影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

上校車/bng/bkmummy,

我都睇晒啦!

劇集既後半部份, 十分精彩! 透過幾位主角不同既命運/遭遇, 將人性既矛盾, 軟弱全部披露在觀眾眼前....彷如除夕夜101煙花般迅間爆發, 千變萬化, 無其不有! 人與人之間既不信任, 排斥, 猜忌, 戀人之間的懷疑, 不體諒, 傷痕, 父母之間的代溝, 對兒女期望產生的壓迫感, 朋友之間的考驗...百花齊放....

這是一部較有深度既劇(相對近期的台劇而言), 讓觀眾有思考既空間...王傳一在尾部表現有很大的突破, 可以為佢的勇氣/轄達而鼓掌.....而許樂遇上既人生低潮,正好跟佢孤兒既背景互相揮映, 觀眾就要看他如何突破心理枷鎖而脫變..

當然, 所有矛盾, 最後都因為有"愛"而得到解脫...過程是痛苦, 是充滿爭紮的....所以, 可以咁講, ni套劇唔再一面倒風花說月, 男女主角爭風呷醋咁簡單, 都幾寫實既..

我很喜歡許樂最後的一句對白: "我係男主角, 我喜歡怎樣寫就怎樣寫...."

原文章由 bkmummy 於 08-5-2 18:18 發表
我都唔同意亞豪既做法, 所有野佢都以為係對陸怡好, 其實都唔知令人幾傷

伯爵府

bng0306,

吖, 你講得有道理, 唔怪之得DVD咁快出啦...
吳建豪係<流星花園II>都有好大發揮, 個陣都知佢好有戲啦...反而<流星花園I>, 只輪為跟班...

原文章由 bng0306 於 08-5-6 10:16 發表
我沒有你們看得咁深, 又懂得分析, 不過我覺得吳建豪做得好生鬼, 佢的出現, 係全戲的高漲, 令到許樂大為緊張.

不知是否大陸先上, 所以台未做完, 也有dvd上市呢, 不過睇返個收視, 好低下, 都係唔抵了. ...

伯爵府

有好多場吳建豪同仔仔既對手戲, 我唔明白點解仔仔既演技忽然之間變差了.....以佢既功力, 應該唔會係咁..

到後來, 在剖釋左仔仔內心既矛盾之後, 我才發覺仔仔係度演緊一個類似自孩童時期已係"自閉+神神化化"既角色, 就全部演繹係佢空洞既眼神裡...難怪我看得很不爽....因為個刻, 佢唔可能演回平時既仔仔!

原文章由 cheapbombom 於 08-5-6 10:47 發表
bng0306,

吖, 你講得有道理, 唔怪之得DVD咁快出啦...
吳建豪係都有好大發揮, 個陣都知佢好有戲啦...反而, 只輪為跟班...

伯爵府

<發現愛>都可一看, 不過跟<戰神>比, 差九條街啦啦!
同期最好看, 亦必看的係<命中注定愛上你>, 咪執書啊!

原文章由 kcm 於 08-5-24 15:06 發表
"發現愛"台灣收視好似好差,係唔係真?

"美味關係"都OK啦! 仔仔一年得一套,好過冇...

"戰神" 結局係點? 唔記得, 有冇人可講下,想回憶一下.

THANKS!

首頁

尾頁

跳至