家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有這個 topic 真好o

幾年前我透過 Hang Seng Bank 買有保險性質的儲 $$ plan, 月供 ?K, 供5年,第10年取回,我在冇問老公下偷偷地做(I'm a housewife), 10 years later 會取回 一筆(大約 HK$???K),現巳進入第六年,唔駛供o 但老公知後話我蠢(因供緊時股市好好),但現在冇野講了o 我覺得幾好,又穩陣又保本。

現在我又可每月儲多少少,又想偷偷地自己買d有年期的 儲錢計劃,又想買股票,但又想 60% shares, 40% cash (太過保守嗎)???

水晶宮

原帖由 phoebepanpan 於 09-8-20 20:55 發表
wcandtt,
我都有買你講既5yrs plan. 又係今年二月開始唔駛供, 等多10年收錢
每個月供下供下, 留第日比阿仔用都幾好.

而家睇定d 入股市. 放長雙眼...

我又係2月供完 ,你會否供第2份???

水晶宮

原帖由 catjeffcat 於 09-8-21 08:04 發表

咁即係呢畢錢前前後後要 15 年先可以番?? 定係 10 年後,
可否舉個例黎睇, 每月供幾多, 咁又最後大約又可以攞番幾多?? 不過 10 - 15 年太長..... 因為有可能幾年後有需要用到呢畢錢... 好似唔太適合我. ...

Hello catjeffcat,

Sorry, I'm not at home so that i cannot type Chinese.

I put mthly savings of HK$5K every month for 5 years. Then, all the savings can be taken out in the year 10th. ie. the first instalment was initialized in Feb 2004, then your last instalment is in Jan 2009. Then, u can take out all your money with interest in 2014. The staff of Hang Seng Bank said before the finicail crisis, the annual return is around 5%(from 2003 to 2008). But now, it's about 2-3%. It depends on the condition of the economy. Finally, I expect i will get about HK$350K to HK$390K.

水晶宮

原帖由 phoebepanpan 於 09-8-21 09:07 發表
wcandtt,
上年年尾hangseng 已經call 定我, sell 我買多份, 但我唔想咁長年期(5年), 因為今日唔知聽日事, 萬一冇工做點供呢? 所以到今日我都未有再供一份新的.

但早三,四年前我迫老公自己供一份(當然都係留比個仔) ...

The Hang Seng Bank also sell me another mthly investment. But this time, I want to keep more cash.

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-8-21 14:42 發表
wcandtt, 請問是否只有恒x有呢D計劃呀 ? 其它bank有無 ? 定係恒x的手續費少D呢, 大家有無去比較 ??

Hello 雪文,

5年前我買時冇去比較 ,只因老公出糧係恒生,我オ在恆生做。我見東亞都有這些 plan.

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-8-25 09:34 發表
OK,唔知圖書館有無得借呢 ?

有呀,你 search 一 search,林森池的書都好好。

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-8-31 15:16 發表
各位, 你哋係銀行供個D儲蓄計劃, 係唔係都有保險成份加 ?

今日我去問渣x, 變咗听保險簡介咁 ???? 我諗個保險仲有排煩住我, 我仲點去間間銀行check下呢 ? ...

Yes, 我的係有保險成份的o

我懶冇做比較 , 直接 bought from Hang Seng Bank.

水晶宮

今日我係 Hang Seng Bank 做了一份月供 $5,300 的儲蓄計劃, 供3年, 第8年可取錢,係保本,現在係4厘, 在第8年可以一筆取 or 取一部份, remaining 在 Hang Seng 的d息照計(ie 份單的息.....), 都幾好, 我偷偷地做冇比老公知.........我唔知自己有冇做錯????

我選擇1年供1次, 95折保費o 我想迫自己儲一份保本的$$$, 我唔想全部入股票市場, 我有冇諗錯??? 份單有2個 week 冷靜期.......請幫我想一想.....

Pls give me some advice

水晶宮

原帖由 懿懿父親 於 09-9-10 22:30 發表

我都試過喺HSB俾人sell, 但一問清楚同埋睇吓啲細字, 其實係保險plan, 即係Hang Seng Life Insurance Ltd. 個回報亦不是保證, 佢都係攞你啲錢去投資, 不過你唔會知係咩, 後來我買咗份都係月供不過係100%買基金的計 ...

多謝你的分析,我自己都心大心細,你買基金d手續費貴嗎??? 我好怕d手續費太貴,每個月供了款又被人扣了一筆,好似好唔抵。

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-9-11 13:06 發表
我想問你有無問佢, touchwood你中途停供, 咁會點呀 ?
我想了解下.

可以有一年緩沖期,唔交保費一年,但過了這個緩沖期就冇啦o

我想了一晚,我都可能收到保單後,可能去 cut左佢,我問了 Hang Seng ,佢話囉份單去銀行就OK啦, 唔會有任何手續費o

水晶宮

原帖由 雪文 於 09-9-11 14:18 發表
其實供三年又唔長. 渣x叫我供十年, 十年我真係唔保證D咩.

你有無睇中銀而家有一隻五年計劃, 一年供6萬, 供二年, 五年後取返. 保證有 2.14%, 約滿大約有3.48%咁上下.
有少少人壽成份囉.

...

我都唔知點好, 錢又少, ヌ想發達, 唯一出路就係買六合彩。

水晶宮

原帖由 大姑娘 於 09-9-12 18:58 發表
身痕而家好差, 見人户口有幾多錢, 就一定 tailor-made 個 plan, 到時到侯就會供哂落去.....

叫我做個 plan, 只供5年喎, but 要供12萬一年, 5年後, 我既錢已經供哂去, 搵個銀掘沙都冇

...

哈哈........ヌ係喎.......所以我會退個 3年 plan

首頁

尾頁

跳至