自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

其實有需要嗎?
高中老師年年都教高中
唔通年年考一次?
有去改卷其實就會知點樣教學生攞分
資深既直頭做埋出卷人
咁樣更加實際

侯爵府

2024年龍年勳章

小玲太太 發表於 24-3-9 18:03
咁咪比佢地拉curve 時拿走左啲A?

現在唔係拉curve

侯爵府

2024年龍年勳章

雪影 發表於 24-3-9 16:08
我仔個數學同Econ補習老師都年年考,佢哋話想追貼啲題型同題目,可以考返下一屆考生,咁事實上係佢哋度補習 ...

因為補習老師唔可以做改卷或出卷
唯有用呢啲方法去知道試題
又可以即時考試拎試題就賣廣告自己tip中幾多
即日出廣告出solution

侯爵府

2024年龍年勳章

小玲太太 發表於 24-3-9 18:23
原來係咁

雖則話現在唔係拉curve,但考5星、5星星都仲係按%俾

source考評局
第5級的水平後,訂定其中約10%成績最優異的第5級考生,可獲「5**」,隨後表現較佳的約30%考生,則可獲「5*」

所以愈多老師、補習老師去考(佢地最少都係level 5或以上啦),都係對考生不利,多老師佔頭10%,咪少咗學生拎5星星囉。所以啲補習天皇年年去考好自豪咁sell自己5星星,同屆學生/家長都唔知係咪應該讚佢地勁

侯爵府

2024年龍年勳章

lovegucci 發表於 24-3-9 19:17
考評局做評級時有兩條隊的,一條係日校生,而老師係屬於自修生,不會影響中六學生攞五以上嘅人數㗎!
...

考評局指出,學校考生與自修生均採用相同的評核標準,閱卷與評級時亦不會分開處理。

即係所有考生既卷係同一個pool一齊改,唔係你所講既兩條隊

侯爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-9 20:24
5不是
5*係top5%
5**係top1%

考評局官網
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/faq/q3/#3

attach1/tmp/phpzMTXKF

侯爵府

2024年龍年勳章

雪影 發表於 24-3-9 20:27
我諗一啲啲老師會賣廣告,我仔補數學個阿sir就無,佢間補習社得佢一個,淨係補數學無其他,成日考試前幫學 ...

真正有實力而為學生著想既老師係唔會用年年考DSE去證明自己有料,呢啲只係嘩眾取寵既做法,所以你仔補習阿sir先係真心為學生。

要份卷既話,一考完都大把學生上網分享,老師自己落場考都係為gimmick。之前有個試卷主任講得好,佢話有啲中英文補習老師去考oral,真係靠害,佢地擺明屈晒機,同組考生俾佢嚇窒,又俾佢講晒啲point,啲學生真係考完頹晒。呢啲補習老師年年黎考,但好多學生只係一生人考一次。

侯爵府

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 24-3-9 20:57
老師去考會影響學生考取5*/5** ,不過數量唔多,可能影響10零個學生

唔係咁講,2023平均有4萬幾考生,好似數學科咁5星星有1.6%,都有700幾人架。咁有啲學生想入神科,科科跌一粒星已經入唔到了

侯爵府

2024年龍年勳章

小玲太太 發表於 24-3-9 21:34
無錯,5**係好難,比你地拿左少少,想讀神科即刻無望

可憐學生寒窗苦讀,劍指神科考生更加不容有失。學生一次過考咗晒咁多科,唔似啲補習老師專門報一科,唔講實力淨講臨場經驗,人地年年考已經係技術性壓倒。
當每科有一百幾十個老師去考,當中幾十人摘* / **,如果呢幾十人唔考,將啲位留俾考生,即刻多返2分,大學揀科已經好唔同。

侯爵府

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-9 21:54
但個遊戲係咁玩都冇辦法,唔排除我仔果屆都有可能呢啲原因而失咗啲星星

...

都係無辦法,又無得限制考試次數,只好安慰仔仔
希望啲老師唔好濫用個遊戲玩法,所以我對用年年考DSE黎證明實力作招徠既補習老師都無乜好感。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊