想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Dear cutecutetown,

我今年40, 單身, 係向外國做過IVF, 而我做個間診所手術比較簡單, 感覺無香港同台灣咁講究, 佢地無PSG, PGT做

1. 我上個月放鮮胎, 放左8日就黎M無左, 佢地係用捱到第5日既鮮肧始去放, 我見好多人既肧胎都可以捱到好多個週, 咁係咪代表我個子宫環境比較差?
2. 放胎後, 我係一直有塞cyclogest, 人地話一直有塞的話係唔會來經, 但我結果都係來, 係咪我唔正常呢?
3. 如果下次放胎, 除左塞cyclogest, 我好無都口服progesterone安胎葯呢?
4. 我如果抽完卵, 放完胎就去搭飛機, 會唔會唔好呢?
5. 自從上次IVF之後, 我一M到, 或有咩刺激, 我右面卵巢都會有啲唔舒服, 咁係咪正常呢?
6. 用menopur定gonal-f排卵針, 你覺得邊隻好啲呢?
7. 我本身有失眠問題, 其實咁會唔會都唔適合做IVF? 因為我訓唔到覺, 個子宫跟本無得休息8. 做完抽卵或放完胎, 其實可唔可以食安眠葯?
9. 用捱到3日的肧胎好定5日的肧胎好?
10. 用鮮胎好定雪胎好? (沒有做PSG或PST)

我知我問題比較多....但因為個邊醫生都比較HEA, 唔係好答我.....希望你幫到我, 感激

複式洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

真係感謝你既回覆....
由於我個邊係無PSG或PGT做, 咁既情況, 你係咪會建議做DAY 5既胚胎?
其實如果捱唔到第5日既胚胎, 係咪都代表佢本身質量唔好, 染色體有問題, 定係碟既環境成長係唔適合呢?

我9月底做過身體檢查....如果你睇我呢啲結果, 唔知可唔可以睇到我個懷孕機會究竟好唔好呢? 感謝
Vitamin D, 25-Hydroxy: 33.1 nmol/L
TSH: 0728 mIU/L
Anti-TPO: 1.94 IU/mL
AMH: 20.5 pmol/L
FSH: 6.21 IU/L
LH: 4.27 IU/L
Estradiol (E2): 91 pmol/L
Prolactin: 385.7 mIU/L
當時照到有8粒卵子, 我上星期照都係有8粒...

複式洋房

好多謝你既回覆, 感謝!
好, 我就同醫生講第5日既胚胎, 因為佢地見我上次只得一粒捱到第5日, 佢地話想下次用第三日既胚胎....

同埋由於我係向外國做試管, 但我係向香港打針, 個邊醫生叫我係香港打針跟個邊時間晚上7-10打GONAL-F/MENOPUR, 但佢晚上7-10就等於我香港淩晨2-6, 我唔知點解佢叫要我晚上7-10打排卵針, 但都無理油跟佢地個邊時間....因為我如果真係淩晨2點鐘起身打, 向中醫角度我啲荷爾蒙咪有唔同反應?佢話驚計錯時間, 死都要我跟佢地個邊時間打喎.....你覺得呢?

另外, 想問下我係咪應該做輸卵管有沒栓塞、子宮結構正常、盆腔有沒黏連既檢查? 係咪是旦一個婦科醫生都做到呢?

謝謝你

複式洋房

多謝您既回覆。
明白, 但我唔明我呢間診所成日都話prefer用鮮胎, 乜唔係放雪胎再加輔助孵化先易成功咩?

早兩個星期, 香港有個ivf醫生同我講, 我呢個年紀,最少都做6次先成功.,真係佢打擊多一次....其實試管係咪要不停做, 只要肯做肯試, 就一定會成功呢? 個陣睇新聞李玟咁有錢, 做左9次都唔得....

複式洋房

多謝您回覆。quoted 返你呢句先: 但以子宮環境來看,抽卵周期的progesterone (P4)很多時都會提前升高,不利胚胎著床.所以有些地方會先驗P4看看是否適合放鮮胎,又或索性雪起哂寧願遲啲至放雪胎

咁如果我想放雪胎的話, 我大概要幾時去驗P4? 因為我比較麻煩, 要預時間訂機票.....最煩係我本身有PCOS....萬一P4 OK左, 到上機前M又無啦啦到左, 我又浪費左張機票....最怕係咁

複式洋房

十分多謝您回覆。
其實我唔太明, 個邊醫生就咁覆我幾時放雪胎, 其實係咪就係你講既呢種方法?

"We are doing a modified natural treatment cycle

We are following your normal cycle, so a follicle will grow naturally, and the endometria will also grow.

On cycle day 10-11 , make an ultrasound scan.

We need information about the thickness of the endometrium and if its three layered, plus a check of your ovaries to see the size of the growing follicle.

When the endometrium and follicle is ready, we’ll let you know when to take Ovitrelle 250 units.

Three days after this you will start on progesterone.

When you are ready to start progesterone, we’ll give you the exact time and date for the transfer."

另外, 其實都想知menopur, gonal-f, ovitrelle, ganirelix, cyclogest呢啲針向香港可以向邊度買到? 唔知你清唔清楚香港既價錢呢? 感謝。

複式洋房

多謝回覆。
有樣野一直都想問你, 你之前講過我AMH, FSH個啲數字都OK,仲好過好多後生過我既人...既然係咁, 雖然我今年40, 但我做IVF個成功機會點解都係細呢?

複式洋房

多謝你回覆。
咁我個啲數字, 係咪代表我卵巢裡面仲有好多卵咁解?

複式洋房

十分感謝您既回覆。
1. 我有PCOS,個個月來經既日子都唔同, 今日已經係第36日, 但係都仲未來M, 唔知長左既cycle會唔會影響到卵子質素呢? 洗唔洗調下我打排卵針既份量呢?

2. 我比較心急想快啲來m, 因為想快啲再做試卵, 唔知用坊間既方法谷m, 例如飲崩大碗, 或者食啲好涼既野落肚谷m, 會唔會影響到卵子質素?

3. 我舊年開始, 已經發覺到啲經血無以前咁多....以前一黎都起碼7日就完, 宜家黎5日就完....其實係咪子宫定卵巢衰退梗呢?

4. 我上次照到有8粒卵, 如果每個月都排一次卵, 咁我下次再照係咪會少左一粒, 即7粒呢?
5. 我呢排傷風, 食梗咳藥水, 會唔會影響到個試管過程同用既葯?

感謝您。

複式洋房

係呀, 但我黎梗今個星期會飛去取卵先....我前日照左有14粒卵, 左邊有8粒, 大部份都1cm以上大, 右邊6粒, 但個6粒都無1cm, 我上次都係右邊啲卵全部都差啲, 點解會咁呢?

同埋今次多啲卵, 上次最多照到9-10粒, 唔知係咪因為我今次等m來時間比較長, 今次係第36日先來m, 之前個次就第20日就來m, 所以少時間比更多既卵浮上來.....係咪因為咁呢?

感謝你回覆。

複式洋房

crystal902002 發表於 24-1-22 00:21
Dear CuteCute Town,
我都高齡38了,最近懷孖胎兩個都有染色體問題而要終止。 但我個情況,我驚下次自然都 ...

唔好意思, 我插下咀....
我今年40-41啦, 你之前個兩胎係咪無做PGS, PGT個啲? 我見你咁講我都好驚, 因為我個間診所無PGS, PGT做, 我都好驚我陀陀下要終止.....

複式洋房

我上星期飛左過去抽左12粒, 結果得2粒係受到精而又生存到, 結果係好過上次, 宜家Freeze梗個2個胚胎, 醫生比左以下個plan我:

You wish to make transfer in the next cycle, but we recommend to have a break now , write to me when you get your cycle on day one

You will take Provera from day 15-24, and then you will get a new cycle in March

The plan for your treatment is:

On the second day of the cycle you will take Menopur 50 units

Ob cycle day 8 or 9 book an ultrasound scan.

• We need information about the thickness of the endometrium and if its three layered, plus a check of your ovaries to see if there is any follicles or cysts.

When the endometrium is ready, we’ll let you know when to take the ovulation injection (Ovitrelle):

Three days after the ovulation injection you will have to start taking progesteromne (Cyclogest vaginal tablets x 2)

We expect the transfer date will be, one week after the injection.

1. 我急住做transfer, 點解佢唔比我下一個cycle做?

2. unfreeze個胚胎時, unfreeze失敗左常唔常見? 如果unfreeze失敗左, 係咪可以即時知道?

3. 子宫璧厚度, 係咪來完m啲血清晒會係最薄既時候?

4. 做移植雪胎, 係咪一定要用assisted hatching?

5. 我個邊無PSG, PGT做, 如果個胚胎係有染色體問題, 係咪最終到會係向生個BB出來時, 會睇到?

6. 有肌肉委縮呢啲病, 算唔算係染色體有問題?

7. 有啲人話做移植前要做子宫鏡檢查, 其實子宫鏡檢查係做啲乜? 我見要幾萬蚊做一次....都好貴

8. Provera 10mg唔知可唔可以向葯房買到呢?

感謝您。

複式洋房

多謝您既回覆。
我想問下宜家我等再下個CYCLE先放胎, 我有咩可以做先可以增加著床既機會?
Unfreeze胚胎失敗其實常見嗎?
你知唔知邊間診所prescribe d葯係平啲? :p

祝您恭喜發財, 身體健康, 大吉大利~~

複式洋房

恭喜發財! 新年好~ 我都好想訓到, 平時已經訓唔到, 搭飛機仲梗加係訓唔到, 但我每次都要飛十幾粒鐘先可以做ivf, 呢個問題無得避

都想問下, 點解咁多人話放雪胎成功%大呢?
另外, 因為我年紀大, 你覺得我個策略係(1)用for example, 幾個月時間抽左啲卵先, 再雪住受到精又生存到既胚胎先, 還是(2)一路抽, 一路放胎, 用到無晒胚胎先再抽卵? 因為卵子數量同質數係會隨著年紀下降, 而且我呢個年紀每一個月個卵巢機能都可以差好遠....所以會唔會用方法(1)會好啲?

最後, 想問下如果用做Assisted hatching,胚胎係咪一定著到床? 如果經assisted hatching著左床, 但個胚胎後來停左長大,係咪一定要用人工流產去清左個胚胎出來?

感謝。

複式洋房

多謝回覆。

我每次坐長途機都一定訓唔到, 如果向IVF TREATMENT中間, 好似放胎前後, 抽卵前後食安眠葯好唔好? 有無邊似安眠葯係岩我呢啲備孕或孕婦食呢? 謝謝您

複式洋房

謝謝您的回覆。

係呀, 我從來無食過安眠葯, 如果食退黑色素, 係咪可以隨便出面葯房買都得?
另外, 想問下, 有無人會向抽卵後第5日放一個雪胎 instead of鮮胎? 我有諗過咁做, 因為覺得放雪胎好似成功率大啲

我成日見到呢度啲人講免疫問題, 究竟咩叫免疫問題?

我見呢度好多人既醫生都會將佢地個胚胎分grading, 我個個從來都無幫我分-_-""....其實係咪一定要分grading? 同埋醫生係點睇到佢係屬於一個A GRADE又或者係差既胚胎呢?

感謝。

複式洋房

多謝您回覆。
聽你講,雪胎成功率大係因為子宮無受其他大量賀爾蒙影響下的環境,所以才有利著床, 你講呢個應該係講梗Natural cycle, 唔洗食葯, 唔洗打針...
但我個個外國醫生, 宜家唔係要我行natural cycle再放個雪胎入去, 而係要我今個cycle既第15日食黃體素/通經葯食到第24日, 跟住等m再來,再打50 unit menopur既排卵針(之前抽卵個陣係打開225unit), 之後再睇我起卵泡起成點, 我前日向尖沙咀見另一個ivf醫生佢話乜你個外國醫生咁奇怪, 簡左個最論盡又最嘥錢既方法去做既? 其實自然cycle等佢自然起卵泡又或者食黃體銅素都可以整靚個子宫膜...我都唔明! 個外國醫生又唔解釋! 咁做佢又唔會賺多一分錢...係我嘥錢同麻煩....而且個香港ivf醫生話我宜家呢個方法, 如果起左卵泡又趕唔切去破卵,唔通突然卵泡起,突然飛過去咩,機票都買唔切!!佢話因為萬一破左卵就捉唔到個黃體姛時間, 就唔可以放胚胎~外國醫生個邊仲叫我打完破卵針第三日開始塞黃體姛cyclogest

我宜家好似比個外國醫生玩梗咁....呢個方法同放鮮胎無分別, 佢又要我食葯又要我打針, 完全係大量賀爾蒙影響下的環境先放個雪始, 完全係不利著床, 仲要我花錢花時間大佬,你唔想做我生意就老實講, 咪嘥我啲血汗錢~~都唔知好無叫佢唔好用呢個方法, 但我估佢未必肯

你覺得個個香港醫生講得岩唔岩?

感謝。

複式洋房

謝謝回覆。
我頭先問左外國個醫生咁做會唔會miss左個best timing去放胎, 佢答唔會, it will be times with Ovitrelle, no worries.....希望真係控制到......

關於我pcos個個問題呢, 尖咀個位ivf醫生佢照過我個卵巢,話我唔算多泡, 應該無pcos....唔知係咪....因為上次都係照到14粒,抽左12粒

另外呢, 外國醫生答左我兩個embyro既grading係
4BB and 3BA, 即係係咪中間偏下質素?

我跟住問佢做唔做assisted hatching, 外國醫生叫我自己決定....你覺得我咁既情況, 好無做呢?

謝謝您。

複式洋房

謝謝回覆。
咁其實PCOS係卵多,但啲卵質素會比正常人較少靚卵, 可否咁講?

有PCOS係咪通常個AMH都會高啲?

如果我要好穩陣, 唔想走左卵,MISS左最佳放胎時間, 但我又無咁多假, 其實係咪可以向打破卵針後第3日飛定過去? 我每次一飛就飛20+小時, 中間又要轉機個啲....

如果個胚胎有染色體問題,係咪assisted hatching都幫唔到著床?

grading好既胚胎係咪都代表個胚胎無染色體問題?

胚胎既Grading睇唔睇到係生男定女?

放胎後, 其實你建唔建議即日再飛返香港? 還是你建議透幾多日先好飛返香港?即係呢頭一放胎, 個頭就搭飛機走人....你知我一飛又飛20粒鐘, 又轉機, 我又訓唔到,飛機又無啖好食.....其實聽落真係對著床無乜好處....可能做埋Assisted hatching都幫唔到

感謝。

複式洋房

謝謝您的回覆。
我都好想按照你講既SCHEDULE咁去休息,但我無咁多假, 其實係咪反而放胎後需要休息多啲多過放胎前呢?

其實個雪胎做左assisted hatching, 大概需要幾多時間著床呢?

我朋友早兩日同我講,流過產個胎會比較容易著床, 因為如果係人工流產的話, 佢會刮走晒你子宫壁啲野, 個啲向子宫壁既瘡呀都會一齊刮走埋, 咁啲胎先容易著床, 我朋友咁講岩唔岩?

如果我向modified cycle打排卵針(每日50 unit menopur)同打破卵針其間做運動, 怕唔怕呢?

另外, 見上面有位年青我兩年既sis(post#6469)問你好無放兩個胎, 我見佢個grading係6分, 所以我唔知我兩個4bb, 3ba係咪叫做好過佢定點? 你唔建議佢放,相信你都唔建議我咁做, 但我都好想生兩個, 唔想分開兩次攪, 我如果放晒呢兩個, 係咪都好大機會係孖胎?

感謝。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊