夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅陰影下,家不成家,表面有去慶祝節日,但有苦自己知。
之前post已提過,C6講明對我無左愛嘅感覺,只當我家人。佢選擇左為家庭和小三斷,但比我發現佢仍掛住個女仔,呢條刺比揭發佢有小三係更大。

我真的唔太明,其實同一個自己唔愛嘅人一齊,或唔係最愛嘅人一齊,係咪好多男人都可以?我作為女人,我自問我唔可以忍受一個我唔愛,或唔愛我嘅人同我一生一世。又係咪普遍女性都係咁諗? 定係我太天真?睇得愛情太重要?

大宅

Belavizio 發表於 19-12-27 08:21
回覆 cedarcone 的帖子

好認同你的說法。

有小朋友

斬了纜,表面係,冇實據亦好難會有。佢和那女仔仍時有機會見面,因兩間公司之間有合作關係,冇可避免,除非辭職

大宅

PTMCYS 發表於 19-12-27 08:44
我真的唔太明 ---> 我自己的看法, 男人愛女人, 最基本係唔想別人霸佔自己的女人身體而產生的愛為起源, 而 ...

謝謝你的分析。
至於妳老公, 關鍵在於只是掛念,還是保持聯絡? 這個是重點

這真是重點, 亦係我未能信晒佢嘅原因。 因佢哋公司業務上有合作,仍時有機會見面。

大宅

mini1204 發表於 19-12-27 12:30
me2, 留低只會繼續浪費時間係虚假既生活度

唉, 都係呀, 有時覺得好似響人面前做緊戲咁

大宅

858D 發表於 19-12-27 13:14
我領悟人的感情 emotion 能力 偏低。我已經向樓主道歉了!下次我等到第二頁 我才post,先閱讀下其他讀者的 ...

無事,不用道歉那麼嚴重,我也不覺得你有惡意,或是在曬命,明白你是想跟我分析狀況。

大宅

米路路 發表於 19-12-27 18:30
我係絕對忍受唔到同一個唔愛自己嘅人一齊
可能好多人認為個男人返嚟就係贏左,但只係得到個殼,自己又屈住 ...

你講中要害。

大宅

回覆 RAY媽 的帖子

我唔甘心, 同佢建立咗咁多嘢而家好似成頭家得個殼, 係一個夫妻無左愛嘅小康之家。
仲拖住佢出嚟遊街反擊比小三睇?晒恩愛?C6只會覺無謂,實質仲保護住小三, care人哋, 佢唔願我迫佢都無意思啦。我亦相信而家我同佢亦都冇呢個心情,做唔到呢樣嘢,佢亦唔係真心同心去建立返同我嘅嘢。

好似農曆新年呢個星期咁, 基於疫情問題,我哋一家三口差不多日日響屋企無咩節目, 有兩日阿女出咗去我媽屋企陪吓外婆, 哇,不得了, 屋企得返我同C6, 大家除咗睇新聞和商量三餐食咩之外,基乎可以冇嘢講。我好唏噓, 原來我哋之間嘅link up, 真係得個細路!除此之外,好似乜都冇,冇咗阿女,我諗我之後嘅人生係幾咁空虛。 如果我哋之間唔係有個細路,我亦都估佢已經走咗,唔會再照顧我。

大宅

Winnieho1004 發表於 20-2-2 02:15
我反而覺得有個小朋友可能會好啲,你們關係怎樣差,始終是一家人,是無法分離的....
...

子女同父母之間關係係無得分割。 我明! 只係煩惱點同一個不忠, 我又唔可以再信佢嘅人生活同一間屋度。

大宅

dayedaye 發表於 20-3-1 21:32
愛,但不知道是否最愛,我對c6係咁。

以前覺得唔甘心,現在覺得無所謂了,有想長相斯守下去的感覺。

其實我唔係佢最愛都未最傷心,係響經歷背叛之後先至知我從來同埋呢一刻都唔係佢最愛嘅。好難長相廝守落去, 唔可以只係我單方面諗。 佢從來冇明確話過畀我聽佢之後同我想點, 覺得佢只係拖, 唔知拖乜。

大宅

mc 發表於 20-3-1 22:19
現在是出軌男人說他選擇回頭,那就是你們兩夫妻真正去面對對方的時刻。他內心是有愧疚的,就因為他對你覺 ...

佢無主動關心,只係沉默,逃避,我唔知佢諗緊乜,人,係響我身邊,但心呢?距離好遠了。佢以為咁落去時間會沖淡,想我當無事發生?定還要我討好佢?至少比我要知道佢想點吧?日子難過,係因為大家對住已經無左親密自然嘅感覺,你猜我度,好陌生。

大宅

858D 發表於 20-3-1 19:03
我在妳這標題之前閱讀過妳在其他人開的標題下的回應,我那時已評估到我會喜歡與妳溝通,傾計。因為我從妳在 ...

你太誇獎了,我絕對無妳所講咁好咁大體,我只係一個天真嘅小女人,但亦有很多的缺點。莫講咩我揀人定人揀我,我連明日係點過都唔知,得不到別人的珍惜,只是不停的面對傷害。呢一刻,我會愛自己多啲,唔會再寄望要別人去愛自己。

大宅

clybaby 發表於 20-2-1 18:52
想下自己想要咩生活?唔好執著一個唔愛你既人,心裡先會好過,你現在一直勉強自己繼續扮幸福生活落去,遲 ...

相對但一方有異心, 亦係世上最遙遠嘅距離

大宅

回覆 mc 的帖子

唔係我問佢,係佢自己同我講,亦比我發現左佢同朋友亦有講過,話唔再對我有愛情,我只係同佢生活嘅partner和阿女嘅阿媽......被發現有外遇後,佢先再評估去稱去留問題,佢只係習慣咗安穩嘅生活,亦唔想煩去搞離婚(包括手續和子女安排,同家人朋友交代等),要維持形象,要阿女繼續所謂健康成長....佢係唔捨得一無所有, 因為除咗為阿女之外,佢連佢愛嘅果個女仔都已無埋,人哋放棄左段關係在先,唔想同佢繼續。但佢唔知係咪瘟到病定比鬼迷,佢自己唔想放棄,仲擔心人哋唔開心,仲話要保護小三,講到忍辱負重安撫緊我,佢驚我去佢公司大吵大鬧唱衰佢和小三。人地都唔騷佢,佢仲解釋咁多比人知,為咩?

大宅

mc 發表於 20-3-3 11:28
出軌的男人一開始就當他們是情聖,他們要把一件是錯的事說成是對的,就要把理由合理化。婚姻是面對很多現 ...

小三係咪以退為進,我唔肯定,有諗過打去鬧死佢,希望佢知衰,始終佢係妹妹仔,比人鬧吓可能會覺羞愧。我只係知佢哋因兩間公司合作關係,仍無可避免有公事接觸,個妹妹仔現已有男友,但係我C6仲繼續掛住人關心人,例如妹妹仔嘅寵物最近死左,人哋向同事講起啫,我C6竟攝位去 Whatsapp慰問人哋。又比我發現!呢啲叫斷左?始乎係佢對人仲好留戀。

而家嘅佢,沉默唔因為知錯,係唔開心,無奈,一副失戀嘅樣,我係咪應該調轉安慰吓佢?

重點已不在於小三係邊個或個小三有冇放手。大問題係響我自己C6度。佢個心返唔到轉頭。而我,亦已唔知再點對住佢

首頁

尾頁

跳至