烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:買咗/想買mixer嘅媽媽,一齊分享吓呀

我買左M8, 主要用黎搓粉, 所以都係揀部馬力強d, 怕會後悔!以後搓粉不費吹灰之力, 又唔怕嘈住隔離屋

cccat01    發表於 11-11-23 22:24
kayingivy  我唔捨得,配件又少  發表於 11-11-23 19:07
yee2008    發表於 11-11-23 17:05
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

男爵府

我未用過機搓粉, 覺得有條link幾值得參考, 雖然機種不同, 但道理都係一樣

機搓法參考

男爵府

到我交功課 - 貝果

'bernice'  個樣好靚, 不過其實係咩嚟, 麵包?  發表於 11-11-27 20:46
ARTOH  驟眼以為係蘋果 不過整得好靚呀   發表於 11-11-27 16:19
kayingivy  乜味  發表於 11-11-27 16:14

男爵府

我整個幾隻野叫貝果, 係我最愛

做時多一從工夫, 焗之前先用糖水煮十幾秒, 然後再焗, 口感係咬落去有少少脆皮, 麵包皮煙奀, 入面就好軟熟, 打橫切開夾蛋+火腿, 直情可以當午餐, 簡單d搽果醬, 或者就咁食都好好味, 熱食會好味好多!! 加入自己喜愛嘅鮮果打汁, 又變成唔同口味, 好好玩!!

因為我要返工, 所以我都要分開兩日造, 通常係前一晚搓粉, 之後放入雪柜發酵, 第二晚再拎出黎造型焗包, 咁就唔駛一晚做哂咁趕!!

男爵府

crystal2442 發表於 11-11-28 12:10
甘你搓完之後,放雪柜邊格,同幾耐,之後又要等幾耐?甘樣好有用呀!請你話比我知啦!

...

我係放普通雪格, 唔好放冰格。我冇專登計住放幾耐, 通常都係隔一晚。 從雪柜拎返出黎回溫, 時乎天氣溫度而定, 我自己就放1-2小時都已經變返係室溫, 之後就造型。

以上資料, 希望妳有用, 大家再研究!!

男爵府

開始時我都係瞄準Heavy duty, 如果想用高速攪粉,就唔可以超過650g,咁如果經常用,又怕會傷機,加上香港比較難搵,維修保養都係一個重要問題... 所以最後都決定買部watt較強嘅M8!

男爵府

又有功課交,中種提子包。星期日去行citysuper,呀女突然嗌肚餓,走入麵包店買左個提子包,收我$14.5仲要好似陣風咁,激死:;pppp:

fitfish  嘩!起哂絲!  發表於 11-12-2 15:02
'bernice'  好軟熟   發表於 11-12-1 23:30
ARTOH  YUMMY   發表於 11-12-1 23:01
kayingivy    發表於 11-12-1 21:37

男爵府

好耐冇交功課啦!

第一次用M8打蛋白,用最高速,快到不得了,開頭諗住要打10至12min,點知8min左右就已經夠皮,好彩"及"實, 唔係就打過龍!

男爵府

DEL

男爵府

咁怪嘅,又唔左張相!

首頁

尾頁

跳至