 因為仲有自行分配, 仲有私校.
自行分配係損失左適齡分, 但揀寶校應該無問題.

建議問下教育局係咪可以下年再參加自行分配.

始終唔同政府部門

男爵府

Fish@yu 發表於 24-4-17 12:15
即係升小前都會要求家長去評?知道時候唔係已經揀晒學校?
我係填大抽獎前評
都唔算要求. 例如我地本來係私家直接揾社署.
之後學校導師建議我地再揾下CAC, 就係為K3 出多份報告.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊