想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由2023年9月深圳中山泌尿科醫院改左名

希望透過呢度,記錄下自己成個過程,我都係岩岩開始consult莫主任。

見到以前d sis簡中泌都第一次bingo, 所以就簡左中泌

11月中番左去第一次睇,係落馬洲過關,出到去搭的士先10.5蚊人仔。去到之後係一樓掛號付費窗口登記,然後去格離粉紅色counter到有人會問詳細個人資料。

差唔多填曬資料,個職員會安排一個叫醫生助理既人帶我上所屬樓層,一步步咁同我講之後要點點點做,第二次黎又點點做,好似導遊咁,呢點好細心。

IVF初診係去4樓,我地見完一個咨詢師,佢問曬我同老公所有歷史記錄底,就出左張紙叫我做USG, 做完就可以見我預約左果個醫生了。

複式洋房

回覆樓主:

USG係做陰超,3號房,一條簾入面一個人做,其他女人係簾外等叫名,門外等都得,因為有電視會顯示叫號。我係簾外等緊既時候,有個女人直接沖左入簾問個職員有冇見到佢手機,我諗瞓係到打開腳既女仔都幾尷職員叫我入去果陣,我都double confirm入面未出黎既女仔係咪著好褲,驚佢再尷多次。
佢地用即棄鉗,好似開到好細,感覺上完全冇不適感,唔似得香港好多地方用鉗都鐘意整到勁大。一個女人幫我做陰超,係到讀d reading 出黎,另一個就係電腦前mark. 即時比個report我。

複式洋房

回覆樓主:

跟住我就去莫主任門口等叫名,好快就到我,佢叫我考慮左iui先,但我唔想曬時間,因為iui成功率冇咁高,所以下次黎m第2日可以番去促排了。佢話我後生,第一次成功率有60%,第3次可以高達90%。

見完醫生,個助理又即刻黎搵番我,同我講要驗身,我有驗過既佢幫我剔走佢,可以唔洗再做。但係d reports 都有期限,有d有效半年,有d一年,有d終身(例如血型染色體),所以最好拎曬d report番去,咁就慳左畢錢。我同老公埋單最後都要95xx人仔(emoji) (後面有d reading abnormal, 又再額外做更多檢查去證明冇乜冇乜病,有d又要repeat)

複式洋房

另外助理仲係間房到逐個step講點做,第幾日番去做乜,收費乜乜乜比我聽,佢同我講body check 6-7h千(emoji)IVF 5萬人仔(我諗有機會都會過),雪卵110一管一個月,最多660蚊封頂。仲有好多的,有興趣可以番去聽完乜都唔做都的(emoji)因為都講唔到太多

建議大家:

1. 如果做body check前一日,一定要瞓夠10個鐘,多飲水,先生要禁慾2-7日(去到要打丁丁)
2. 拎身份證、回鄉證、結婚證,醫院會檢查同埋打手指模去證明你地係夫妻,之後都要手到指紋的
3. 入番多小小錢落支付寶/微信

複式洋房

Chingching71 發表於 23-11-23 18:30
加油(emoji)請問莫醫生會講/聽廣東話嗎?

佢識講廣東話,仲要冇口音(emoji)
果陣我同老公同佢講國語,佢問我:「洗唔洗講廣東話。」(emoji)

複式洋房

pigpigFF 發表於 23-11-23 14:32
等開針x2

可能要等一段時間我差唔多4季經

複式洋房

NewNewE 發表於 23-11-25 12:40
4季經有無同醫院講丫 佢地無藥幫手通經?

有呀,都冇特別開比我(emoji)

Btw 多謝你分享,我都係睇到你個post先有興趣上去做(emoji)

複式洋房

丐幫牛奶妹 發表於 23-11-22 17:44
另外助理仲係間房到逐個step講點做,第幾日番去做乜,收費乜乜乜比我聽,佢同我講body check 6-7h千(emoji) ...

好耐冇更新,唔知仲有冇人睇

抽完一堆血同埋驗尿,有幾項指數唔正常(其實都係小小高),但係生殖科醫生就一定要我去番另一個部門問左果科既醫生意見先

例如:

尿有血,就要再驗多次尿(加強版)。再照埋膀胱同腎既超聲波,照左冇事,都要繼續覆診睇泌尿外科。我問左d助理同醫生,點解驗左冇事,但繼續有血都要繼續覆診泌尿外科,但又可以繼續促排?佢地話規定係咁。就係咁,過程中洗多左錢。

複式洋房

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-5 23:17
好耐冇更新,唔知仲有冇人睇

抽完一堆血同埋驗尿,有幾項指數唔正常(其實都係小小高),但係生 ...

正常月經第2日就要番醫院促排,但因為我唔得閒,微信問左助理第3日得唔得,佢話冇問題,幫我約左知詢室。

我以為約左諮詢室即係約埋見醫生,原來又唔係咁玩,諮詢室純粹係見d護士比下意見,如果要見醫生,要比$33掛號

今日莫主任係特需門診(即係VIP) ,所以我掛左胡主任既號,想問下小小野再開始促排。但原來今日係胡主任由外國番大陸既第一日,好多人排緊佢,護士話有機會要下午先睇到

我問護士,我唔係vip咁可唔可以睇莫主任?佢話可以,所以就去左特需門診睇莫主任,拎埋意見先促排…

複式洋房

wxsbb 發表於 23-12-2 11:47
想問抽卵有無麻醉?同埋5萬係包左d咩

有全麻的,包曬檢查促排藥抽卵植入
但如果你好似我咁,有異常,可能又多幾千

複式洋房

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-5 23:25
正常月經第2日就要番醫院促排,但因為我唔得閒,微信問左助理第3日得唔得,佢話冇問題,幫我約左知詢室。
...

係VIP房睇莫主任,我問佢係咪之後抽卵同埋植入都係同一個人,佢話如果唔係VIP就由番工既醫生隨機處理。而莫主任之後都係VIP, 同另一個主任一齊,所以我入VIP排到莫主任既機會係70%

比4萬蚊買個package就可以入VIP

唔洗同人迫
有大同乾淨廁所
獨立一間房由莫主任幫我照USG
最重要有自己想睇既醫生

——-
促排當日都要抽血同埋照USG
我第一次睇果陣左右兩邊各有20幾粒卵
今次兩邊加埋得16粒

上午抽血,下午出左報告,冇問題就開左針了
有國產同進口針,我打進口,不過唔到自己簡邊隻針,係醫生決定

護士教我同老公打肚皮,佢打一d都唔痛,自己番去打就有d痛(emoji)

PS 建議自己拎定雪袋番去

複式洋房

tpy0624 發表於 24-1-9 17:33
樓主加油! 我見有人分享35歲以上 就要做pgt/pgs , 但我知中山尼度無 得做基因檢測 樓主係唔係35歲以下
...

係呀我30頭
果陣我都有問過莫主任可唔可以做PGT, 因為風水佬話我命中會有一個智障bb
但佢話冇必要做,做左會有機會損壞粒受精卵。
原來係直頭冇呢樣服務

複式洋房

丐幫牛奶妹 發表於 24-1-6 12:35
係VIP房睇莫主任,我問佢係咪之後抽卵同埋植入都係同一個人,佢話如果唔係VIP就由番工既醫生隨機處理。而 ...

今日打針第6日,d卵大大小小
要有3粒以上18mm先會抽卵,我一粒18都冇
同埋打果隻進口針,佢一支450u
之前一日打150岩岩好,可以打3日
今日加大左劑量175u,另外又要打多支防排針(驚d卵自己呠左出黎)
今日一共比人吉左三支針

本身開始頭幾日好開心,但愈打愈多針,又差唔多隔日要番大陸一次(雖然我只係一個鐘就番到),但都有種身心俱疲既感覺

個打針護士打完我果3針行左出黎同第二個護士呻,話連續兩個人要打3針,攰死佢。咁岩我同上一個都坐左係到聽到佢講。感覺好差,我地咁suffering 去追求一個孩子,個護士出住糧講埋d咁既野

複式洋房

NewNewE 發表於 24-1-10 20:55
想安慰下你 我去到後尾要找4針丫 因為我有陰道炎仲要係打肌肉針~ 番上去打針真係好攰好攰 不過過左就好! ...

唔該曬你呀newnew

複式洋房

回覆樓主:

今日第9日照完B超,有4粒卵生到18mm以上,最大果粒有22mm,加埋有21粒可以抽
今日流程:
1. 抽血
2. B超
3. 拎曬d結果見醫生
4. 見諮詢室
5. 諮詢室睇我爭乜野未做,叫我做番曬,例如去泌尿外科覆診
6. 再去見番醫生(要去Triage激活番個number)
7. 佢同我講,今日要再打75u 小果,一支防排針 + 2支夜針
8. 去注射室打小果同埋防排,個護士講埋夜針同埋15號抽卵安排

打完夜針36小時後可以抽卵
夜針即係HCG針,可以令到d卵成長+會加容易抽出黎
打完夜針第2朝8點前要驗一次孕,兩條線=夜針成功,一條線要即刻番去再睇醫生

問左醫生,抽完卵法唔洗住院,佢話通常抽20粒以上既人要住一晚,1/3機會要住

複式洋房

補充多小小

我既覆診日子,方便大家拎假,但可能都要視情況而定。

5/1果日促排(第1日, 黎m第3日)
抽血USG見醫生拎針番香港打
*拎雪袋,4樓注射室分診果到有冰種,要兩個鐘內番到屋企雪*

8/1 抽血USG見醫生拎針番香港打

10/1 抽血USG見醫生拎針番香港打

12/1 抽血USG見醫生,係注射室打針冇針拎走

13/1 抽血USG見醫生,係注射室打針,講夜針流程,13/1 當晚再根據護士比既時間番醫院2樓治療室打夜針,我打夜針既時間係21:50 。係2樓治療室部拎籌機,嘟機要21:35或之後先拎到籌號(即係約既時間15分鐘,太早拎唔到)

15/1 即係聽日抽卵啦,有追開我post既未來媽媽幫我打下氣啦

複式洋房

回覆樓主:

每次促排抽血既結果,抽血員話要等2hrs, 但其實70-80分鐘已經有。

襯等報告期間去做左USG(通常等5-15分鐘,做就3-4分鐘),等埋血報告可以睇醫生的了。

請半日假已經ok

——
如果睇其他科目既醫生,佢地叫你買supplements ,可以唔買的,話屋企有etc就得
———
記得留意佢地既wechat, join event can take 2000 rmb coupon

複式洋房

抽卵日15/1 8:50

平時都瞓到自然醒先,10點幾先到落馬洲,今日太早,冇的士,call車又比人cut單。但要保持好心情,於是搭地鐵,4號線搭一個站牛湖方向去到福民J1 出口。搭地鐵+行加埋用左17分鐘,主要係落車之後行去J1好遠。

到一樓係生殖台拎籌,等叫number辦理手續
記得拎雙方身份證回鄉證,老公朝早要沖個靚涼洗乾淨丁丁。

搞好手續,上5樓用女方就診卡嘟拎籌機兩次,一次簡女方for 手術,一次簡男方for打丁丁。

到我個number, 拎張回鄉卡比護士對身份,佢比套衫我換,唔洗除內衣褲,有locker, 唔洗錢,然後出番去搵護士,換對拖鞋,就直行到走廊尾等叫名

複式洋房

入到去要影相,再對名,問老公名,除條底褲放手術裙袋。

訓上床,腿張開,用鐵鉗整開下面,洗下體,超唔舒服

比個氧氣我聞,我問佢係吸吸下就麻醉定打豆

佢話打豆麻醉,等左醫院唔知幾耐,醫生黎到先打麻醉藥,全程腿張開,但有蓋布

複式洋房

回覆樓主:

打左支長效止痛針,再打麻藥,我有默數睇下自己會幾時訓著,數到3就瞓左

過左20分鐘,姑娘拍醒我唔知講乜,就推我出去病房,會叫 「xxx先生在嗎」,然後老公就同我一齊係病房

我因為抽多過20粒,驚OHSS, 所以要吊水
一支NS 500 ml
一支D5 500ml
醫生話吊完要留醫,我拒絕左,因為留醫都係for 觀察

術後30mins要飲一包碘解質,再半個鐘再飲。

比左個量杯我,每次小便都要量屙左幾多,每日要報數比佢知。

如果19或以下粒唔洗搞咁多野,唔洗吊水,唔洗留醫唔洗量尿

但兩者都要每日食大量蛋白質食身同埋飲3500-4000 ml水

我抽卵前兩日買左蛋白粉飲,唔知會唔會ohss

18/1番去聽report

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊