想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

有個新update同一個幾急既問題想問下。。。
是咁的,我昨日去左睇一個中醫,佢話我寒宫,比左啲中葯我要我每日煲黎飲,仲叫我每晚薑水浸腳,佢話唔影響我做試管,跟住我尋晚食左一劑中葯同浸薑水,同埋照食Provera, 點知今日就來左m, 唔知關唔關啲中葯事。。。

咁我今日應唔應該再繼續食Provera,本來今日係last day食Provera....

感謝。

複式洋房

我尋日問左外國醫生,佢叫我繼續食Provera,排卵針就今晚開始打,但我又好想繼續中醫暧宫個個treatment,因為如果我個子宫唔健康,放左個胎落去都係白做,而且中醫話啲葯可以同時做ivf同時照食,而且啲葯又有安胎作用,我知你可能會話如果我真係想暧左宫先,不如完左中葯呢個暧宫療程先再做IVF,但因為我又無時間,我想三月受孕,我諗住中醫照繼續食,針照打,因為外國醫生叫我3月8日去照ultrasound照個子宫卵巢send相比個睇,如果真係有問題,我到時就即係停左中葯,無問題就繼續食中葯,你覺得咁會唔會好啲?
感謝您🙏

複式洋房

謝謝回覆。
另外, 都想問下你信唔信啲人話放胎前食波蘿芯或波羅素可以增加胎著床機會?

複式洋房

Hi cutecutetown,

可能你已經唔想睬我:((((不過我真心希望你可以幫埋我呢一次。。。。十萬個多謝你先

我呢梗16號會放雪胎,但外國醫生個邊話我唔洗驗血,但我都係好奇前日自己走左去驗,以下係個結果,唔知你有咩comments 呢?

Unit 1 result
Progesterone 9.0 nmol/L

Unit 2 result
Progesterone 2.8 ng/mL

Reference
Follicular: 0.6-4.7 nmol/L or 0.2-1.5ng/mL
Mid-cycle: 2.4-9.4 nmol/L or 0.8-3.0ng/mL
Luteal: 5.3-86.0 nmol/L or 1.7-27.0 Ng/mL
Postmenopause: 0.3-2.5 nmol/L. or. 0.1-0.8 ng/mL

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-3-13 15:34
Dear goodperson2021,
打了排卵針吧?是打排卵針當天驗的progesterone? 你呢個周期唔係其他人一般用的人工 ...

多謝回覆,我係已經打晒排卵針,破卵針就係3月10日淩晨5點打,我上面呢個驗血報告係3月11日做的,但你覺唔覺我既黃體姛素比較低?

我有塞梗葯,但我日日個塞葯時間都唔同,外國醫生叫我塞兩次,但我尋日就塞夠3次,今日就兩次(因為今日中間個次唔得閒塞)。。。。咁即係我連塞葯時間都要日日準時?
其實個啲塞葯,每次都一大pat流返出來係咪正常?

外國醫生叫我16號要到診所,所以有冇計錯日子,真係只有佢地先知。。。。

複式洋房

多謝你回覆呀好滾動我塞個隻葯係叫amelgen 400mg,成粒白色,我上次已經同個邊講過,佢話可以塞完可以即刻行,唔洗突登訓底,話即刻流出來係正常喎,同埋無叫我準時塞,淨係叫我早上晚上塞,無specify 一個時間比我

我聽你建議,會向個邊留多三晚先返,但係咪唔好拎重野,行樓梯,腹部不可用力,連打乞嗤都要忍?

複式洋房

謝謝回覆。

我晚上個轉真係成日唔同時間,係咪真係會差好遠?我想問我塞個隻葯,我見會有水流出來,個啲其實係咩來?我上一次IVF,我唔識塞,叫我媽幫我塞,佢話次次半隻手指入左去粒葯就跣走左,但自己塞我可以塞到好入,我懷疑呢個又係上次無著床既原因。。。
其實隻葯要幾多時間可以吸收,我唔明個邊點解話一塞完就可以企起身,唔怕跌返出來咩?

我係無假,但學你講no paid leave都要,即係出錢買啲假。。。我今次去幾日,你覺得我啲訓覺時間好無跟邊香港時咁去訓呢?
我好難唔擔擔抬抬,我一個人去,都要自己出去買餸煮飯架。。。
同埋想問下係咪放胎個日唔好沖涼?我早兩個月抽卵無得沖涼幾日,真係好難頂。。。。
仲想問埋放左胎,我可唔可以食一隻黃体酮素叫duphaston 10mg?又或者有一隻叫Norcolut 5mg?

感謝。

複式洋房

Dear cutecutetown,

好唔開心,我岩岩去到診所,佢話我知我原本有兩個胚胎,今朝解凍其中一粒時死左。。。。。T_T
佢話解凍時死係happen once a while,,另一粒仲解梗凍,未知。。。。。其實係咪診所有責任架??一粒4bb, 一粒3ba,grading唔差,有冇咁易解凍死??
佢早兩個月要雪呢兩個胚胎先收左我一皮freezing for 2 years....你覺得係咪唔應該收我?

複式洋房

Dear cutecutetown,

Update 返你,3ba個粒死左,4bb捱到解凍,放左入我身體,但我都好似無特別就住,行路都係慣左行快,你叫我慢慢行仲辛苦,仲照伸高個身攞野,用力,同埋間唔中比自己或一地嚇一嚇人。。。今日好攰,仲成日跑來行去

塞約個度我用開個隻amelgen好難買,但呢隻好平,但我其實有個低能問題問下,我宜家有個胚胎向我個子宫度,咁我每次塞葯都將粒葯丸塞到最盡量,咁隻手指或粒葯會唔會整甩或整爛個胚胎?

複式洋房

如果同其他Cyclogest 功效無乜分別,我會想用返amelgen 因為平好多!我今次自己塞真係塞到好入,如果仲向子宫頸,咁佢咪有機會未必會自己跣入去子宫房入面?因為我長時間都唔會係訓向度。。。。我今朝塞個粒本來乜都無跌出來,到我行完街返來又跌返出來,我早幾日塞過有一粒直情好奇怪完全乜野都無流出來
我尋日完全放胎後完全無乜休息,連坐一陣都覺得自己超級超級攰想訓覺,但我都係無訓底休息,直到晚上12:30先訓左5粒鐘,我咁樣,係咪又係影響著床?仲有,今日搭火車既時候架火車突然煞停,我個人chok一chok爬左落個玻璃門,個肚無被撞,咁會唔會又影響左?

謝謝。

複式洋房

係就好啦!但呢幾日都成休息時間唔多,同埋一個人出行,又要諗呢樣個樣,趕呢度個度,個腦又要成日諗野同記住好多野,心理都有壓力,宜家又要飛,又訓唔到,呢啲反而仲影響
宜家係植入第三日,我同上次一樣,完全無任何感覺

複式洋房

唉,我今日仲係半點感覺都沒有。。。。無感覺到我有時都唔記得咗自己做左IVF

複式洋房

係就好,承您貴言,我上網睇,好多人都話有M到感覺。。。正常一個野向你身體生長梗,有反應唔係正常嗎?
我宜家好擔心,因為呢幾日成日跑來跑去,又有拎重野(行李),又訓得少,個腦又成日諗野。。。唔知會唔會因為咁影響到?

其實你成日話唔係咁容易就無左,咁點解唔可以拎重野呢?其實要點樣先會無左?

複式洋房

係就好啦!

複式洋房

我想問啲塞葯開左比我整溶左少少仲用唔用得?
同埋我向公司塞個陣,用左抺廁所板個啲有化學味既消毒水洗隻手指再插入陰道,會唔會又影響到?
謝謝

複式洋房

謝謝回覆。

我又想問下我見有啲jm話佢地個醫生叫佢哋放胎後塞藥時要食埋aspirin,有啲又話要食baby aspirin 等個子宫血液循環啲,點解要食aspirin?我係咪應該都要買啲黎食會好啲?謝謝。

複式洋房

明白,所以問左你意見先。。。
我今日係day 10,無任何感覺都算,我連網上講既白帶增多(我未放胎前白帶反而比較多),胸脹痛,想嘔,便秘呢啲症狀都無。。。。。。。但呢幾日比較攰, 唔知係咪因為早幾日無乜休息, 同埋我上網睇有可能係CYCLOGEST既副作用...頭先有FEEL到卵巢個個位好似刺痛左一下

同埋我今朝無啦啦生眼瘡, 我搽左啲眼瘡膏, 點知個醫生話如果你係懷孕就唔好搽....但太遲, 我今日已搽左兩次....

複式洋房

Update 頭先小便前抺妹妹個陣見到有好少好少好少好少既啡。。。。。咁即係點?我上次放鮮胎day 8就見血

複式洋房

係眼瘡。。。。
我尋晚同今日都不停有啲淡色血流左出來,無停過。。。。我已confirm個啲係m,鮮紅仲有m痛。。。。我已打算下個月再做,問梗個邊。。。。個邊知我急想有龍BB, 叫我今晚打MENUPOR, 如果係咁, 我過多兩星期又飛過去抽卵放胎, 你覺得好無? 但我想睇下中醫針灸個啲養好個子宫先, 唔係又掉錢落海....我宜家已經洗左三十萬, 結果得個吉, 諗起就想喊...

其實你之前曾經講過叫我睇下其他國家,係咪因為無pgt既原因?我屋企人都見我兩次失敗,都叫我轉第二間,但我覺得間間做法都一樣,其實我去邊做都無分別,你認同嗎?

上次又係到第9-10日就來m,今次又係。。。點解?

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-3-28 03:49
Dear goodperson2021,
都替你難過,不過如果你要繼續試,我都明白,只係你要龍B就好「泯水」。
都係嗰句, ...

係,我就係咁諗,所以尋晚無打到針,因為我唔想又嘥錢,我都想馬上抽卵抽到咁上下先放,但咁樣個成本又比較高。。。我宜家唯有放棄生龍bb,唯有係要蛇bb

宜家唯有用最平既方法,養宫養到咁下,先飛過去抽卵同放鮮胎,仲要同公司買假期。。。

放雪胎好貴,貴過放鮮始幾萬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊