自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我尋日都去左深圳,食左潮汕大目火鍋同太二酸菜魚。
火鍋2 個人都食左3百幾人仔,比香港好食好多,牛肉新鮮有口感。
太二酸菜魚仲保持到水準。
佢地啲餐廳,係可以喺出面買飲品帶入去飲,真係好彈性。又可以去美味不用等apps排定隊攞位,慳時間,我喺火鍋店門口見到好多香港人去到先攞飛,都要排到好後,食嘢又唔限時間,真係好爽。
坐地鐵同7仔買水飲,都可以俾香港支付寶。
今次上去已經攪掂晒銀行apps、大陸手機套餐,下次上去就會好方便。

男爵府

回覆樓主:

深圳灣原來仲未有大巴出返市區。唔知幾時有返呢?因為果邊過南山區近啲。

男爵府

1314625 發表於 23-2-12 21:58
唔係恢復了嗎?

唔見有呀,本來去排巴士去屯門再轉出去九龍,前面阿叔聽到我地話要去黃大仙,佢就建議我地去天水圍坐屯馬線出鑽石山。但我見到的士站有紅的,大不了係去坐的士返屋企。

男爵府

CutieSo 發表於 23-2-12 23:44
我今日都經蓮塘上左去,食左木屋燒烤,係搭地鐵麻煩d, 無購票機,要排櫃位買

...

我發覺地鐵站啲自助售票機全關,要去排隊買飛,見過幾個站都係咁,好在我地有香港支付寶,可以直接嘟入閘,唔使去買票,但手機要有數據先用到。我地係用大陸實名電話號碼。

男爵府

IFC 發表於 23-2-13 01:02
你好!想問美味 apps是用大陸号碼定香港号碼登記做会員?

我係用大陸電話登記,apps要喺應用寶下載,play store冇呢個apps。

男爵府

ycmami 發表於 23-2-13 03:25
勁呀!一日食兩次火喎!
潮汕好食定太二好食呀?

第一晚係放工過去食火鍋,住一晚酒店,瞓醒就去食太二,跟著夜晚又去食火鍋,因為c6鍾意食牛肉,佢話方榮記食一碟牛肉都要6百幾,都冇咁靚,所以今次要食返夠本
其實2樣我都覺得好好食,有時間就食晒2 樣啦。

男爵府

bbyou 發表於 23-2-13 03:44
早两日先行完,深圳湾有巴士去南山喎,一出關就有,全部電動巴土。

我係回港果程經深圳灣,我喺海岸城坐的士去深圳灣口岸,要21蚊,有少少塞車。
我親戚屯門經深圳灣口岸入境,轉巴士去南山唔知邊個商場,$1車費,坐2個站,好抵。

男爵府

worthy 發表於 23-2-13 04:00
你地好叻呀! 好想試下同C6兩個返深圳行下,即日來回。可惜我對腳唔好,頂多行一個鐘一定要抖一下。

C6又係 ...

我同你一樣,c6係手機白痴,所以我係喺bk呢度學晒所有嘢先敢上去呀

男爵府

babe2010 發表於 23-2-13 06:19
吓?你市区定義係边?即123同90都無?

我係話冇大巴出九龍市區

男爵府

fanny2014 發表於 23-2-13 06:34
搭深圳地鐵係咪可以用到香港支付寶嘅跨境乘車碼?

係呀,開個apps直接嘟入閘,但手機要有數據。
c6未有大陸咭前入唔到閘,要去counter排隊買票,之後去中移動開個大陸號碼,之後坐地鐵就可以開apps直接嘟入閘。

男爵府

pochario 發表於 23-2-13 06:51
太二都唔算火鍋,唔同嘢。
鍾意食酸菜魚太二冇得輸,記得食埋個白飯
...

係啦,太二疫情前我都成日去食,幾年後水準都冇變,值得讚下。
不過佢啲飲品唔多選擇,啤酒得一款,c6話好難飲,原來可以自帶飲品入去,下次買定杯喜茶入去

男爵府

sukkiu 發表於 23-2-13 06:54
如果地鉄,可以自助機買票,買兩張票, 出個二維碼,掃二維碼俾錢,會跌兩個膠幣,用膠幣嘟入閘機上面,到 ...

呢2 日坐左幾次地鐵,所有自助機都關晒喎,要留意呀!

男爵府

sn0629 發表於 23-2-13 07:17
美味不用等個app嘅icon係點㗎? playstore好似search唔到嘅!

即係咪唔需要用大陸版支付寶啦?

要喺應用寶下載,play store冇

男爵府

MICLOH168 發表於 23-2-13 15:41
我剛醒起, 之前有買咗一張好似香港八達通咁嘅卡, 係增值嘅, 請問而家重用唔用得, 如果幾年無用, 係咪 ...

唔知呢,我見國內人都係用手機嘟入閘,你到時可以行去counter問下職員。

MICLOH168    發表於 23-2-13 21:51

男爵府

Jingying 發表於 23-2-13 08:58
想問香港支付寶坐地鐵?

可以用香港支付寶坐深圳地鐵,但手機要有數據開到香港支付寶apps。

男爵府

mandy952 發表於 23-2-13 15:56
用高德地圖

係架,我全程開住高德地圖搵路,好易睇。想去邊就搵下地鐵路線圖,睇下坐幾多個站用幾多時間,其實個手機真係好重要,最緊要有電。
所以返到香港即刻想買個無線磁吸充電寶,上去玩方便义電。

男爵府

fanny2014 發表於 23-2-13 17:26
我都想買一個無線磁吸充電寶,請問有冇好牌子介紹?

magsafe,喺衛訊見到,有我想要嘅功能。
如果你係用apple機,本身有磁吸功能义電,會更多尿袋選擇,我係三叔,要搵啲有獨立跟個磁圈,貼手機背,就好似冇咩選擇。

男爵府

甜姐兒 發表於 23-2-13 15:57
回覆 mami2000 的帖子

請問手機用左邊間, 乜野PLAN,

用中移動,2個大陸號碼,先付$600,每月再比$49,每月20GB數據簽24個月。

男爵府

ng 發表於 23-2-18 11:47
美味不用等,請問使唔使註冊先可以排隊攞籌?唔該.

我用大陸手機號碼注冊左,就可以排隊啦。
我疫情前試過,喺上水坐火車時就排定隊,過到羅湖去到餐廳,等一陣就有位,都幾方便。
佢攞左飛,可以睇到前面有幾多張枱等緊,可以有選擇等定唔等。
我又試過差唔多食完飯,就喺apps買定喜茶,差唔多到先埋單過去攞喜茶,有個大陸手機號碼登記apps,搵食真係好方便。

首頁

尾頁

跳至