自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

maymay220hk 發表於 23-11-1 08:35
吾好亂食藥或補充品
維他命A,D 非水溶性
不適合長期食用

成日都有打手喺BK賣藥,之前係醫之選,今朝係維特健靈。

珍珠宮

Ftmagic 發表於 23-11-1 09:22
唉呀 我頭痛都唔忍得
食幾粒止痛藥,冇事嘅
食一兩粒藥可以解決到煩惱就解決啦

其實要解一時之急,好似頭痛呢類痛症,就梗係食止痛丸去直接舒緩,藥到病除,就算睇醫生,醫生都一樣開俾你食,喺呢個情況下服藥好正常。

只係有啲人,覺得自己身體有問題或者想保健,唔去睇醫生問專業意見,直接喺坊間胡亂買藥『進補』先至係問題,分分鐘『進補』變『服毒』。

珍珠宮

dandan2006 發表於 23-11-1 10:30
我開post問吓維特健靈產品, 我冇咁得閒做打手

你未必係打手,但開名指明某品牌,跟住就引到一堆打手衝出嚟講一大堆產品,之前醫之選都係一樣,講埋價錢格埋價,踩埋其他品牌。

其他產品打手只係推銷身外產品,唯獨補健藥品打手,佢哋做生意嘅同時,真係有機會『害死人』,不得不防。

如果想長期保健調理身體,直接搵中醫師診症開方為上策。

我朋友三年前就係因為食呢啲所謂補健品,導至肝臟異常,最後入院,因腸感染離世,好人好者本身身體冇問題,結果死得好無辜。

珍珠宮

cindy123 發表於 23-11-1 15:23
所以我再聽真d、望真d佢想點,真係太誇張!
不過而家見有d人長期病都係咁,餐前食完醫生開嘅藥打底後又繼 ...
根本依家啲人食藥食到亂哂籠...

有長期病, 除咗食醫生開嘅藥, 仲要調節飲食習慣去配合先有醫療效果.

至於冇病, 只係想補身嘅嗰啲就仲恐怖, 以為食咗啲補充劑就當自己著咗防護罩咁, 呢頭話保健, 嗰頭就唔去調節日常習慣去調理, 真係為健康, 唔係剩係食補充劑就得, 但往往好多人就本末倒置.

「病」好多時係「食」出嚟, 唔單單係指平常飲食, 連補充劑都包括其中, 好多時, 身體出事嘅, 就係呢啲亂服補充劑嘅人, 真係好想要服用補充劑唔係問題, 現今世代, 大把人食, 但唔係走上網問, 而係應該正正經經去問專業意見. 網上乜嘢人都有, 用乜去判斷對方嘅意見係啱同合用.

「甲之熊掌、乙之砒霜」, 人哋食咗話得, 唔等如自己食咗冇事, 但偏偏好多人就係見人哋話得就去食食食, 結果出事.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊