自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

少許離題,但我都想講下點解東亞地區(東亞 East Asia: 台灣、韓國、日本)不受國際游客歡迎,除了社會氣氛拘謹之外,外國人最怕出游比人説三道四、規矩多多的地方,幾年前去過日本,d Airbnb 直頭當你係小學生,d house rules 多到離譜。
另外我相信性價比是主要問題,同樣價錢你吃得更好、住得更好,當然選擇最受歡迎的東南亞而不是東亞。

在大馬,所有私人屋苑都有好多設施:泳池、按摩池、戲院、圖書館之類的。
下面我住的大馬 airbnb 一晚,300港幣多少少。其實呢d 係大馬中產或以上的標準居住環境。
一定係甘的格式,但未必又海景。

大宅

TATEYAMA 發表於 22-9-16 01:59
黃店

同意,個 d 黃店,就算政治中立都覺得好難吃,還有黃店附加費 100%
令捨貴過人。他們做不住,同d 難吃連鎖一起執吧!!

大宅

Farfetchhyt 發表於 22-9-15 18:14
爭x,又腥又臭

香港幾家連鎖壽司店,我的評價:

元氣:20年前真係正,食材新鮮,高水準,就算貴d 都值得去;今日難吃,失去所有原來的水準,不新鮮。
爭鮮:尖沙咀分店好少許,其他店吃過一兩次 blacklist,不新鮮
壽司郎:樂富店吃過一次,blacklist,又腥又臭的 tuna

***壽司郎我在臺北吃過兩次,非常新鮮好味。香港店是吃x 的感覺。

上述三家連鎖店都要洗牌啦,自從做開大陸客之後,只顧利潤,食品下降!

不過,我覺得最正最正,就是越南河内的壽司自助餐;
在湖邊的日式餐廳,逢星期日自助餐,港幣約 $97,任吃三小時。
非常正,香港d omakasa 企在一邊啦!

港幣 $97 日式自助餐,環境 #1,食物 #1,性價比 #1

大宅

下面係最近發生,香港某壽司連鎖:
本來想投訴換一碟,但見隔離都係甘又趕時間就算。我嘔出來,因爲不新鮮同埋有腥味。
個皮有一達達黑色,不知道是何物。

呢d 就叫自由行貨色,每日十幾萬拖行李的食客,
他們無所謂的,次等食材+亞洲最貴收費,他們都無咩投訴。今日無曬行李食客,兼且外國游客絕不會來港品嘗呢d “美食”。

希望政府快d 取消隔離,我要去東南亞消費!

大宅

平平無奇2 發表於 22-9-16 13:05
好多時都覺啲食肆根本無心做好、啲服務差就不在話下、連基本食物質素差過我呢啲非專業人士、連合格都無、真 ...

二十年前,特別係 90年代,香港真係美食天堂,合埋眼隨便走入一家冰室、茶餐廳、快餐店,
全部食品有水平,全部好味,好多過差。有一年美國堂哥來港玩,度度都話好食好正,當時好似 9x年。

幾時變差????

應該是 2005年打後,越來越差,大量自由行排隊的日子,
餐廳老闆發現 “呢d 行李食客根本無要求,吃飽就滿意”,“比d cheap 野,收貴貴,都大把人排隊”。。。。

直到今日的香港,已經是劣食港,找到一家稍微好d 就好貴。

大宅

sip594 發表於 22-9-16 08:16
$310
但味道點?掂嗎?

香港的海南雞從 50蚊到 100蚊都吃過,全部不合格。我的標準:鷄肉一定要新鮮不可冷藏味(海南鷄飯從來不用冷藏肉),不可皮下有一塊塊脂肪,肉要雪白不可暗色,不可以鞋(標準海南鷄是好嫩的);飯要香;其實都係基本要求,香港吃過的全部唔得。

海南鷄飯是新加坡人的國民食品,幾乎日日都食。
有幾家特別出名的:天天、Chatterbox 之類的香港都有分店,但我無信心去破費。
經過見到d 鷄肉暗色感覺唔掂。

下面一個有趣的 Video,2017年三個新加坡青年走去比較平民價海南鷄飯 vs 最貴的 chatterbox 海南鷄飯,
然後做比較,我覺得幾好睇。

我本身在新加坡吃過 chatterbox 海南鷄飯好多次,我認爲非常好吃,而且環境好舒服;但好多當地人並不認同。

Video 1)新加坡人比較平價 vs 貴價海南鷄飯
$31 Chicken Rice (Singapore's most Expensive)
https://www.youtube.com/watch?v=woLZIvGYErg
Video 2)香港人走去新加坡比較四家有名氣的海南鷄飯
https://www.youtube.com/watch?v=RJQPWPeCWdA

大宅

tyjm 發表於 22-9-16 18:22
無喎,我近10年8年都係自煮多,
見到啲新聞,
又蛆蟲,又老鼠,口水鼻涕,

我就覺得香港地出外食飯,成日遇到伏,
- 臭魚生遇過無數次,差不多要 blacklist 所有香港連鎖壽司店。
- 一片豬肉賣百元的揾笨拉麵,對住拉麵 O曬嘴;
- 又腥又鞋的假海南鷄飯,無論貴或平,全部唔掂。

感覺香港d 餐飲業無心做,只有裝修靚d,主打市場係拖行李食客,他們對食品無咩要求,只求 “到港一游” 打卡;所以裝修緊要。

過去我主要去東南亞消費,但宜家幾年無去,本地劣食已經頂唔順,儘快全面通關,回港無隔離,我會立即啓程。

大宅

coolnestea 發表於 22-9-17 08:47
haha 佢出post題目同內容不符。香港同馬來西亞各有各好

大馬邊度有香港甘幸運:

- 100蚊净湯麵附送一片火腿肉
- 發臭刺身 兼要排隊 90分鐘
- 70蚊揾笨豬油咕嚕肉+黑口黑面侍應生
- 300蚊高級餐館的冷藏雞肉飯
- 55蚊的偷工減料五寶飯

馬來西亞簡直塵莫及啦。
最重要的係d 老細話 “香港租金貴,所以一碗麵一百蚊”,
但隔離個兩送飯 30幾蚊開左成兩年。

首頁

尾頁

跳至