嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb媽咪論壇

hoyinma,

好呀,個醫生肯比藥膏你啦, 隻cream有冇類固醇成份?
就算有藥膏你都要同bb搽emulsifying ointment /acqueos cream. 我地d政府醫生建議用emulsifying ointment 沖涼,沖完唔好抺乾bb身上的油份, 由得佢, 跟住同佢搽acqueos cream keep住d水份在皮膚, 咁會滋潤好多. 我而家都係用呢個方法同仔仔保濕及護膚. 而家香港的天氣非常乾燥, 我個仔有時夜晚

大宅

GELGEL,

這兩種cream都沒有類固醇, 在各大連鎖店及藥房有售, 資料如下: -

Adams Healthcare Aqueous Cream BP
- 500g $25-$45
Adams Healthcare Emulsifying Ointment BP
- 500G $35-$55

以上價錢視乎你在那一間店鋪買, 最平的價錢為尖沙咀龍城大藥房的售價.

另外,emulsifying ointment bp 是可以洗澡又可以搽面, 視乎你bb的需要而定.若果你覺得emulsifying ointment太"笠", 可以溝少少水混和後再搽在bb身上滋潤皮膚. 若當肥皂沖涼,可以"了"5"毛子size份量加少少水塗满成身, 由面到腳, 然後就用水洗掉, 事後不用特別抹走bb身上的油份, 因這油份可以protect皮膚.

大宅

babyhim,

濕疹一定要睇皮膚科, 我之前都係同個仔睇普通科, 點知攪到個仔面仔發炎要食消炎藥同抗生素. 最後睇皮膚科比左d濕疹藥才好, 當然專科價錢好貴, 平均都要$700. 若做皮膚測試重貴$2200.

因為價錢實在太貴,而且皮膚問題可能是長時間都要睇醫生, 所以我到政府醫院排期睇皮膚專科,希望到時可以慳番d藥費.

大宅

adasywong,

你個bb點呀? 好d未?

sinary,

大宅

hcelia,

點解無牌子?所有貨品都應該有個牌子

大宅

sinary,

你去左邊呀? 重未

大宅

norrisze,

你可以去呢個topic睇下: 請click

大宅

sinary,

我架pc down 左兩日, 好彩我老公攪掂番先有得同你地傾計

你好浪漫喎, 咁凍天時同個女吹海風, 哈哈....而家佢無事ok嗎?

有時我打左d口語字, 有d電腦係睇唔到,嗰個字係"尹"(同音字驚你又睇唔到)即係你找到沒有?

我而家開始煩緊個仔食糊仔問題, 重未買到米糊, "organix"呢隻比較natural, simple好似適合濕疹bb多d.

大宅

各位,

天氣報告話明天氣温低至17度,而濕度更會跌至45%, 請各位媽咪替bb做好皮膚保濕及滋潤工夫, 多d搽cream :mrgreen:

大宅

hellololo,

你個女而家d傷風好番未?天氣報告話會氣會低至17度, 要小心d,同個女著多d衫,尤其是夜晚會涼d, 小心佢會”負”被.

佢d濕疹是否不大嚴重, 只是紅點而沒有紅腫? 你是用elidel還是用有類固醇的藥膏同佢搽? 我發覺若果d濕疹已變為紅點, 用elidel是沒有用的, 必須用"勁"d藥膏e.g.類固醇/tarcolimus. 不知你的經驗是否也是如此?

有無試用金銀花(又可加埋白菊花一齊煲)水同佢抺有濕疹的皮膚? 我個上兩個星期濕疹發都係咁抺, 淸毒兼止痕(因為d水凍凍地, 佢覺得舒服d.

大宅

adasywong,

如果你bb已連續嘔了兩天, 有可能是:-

1.食錯野-要待他嘔晒肚內的不潔物才會停止嘔
2. 受細菌感染, 如感冒菌入腸,所以會嘔, 若不停止地嘔, 你要同他睇醫生
3.有其它病菌...但我不肯定是什麼

我個女試過感冒菌入腸才會嘔不停, 要食藥止嘔. 無論是那一種, 你要他飲多些水份, 補充bb嘔時失去的體內水份,否則bb會缺水啊!!

近日有很多小朋友感冒菌入腸, 小心為上

大宅

hellololo,

哈哈, 唔係好夜啫, 我會好快瞓(2點前必瞓)

而家天氣轉涼, 我會先用1條薄毛巾包住仔仔個身, 再蓋1條厚毛巾, 跟住先蓋多一張冷氣被(預左佢會"負"被), 不過佢都瞓得好斯文, 好少"負"被.

原來你個friend 個friend讀中醫的, 我亦有想過讀呢科, 但而家未有咁多時間, 乜原來濕診係會斷尾"架"?西醫不是這樣說的,可能是中西的看法有所不同, 若是, 我想很多媽咪會很開心. 等你試完d中藥再話比我地知個效果!

我去左好多地方都買唔到Organix, 你在那兒買?可否告知我去買. thanks.

p.s. 你隻手唔好濕咁多水, 多d搽cream應該會好快d.

p.s. 我終於叫我老公download左仔仔同個女張相出來, 我都是剛剛替他們拍的, 最update的樣子, 可愛嗎?哈哈....仔仔個樣都ok, 沒有太多紅點,加上我唔記得用閃光燈, 所以睇得唔多清, 下次再拍過好d才post.

大宅

BB89,
濕疹會生o係頭皮上ga, 重會結茄同變硬, 我個仔就係咁.

頸仔有粒粒但冇紅,都係濕疹, 要多d搽cream, 千萬要令佢皮膚滋潤及保濕,否則好快會變紅及痕.

大宅

Irene_Lo,

片糖是有滋潤皮膚的作用, 並不是有治癒濕疹的功效, 用片糖煲水沖涼亦等同用金銀花水, 若濕疹非太嚴重, 這個方法亦有時奏效, 可令皮膚無咁乾燥及不痕.

確實方法不太記得, 好像是用2片片糖加水(水的份量要能點到bbpat pat 位置便ok),煲至片糖溶便熄火不用溝任何凍水.待片糖水變得暖暖地可同bb冲涼.

若以上方法有任何錯漏, 請各位有經驗媽咪指正.

大宅

mamaelton,

歡迎你在這兒"撘傘", 若果多d嚟"坐低,飲杯茶,食個飽"都得呀

好多謝你會遲將你睇中醫的效果話比我地知, 等我地可以得到多d資料關於中醫治療濕疹的成效.不過可否問問你的醫師(若可以的話)他的藥方內有否類固醇的成份?因為我知道有些中藥(名稱不太清楚)是有類固醇成份=西藥中的類固醇.

大宅

hktissue,

以下是我個人的經驗:-

1.同2. 沒有聽過我醫生這樣講

3. 呢個是真的, 就算濕疹好似無乜, 都要繼續搽多一至兩日以確定濕疹是真的好晒

4. 類固醇的副作用之一是皮膚會变簿.

5. 沒有聽過, 不太清楚

6. "停用"是不要再搽藥

7. "ar"損的地方是可要搽消炎藥以防有細菌感染, 我個仔之前面及頭都有損傷及出水, 醫生開左消炎藥同類固醇比佢搽, 好彩仔仔搽左兩日, 損傷地方已埋口結焦

另外,bb太細是不適合食有中藥成份的食物,龜靈膏也是.你個bb有幾大呀?

要去濕毒可以有以下安全的食療:-
1.飲開奶茶, 我見有bk媽咪話可以幫bb體內去濕醫濕疹, 唔知是否個個bb的效果一樣, 不過根據中醫話通常濕疹患者都是濕重, 去濕同清毒可以醫濕疹.我可能會試下, 但係我係餵人奶, 唔知bb飲唔, 否則可能要自己飲開奶茶

2.煲去濕湯水比小朋友飲, 例如:
-粉葛鯪魚赤小豆扁豆(去骨火去濕)
-老黃瓜生熟薏米朱'爭'(清熱毒去濕)-老黃瓜連皮洗淨切件,朱'爭'出水,生熟薏米洗淨用水浸一浸,水滾放哂落去,煲兩個半鐘
-老黃瓜扁豆蘿蔔粟米密棗豬肉
-土伏苓牛大力蜜棗果皮西施骨
-土茯苓牛大力扁豆赤小豆
-云苓白朮扁豆衣
-冬瓜煲去濕料
-赤小豆扁豆(江瑤柱)瘦肉(扁豆&赤小豆都是常用去濕湯料)
-或者簡單d煲去濕茶

希望以上資料對你有幫助.

大宅

hellololo,呀咕啹,

thanks, 明天我會去銅鑼灣百佳及時代廣場的honey B睇睇.

hellololo,

我個女因為散光,所以要配戴眼鏡(我諗同遺傳有關,因為我同老公都是戴眼鏡之人),希望可以減輕d度數,遲d可以唔需要再戴.

大宅

hktissue,

你都好夜上網喎! 我個仔同個仔一樣大呀

放心啦, 你個仔會好快好, 比信心自己

大宅

Brian'Mother,

真係好耐無見你, 我都好掛住你同你個仔呀!

而家天氣真係好差, 好多小朋友都唔係感冒,鼻敏感, 濕疹, 就係咳同氣管炎, 一定有一樣中, 我全家人(除左我同奶奶)全部人都係"是但"有以上一樣症狀,全屋瀰漫各類病箘, 真係少d抵抗力都唔得, 唉,六合彩又唔見我中 :cry:

你有無煲d滋潤湯水比你個仔飲, 調理氣管同埋強肺?睇下呢d啱唔啱:-

1.蟲草淮山杞子湯
材料:冬蟲草三錢、淮山藥五錢、枸杞子三錢、竹絲雞一隻、生薑三片、百合一兩、海鹽少許。
做法:先將竹絲雞栛洗去頭,斬件用滾水漂洗乾淨,再加上其它材料,慢火煲後加適量海鹽,四個人用量。
功效:滋肺健脾、補腎壯體、常飲可增強肺和氣管功能,可以預防發生感冒

2.潤肺湯水
鮮百合一包, 合掌瓜二斤, 川貝母五錢, 蕪花果五枚, 陳皮一個
做法:大半煲水煲兩小時又三十分鐘至五或六碗水

3.抗敏川貝枇杷湯
效用:滋陰清熱,潤肺止咳。川貝含母鹼,可擴張支氣管;枇杷葉含皂素,能紓緩慢性氣管炎症狀。
做法:川貝12克、枇杷葉2至4克、北杏12克、雪梨1個、甘草及麥冬少許,加1碗半水,燉1小時。(一人分量)

4.無花果杏仁湯
材料:瘦肉四兩, 南北杏各三錢,蜜棗五枚,無花果十粒
做法:瘦肉洗淨,成塊落煲,加放以上各藥材,放六碗水,煲二小時已成。
說明:此湯乃保健平安之湯劑,偶然感冒傷風、咳嗽、痰多,亦可以飲此湯,有益加速療效

5.百合蜜棗湯
材料:豬肺一個, 光杏仁五錢、百合三錢、蜜棗六枚。
功能:百合為清涼退熱要藥,潤肺寧神,清熱止咳,補中益氣,以多用途見稱,兼治肺、氣管出血,加杏仁,除痰潤肺,去風散寒,治氣急,平喘。 豬肺益呼吸道,對肺臟器疾病有效,三者組成一湯,治感冒咳嗽。肺燥熱咳者、支氣管患者、天氣乾燥而欲滋潤者,此湯最適合。
做法:豬肺買回來後,用水喉套入豬肺氣門,放入清水充滿整個肺臟,沖水將內臟血液雜物至乾淨後,整個放入瓦煲,加上各藥物,煲三至四小時,將豬肺切塊,加調味,上碟作菜,湯另飲。 
功能:此湯既可滋陰潤肺,又可止咳化痰,在乾燥天氣飲用最適宜。 無花果清熱、利呼吸道系統等器官;南北杏清痰止咳,潤肺養顏;加蜜棗滋潤成方。

6.川貝燉雪梨
材料:雪梨2個, 川貝5錢 , 蜜棗5粒 , 果皮1片 , 冰糖適量
做法: 雪梨去皮去心洗淨,果皮浸軟刮去瓤備用。
雪梨、川貝、蜜棗及冰糖同放燉盅,隔水燉3小時即成
功效:雪梨有清熱去燥之效,川貝化痰潤肺,蜜棗冰糖滋潤,在秋天乾燥的天氣,呼吸系統較弱時,常飲此甜品可助你潤肺防燥之效。

7.沙參1兩,麥冬1兩,百合2兩,北茋1兩,淮山2兩,白述5錢,陳皮,密棗6粒
做法:所有料材煲滾後,以慢火煲2個小時(足一家大細飲)

大宅

Irene_Lo,
你個女睇完醫生點呀? 是否濕疹又黎呀?

vic-wing,
bb下爬位有少少‘鞋’ 是因為皮膚乾燥唔夠滋潤同埋受到衣服的摩擦而會刺激皮膚,這亦是濕疹的症狀, 若處理不妥會演變為紅點及非常痕, 更嚴重的會發炎紅腫.

醫生比既藥中文名字為"氫化可的鬆",有1%類固醇成份是很温和的類固醇, 若果你bb的皮膚無乜大礙就不要搽, 始終類固醇是有副作用的, 免得過就不要用.

Hktissue,
有濕疹的患者不一定百份百唔着得冷衫以, 視乎他的皮膚乾燥的程度如何及是否好敏感. 我個仔就不可以著, 就算是v型背心冷衫都不可以,羊毛衫就更加唔得, 因冷衫會摩擦到佢個下巴而引致好多粒粒,加據痕癢.醫生都係咁講, 重有大人著都要小心唔好比佢塊面“hi“到你件衫呀!

你可以試下比bb著件冷衫,睇下佢d皮膚會否有敏感出粒粒的情況?否則, 你要在背心外面笠多件全棉質衫相隔, 咁咪無白費你的心血喇, 不過就好睇唔到你手織冷衫的花紋囉.

首頁

尾頁

跳至