跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我都係全人奶媽咪, 我個囝食得好好, 3個鐘食一次, 每次20-30分鐘, 但每日都有8-10快濕片, 3-4快屎片, 但有d黃, 成日訓, 下個星期仲要係猛長期, 有d擔心~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 PP媽媽 於 07-11-7 18:05 發表
我個女都係咁呀,可以嘆足3個鐘!連廁所都去唔到!我都頂唔順而家每日補2-3餐奶粉.不過而家嘆奶既次數好似無咁密,之前一日3-4次係咁,而家1,2次到.我成日覺得佢好唔正常,人地dbb最多食得密,但都唔會食咁耐,仲有佢成日食 ...

我個仔前兩日猛長期, 又食成兩3個鐘!食飯都抱住佢餵, 健康院醫生教我叫屋企人幫下手抱佢, 唔好比佢見到我, 聞到我d奶味! 我最後比左個奶咀佢食, 佢就訓左! 好明顯只係想食住訓!

男爵府

BK Milk勳章

你地個b而家一餐食幾耐? 我個仔食10-15分鐘, 都唔知夠唔夠飽? 但係夠濕片&重得幾好就由佢喇!

一日食幾多餐呀? 我train緊亞仔食6餐, 希望3個星期後返工可以train到
時間
00:00 (5oz奶瓶餵)
06:00 (埋身餵)
09:30 (埋身餵)
13:00 (埋身餵)
16:30 (埋身/奶瓶餵)
20:00 (埋身餵)

同埋我已經儲緊冰奶喇!

[ 本文章最後由 evaken 於 07-11-25 16:00 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Carson_mum 於 07-11-25 22:42 發表
請問大家打算何時及怎樣幫BB介夜奶?
我大仔一滿月便幫他介夜奶了, 但因他是吃奶粉; 所以半夜給他飲了幾晚清水便介了. 但人奶BB是否可用相同辦法呢?? ...

但係唔比得水人奶b飲嫁喎? 半夜就唔知喇? 可以問下健康院姑娘~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 bubiyu 於 07-11-26 09:28 發表
Is anyone using the Avent manual pump? I tried for the first time yesterday. It's REALLY good. I was using a rented hospital pump before and could only get 120ml max each time. This morning, I used th ...

我上一胎都用avent手泵, 真係超級用!!!電泵就用medela, 都好好用! 但係超嘈! 以我個人經驗, 開頭用avent手泵, 之後先好用電泵!!!我上一胎係全泵型, 谷奶時用avent手泵可以泵每邊7-8oz, 但電泵實泵唔清, 只有每邊5-6oz~

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 w2b 於 07-11-26 10:37 發表

我上一胎已經用avent, 真係好好用。呢胎我買埋Avent 電pump,但我惯用 manual 多D

請問avent電泵嘈唔嘈呀? 好唔好用呀? 會唔會泵得快d? 係咪手泵泵得清d? 因為我上胎泵唔清有乳腺塞0左呀!:-( 係公司用手泵又好累 ~

男爵府

BK Milk勳章

[quote]原文章由 BabaTed 於 07-11-26 17:56 發表

我想問你點train bb 食少2餐呀?同埋點定時食﹠戒夜奶呀?
你會用咩時間bump 奶呢?
我個b本身一日食緊7餐奶, 而家cut緊半夜3-4點個餐夜奶, 我諗你要cut完一餐再一餐, 你要試下用樽餵, 先知道你亞b食幾多oz奶。 至於定時食, 要睇返你bb個食奶時鐘, 先遲15分鐘, 再慢慢遲15分鐘咁adjust到你0係公司泵奶/放工返到屋企0既時間(我只可lunch泵奶&19:00-19:30先放工返到屋企,所以我較到我個b 13:00 & 20:00食奶)如果佢喊,我會忍心咁由佢喊/比奶咀佢食! 至於戒夜奶, 我會日頭唔比佢訓咁多, 同佢玩or叫大囡同佢傾計or比佢哂下太陽,夜晚00:00之前0個餐餓佢耐d(所以我set4個鐘), 臨訓0個餐比飽d佢食, 例如佢食開4oz, 咪比5oz佢食(我個b第一晚05:00醒, 第二晚06:00醒,大約1oz奶頂到1個鐘到)。至於咩時間bump 奶,我cut左半夜0個餐, 所以我泵清00:00要餵0個面乳房(左面5oz), 右面泵一半到(例如我右面泵開有5oz, 咪泵2oz囉! 如果唔係我半夜就會谷奶谷醒!第二朝06:00我就會餵右面,泵左面2oz, 如果唔係09:30先餵左面, 成9個半鐘, 就會谷奶谷得好勁), 咁就儲到9oz奶了! (我有時飲完木瓜湯, 如果見bb食唔清一面, 我都會泵清佢, 雖然只有0.5-1oz, 儲下儲下, 而家都有兩餐了!咁我出下街, 姐姐都可以餵! 食唔切就放上去做冰奶!) 跟住叫工人姐姐用奶樽餵00:00 0個餐, 因為要make sure 亞b食飽飽!

我仔仔53日人仔,而家仲係一日8餐,每次10﹣15min, 餵少2餐會唔會唔夠飽架?

我亞仔都係10-15mins,我會一路餵, 一路推d後奶令佢食多d!(有時亞仔會chuk親)夠濕片就應該夠飽0既! 所以你要知道你0個b食幾多oz奶, 要慢慢拖長佢食, 遲15分鐘, 再慢慢遲15分鐘!

同埋我朝早bump ,邊餵邊bump先得5安,其他時間bump左阿仔就好似唔夠食咁,
所以想知你用咩時間bump 黎冰奶呀?

你朝早邊餵邊泵, 咁下餐咪唔balance囉?除非你餐餐都邊餵邊泵, 但就會造好多奶! 自己都好辛苦! 你要餵完0個邊再泵清佢, 儲得1oz得1oz!

其實係咪bump 多D,都會做多D奶呢?我而家次次只係bump 得少少,都唔知點儲奶好啦...........又怕仔仔唔夠食......>.<
積少成多, 儲得1oz得1oz, 你一日餵8餐, 當你6餐儲0.5oz, 都有3oz lu! 我知阿仔會愈食愈多, 所以一早儲定, 如果唔係追奶追得好辛苦! 因為我唔想補奶粉!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 pucca_garu 於 07-11-26 18:27 發表
我都有同樣問題, 而家要開始做冰奶準備返工, 但次次bb吃完後再pump 只pump 到少少(半安都冇),
仲怕他下餐唔夠食,有時都唔敢pump, 數天都save不到4安奶, 已經打定輸數返工後要補奶粉.

會不會是我不夠奶呢? 我已經 ...

如你只餵一邊, 你可以試下餵左邊, 餵完之後邊推邊泵左邊, 推多d後奶泵清左邊, 可能只有0.5-1oz, 再泵右邊1/4, 唔好泵清, 就好似餵兩邊咁, 咁可以刺激個腦造多d奶! 健康院姑娘話如果餵兩邊, 比例係1比9或2比8! 咁1日都有幾oz了!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 pucca_garu 於 07-11-27 17:56 發表

我的方法可能不是太好, 你就當參考吧.

我是用Avent 手泵的, 有兩個 bottle,其中一個放在fridge,另一個就泵完後放在fridge 一會,涷了才將佢地 merge 埋一齊, free up 一個bottle連埋個喇叭用熱水淥一下下次再用.有時 ...

我都係用亞仔d奶樽1oz1oz咁儲, 先放入雪櫃, 等佢地0係同一溫度先merge一齊!放入奶袋! 不過我次次泵前都steam一次個泵囉!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 斯藝 於 07-11-27 07:48 發表

想問下你點樣可以調教到bb3個鐘食一次奶?
我阿b食無定時

當亞b食奶時(當然佢要專心食), 我會用手推多d奶比亞仔食, 等佢食飽d, 咁就last到3個鐘食一次! 佢一出世我已經咁做, 自己又唔會咁易塞! 你阿b可能食住訓, 食唔夠後奶, 唔夠飽, 所以好快想食!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 斯藝 於 07-11-27 07:40 發表
我覺得辛苦, 但見BB長肉增磅就咩都值得.
而家最難搞係BB日頭好瞓, 但就夜晚唔想瞓,
尋晚扭計到朝頭早7點, 搞到我好down, 發晒皮四. 同埋佢食奶時間又唔定, 有時3個鐘, 有時一個鐘就又食過, 唔知點令到佢食定時D呢?

...

猛長期:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=141185&extra=page%3D1&page=1

我亞仔又到猛長期了~:-(

男爵府

BK Milk勳章

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 TszChingMaMa 於 07-12-6 14:01 發表
I found it ok. I brought pumps to Disneyland and kept it in fridge-to-go. Perfectly OK.

我都係用fridge-to-go, 好好用呀! 我有時出左半日街都會揹住去!

男爵府

BK Milk勳章

17號就要返工! 好唔捨得亞仔!:-(我真係好鍾意埋身餵!見到佢食飽飽個lum樣真係超滿足!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-4 20:22 發表
我又覺得好方便,我餵大囡時逢星期六日都會有出街架,九個月仲帶佢去北海道玩,完全唔駛諗帶奶樽奶粉消毒的問題.

如果出去得耐,通常我都會去有餵奶房的商場,如新城市,新世紀,...你去[母乳餵哺]果面可以找到邊到有餵奶 ...

我都係只去d有哺乳室個d商場, 上次去酒店食buffet都要去廁所餵!

我都買左sling, 但係覺得好難餵~ 好逼! 亞仔食得好辛苦咁!

男爵府

BK Milk勳章

你去個b用邊隻奶咀&樽?

我用nuk肥咀+肥樽/avent樽(因為我用avent手泵)

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-7 15:01 發表

我都有買sling, 都覺得餵得好辛苦,其實平時咩佢個陣都覺得逼,咩太耐會唔會令BB唔舒服架?

但阿仔好逼都可以訓得著, 我都唔明??? 所以我都好少用~

男爵府

BK Milk勳章

好慘! 我大細邊! :-( 一邊可以泵6oz, 一邊得4oz! 餵完細0個邊, 仲大細邊得勁!著衫超樣衰!:-(

我已經成日餵細0個邊, 等佢balance返d! 大0個邊又成日餵唔清, 仲成日谷奶, 好辛苦!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:42 發表
我用slinglings, 無扣同有size分個隻.....餵奶淨係試過一次,不過揹BB出街,佢咁逼又真係訓得好舒服喎.....都唔知點解?-(
?-( ?-(

我都係用無扣同有size分個隻, 好逼丫!亞仔都係訓得好舒服!可能佢係我地個肚度仲逼啦!

依條sling
http://easysling.shopping.####.hk/shopping/list.html?pcat_id=2a6dbcd62ad6295793db6fbc8d6280e7

[ 本文章最後由 evaken 於 07-12-10 10:42 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:50 發表
我想問你地有冇人bump奶出黎餵架?

而家BB一餐食幾多ml?

我尋日帶定泵奶出街餵,180ml, 不過阿仔食完2個鐘後又要食,好似誇左D喎

我亞仔食得4oz 到咋!

首頁

尾頁

跳至