自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適合我,是成績最好的,考第一,現在升中4打算轉一間Band2中的中學,因為同學全部都是新來港學生【除了我其他全部都是】,溝通很難,而且上課基本沒有秩序,說粗口老師都不管,我也沒有辦法上課,而且因為是男校,所以同學經常調戲女老師。 。 。所以我想轉個好一點的學校,起碼能讓我安心上课,但不知道得唔得,希望能给点意见,谢谢。

洋房

回覆 bbyou 的帖子

不是一定要男校,但是去找的时候他即時说收,明天来笔试,然后就收了,我爸妈也不理我,我自己去找的学校

洋房

回覆 Mary媽咪 的帖子

上课都是用英文教,听不懂成绩自然跟不上,最后要留班,我成绩在band1比较难看,我父母不想我留班,所以选了一家几乎被收的学校

洋房

回覆 Yanyan0904 的帖子

我係深水埗區嘅,我搵左好多間band3學校但係比較遲所以啲位都冇曬,搵到嚟呢間嘅時候突然間收,所以都冇考慮咁多升到班就得,嗰陣諗嘅係升上中三再考返個好成績轉去band2讀中四,依家 唔知可唔可以转到

洋房

回覆 fungdaaora 的帖子

我係小學嘅時候老师建议我去band2,因為我程度都係喺band2,但是父母要我去band1,於是去叩門,結果攞到學位,佢哋都好開心,但是我并不是太喜欢读书,我個人覺得我系乖嘅人,只不過之前一直被父母逼住溫書,先至有去band1叩門嘅成績,依家覺得band1壓力好大,band3又不太適合我,我係嗰種會乖乖讀書,但係唔鍾意讀書嘅人,我又唔係學霸又唔係學渣,所以我覺得band2最適合我

洋房

嗯,我会试下

洋房

唉,當時意識太差,再睇下點啦,轉到就轉,轉唔到就繼續頂落去啦

洋房

多谢晒

洋房

回覆 Yanyan0904 的帖子

就是因为父母不懂才自己找

洋房

回覆 素兒 的帖子

洋房

回覆 heilok 的帖子

对唔住。。。我住長沙灣,搵曬長沙灣嘅band3都唔收,所以暈下暈下就温到了

洋房

回覆 Whitechocolate 的帖子

嗯,多謝

洋房

回覆 heilok 的帖子

我唔係唔想講個校名出嚟,只是唔係咁方便畀個校名出嚟,因為嗰個區只有一間男校band3,但係我的確係荃灣区转長沙灣住

洋房

回覆 lovelybaby2015 的帖子

多謝,希望转到啦转唔到就繼續顶,band2有更好嘅環境,就梗係好啲啦,但係band3又唔係讀唔到,有啲人唔返學自己喺屋企自學都得啦,被學校通知要留班同埋同父母關係又唔好所以壓力有d大,转到嚟band3又發覺唔係想像中咁好,加埋加埋,先黎喺度發帖请帮忙

洋房

回覆 goldpiglet 的帖子

你估個個都識打字咩,我都係想問下大家意見啫

首頁

尾頁

跳至