自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ddkaka 發表於 24-4-22 14:59
大陸回收方面做得好好,大陸都好環保但都唔駛咁擾民

日本都無慳落餐具飲管包裝膠袋度,呢d係方便人類的設備,
政府諗下點解人地又被讚賞係環保國家呢?

大宅

kwokdicken 發表於 24-4-22 16:28
樓主唔洗理果d人

果d人就係拎住道德正確主義, 其他人唔跟就拎"自私"、"無道德"黎做武器

我覺得飲管真係有需要,外賣唔比後我自己買左黎用。政府點解唔諗下飲管被掉入海插到海龜鼻的真正原因而要禁用 初發起時,見個偽環保人士堂飲檸茶走飲管,最後桔唔到檸檬,真係尷尬。

大宅

annie133 發表於 24-4-22 16:35
台灣都自㩗饗具多年,點解唔學佢地
日本好多時餐具只係一雙木筷紙,唔似香港又叉又匙
...

日本食的個飯盒同我哋唔同,簡單好多。食個飯團壽司用手都得。西人午餐食三文治用手食就得。係中國菜千變萬化種類又多。一係大家外賣午餐改食三文治飯團呢啲最環保

大宅

aigoma 發表於 24-4-22 17:01
香港係中西文化交融的地方
用筷子、刀叉匙都正常

諗認下日本d野食係會起晒骨切好晒先賣比人,香港食店可以學下,扒類切上等等設計user friendly 的食物款式,令食客只需用木筷子就食到一餐

大宅

Ononluk 發表於 24-4-22 17:29
先唔好問人哋做到幾多,亦唔好理什麼賞罰,只問自己能力範圍內可以減費幾多,人總會產生垃圾,有啲唔到我地 ...

我諗office 工可以自備餐具的,可能其他行業有困難

大宅

Ononluk 發表於 24-4-22 17:33
其實如果餐廳有長匙係可以篤檸檬。

佢就係用一支長匙篤檸檬,篤到瀉晒都篤唔到,因為一來好多冰二來支匙一篤就插入左個檸檬內攞唔返出來

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊