自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友今年9歲,未出現過去公園打交問題,我覺得你覺得成件事好平常,推來推去好普遍先好有問題

男爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:14
樓上嗰幾位家長教仔有方!

嗰日對方家長, 都係咁樣講自己個仔, 話佢好乖從來都唔會郁手, 但我親眼睇住佢個 ...

根本樓上都唔係討報唔報警問題,係成件事覺得你價值觀上有問題。小朋友你推我撞係無人教嘅情況下先會好平常,有人教係好少發生

回應返你問題,人哋報警係太誇張,我都覺得無必要

男爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:23
你父母都有叫你唔好講大話相信亦教導了你無數次,咁你從小到大有冇講過大話先?
教咗就唔會發生,呢個係理 ...

打人同講大話係咪有分別,有啲善意大話係應該講,你做咗咁多年人無理由唔識分? 打人會有善意嘅咩?你比喻已經唔啱用了。
而且我係講緊樓主覺得3歲小朋友動手好正常/平常,呢個價值觀有問題。而唔係贊成另一對父母報警

男爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:46
警察捉賊用適當武力打低咗個賊,又算係惡意定善意?
打人喎,一定唔係善意啦!

你打橫講,咁無謂再討論啦。而且你用啲比喻好夾硬,警察捉賊係正確使用武力,警察審犯時都唔可以打犯人架,你不如想清楚先講,既然大家價值觀唔同無咩好講。

男爵府

onion555 發表於 24-2-16 19:18
其實我聽返我個仔講,應該係對方出手先
因為我個仔當時係攬住人哋
我個仔話 he pushed me

嘩,睇到眼都突,樓主一開post 未編輯時明明話自己個仔出手先,又話自己仔同人打交俾對方小朋友打傷,收尾又變成5歲打傷自己個仔,話對方小朋友可能俾其他人打傷,樓主,你改故仔可唔可以唔好改得咁過分? 中間又不停加插新故事

男爵府

polliebb 發表於 24-2-16 21:45
一開始唔係話自己個仔郁手先,之後變左人地郁手先,後來又其實睇唔到?無端端攬人,人地推開好正常,個仔都 ...

Jm 我尋日開BK 睇都睇到,果時啲post 無被編輯過,今日再睇,變化真大

男爵府

littlehoneymum 發表於 24-2-17 14:34
哦!原來樓主修改過個故事,好彩你講返出嚟!
真係未必人人睇到佢開頭寫乜嘢!

其實之前都有幾位jm 提過,樓主改過N 次內容,有啲jm 話上面啲阿媽係聖母,唔容許小朋友犯錯,果班話樓主不是嘅所謂「聖母」不括我自己,根本唔係話唔容許小朋友犯錯,而係針對樓主最開頭出post 果啲偉論「打人好少事啫,小朋友打交好平常啫」「果個阿媽小題大做,情緒激動啫」….. 自己小朋友唔啱仲反咬返人果種態度。 呢度無人話過樓主小朋友唔啱,大家都係指責樓主價值觀同態度有問題,只不過有部分jm 無睇樓主最初留言,所以誤會咗件事。

男爵府

fatpigfatpig 發表於 24-2-17 16:36
對。非常同意。我估人地報警,同佢啲態度有關。又問對方叫咩名,人地喊緊啊,想點!
...

係,睇佢留言都唔覺佢會真心誠意道歉,因為佢都覺得打人好平常同食生菜一樣簡單

男爵府

ilovehuman 發表於 24-2-17 22:26
改咗啲乜呀,你咁留意睇著,應該好清楚喎

係真架,我係樓主開posts第一日睇完,今日先再睇,已經改咗好多嘢

男爵府

樓主已經無言以對,敗走了,不過我想勸樓主幾句:

樓主,你真心為自己小朋友好,就改一下你自己價值觀,放養唔代表可以縱容唔理架,打人唔係一件平常事,唔係同小朋友講聲唔好就當教咗架,小朋友見大人覺得好小事咪學咗你一樣當好少事啫,好平常啫,下次一樣打返人。 唔好以為大大下就識架啦!
無嘢係大大下會識架,你啲思維同我弟婦一樣,佢個仔都係3歲,從來唔打唔罵,個仔變到目中無人,無禮貌,唔聽大人話,咪縱出來囉。放養唔係個個小朋友啱用,你小朋友攬人唔成功,俾人推開就打人,脾氣唔太好就更加唔應該放養,你俾心機教好自己個仔啦!

男爵府

yan12345678 發表於 24-2-18 14:00
樓主唔係敗走!係用緊另一個分身為自己辯護緊,利申.我都係睇依度啲JM講嘢
...

唔理佢係咪分身都好啦,大家都係為佢小朋友好啫。雖然唔知佢聽唔聽。連幼稚園老師都忍唔住回覆講,如果佢都仲係覺得自己價值觀無問題,咁都無辦法,第時俾人話小朋友無家教,都係自己小朋友受返。佢啲思維好似我弟婦,其實我細佬都唔buy , 覺得自己個仔好難教,因為佢老婆太縱佢小朋友。 但我細佬怕老婆,無辦法,話唔聽,真係出面啲親戚笑佢咋。

首頁

尾頁

跳至