自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

始終450萬喺聯名戶口,就算雙方同意單簽攞錢都有一半喺屬於何伯。如果何伯証明畢錢喺自己積儲有入數紀錄咁,其實450萬喺全歸何伯持有。加上何伯應該有立平安紙。人未死,未得金主同意就算單簽都可以告盜竊。理論上單簽提款喺授權你一個人去提款唔一定喺比筆錢你。所以呢單野有得告

複式洋房

再加上呢一刻何伯應該會再立遺囑,多數全部比何太。何伯一死,至少一半個老婆可以追得返。

假如再絕d,告細女詐騙。咁細女醫院返工應該喺專業人士,隨時要上身見board。始終畢錢喺老豆,又未得老豆同意攞咗去。

複式洋房

Kittymummy 發表於 24-5-6 23:57
我總唔信亞伯唔知個戶口係單簽。
就算單簽唔代表何伯果一半都比埋你。關鍵喺何伯仲在生,單簽喺授權其中一個去提款。銀行跟程序去放錢。當中細女喺有機會衰盜竊,甚至詐騙。

複式洋房

回覆 bkpokk 的帖子

賣咗首飾都會告,起碼攞返一半。玩下手個細女份工都無埋。專業人士,個牌一衰刑事就bye bye.如果何伯喺唔同意你擅自據為己有確實喺屬於偷

複式洋房

回覆 j947 的帖子

60歲唔需要申報比房署,喺灰色地帶

複式洋房

回覆 露比2006 的帖子

銀行喺無問題,按程序單簽就其中一個攞錢就可以放款。但問題核心喺聯名戶口喺雙方各自持有一半資產。單簽喺授權其中一位取款唔代表自動送埋果一半資產比對方。如果何生証明到筆錢出入紀錄喺自己儲返嚟隨時攞返唔止一半。

複式洋房

回覆 SOHOT 的帖子

你搞錯,問題不在銀行不在單簽而喺法律上聯名戶口喺大家各自持有戶口一半資金。就算你授權另一半提取亦銀行放寬唔代表何生果一半自動歸細女擁有。問題核心喺細女個450萬至少一半喺屬於未死的何生。

複式洋房

回覆 nisha 的帖子

銀行,單簽喺無問題。問題核心喺何伯到目前仲在生而聯名戶口喺各自持有一半資產。細女單簽攞曬程序上無問題但唔歸還另外一半資產比何伯就喺問題所在。除非何伯已經過身咁就自動過埋一半比個細女。加上呢一刻好肯定何伯已經再立遺囑。

複式洋房

回覆 SOHOT 的帖子

問題喺阿伯未死,就算聯權擁有都有一半喺屬於何伯。你攞咗去唔還就告得入

複式洋房

回覆 露比2006 的帖子

八十九歲老翁指控親生女兒侵吞聯名戶口內逾三十萬元人民幣,女兒辯稱是為免老父棺材本被弟弟蠶食,才將款項暫存入自己戶口。四十九歲任職護士的女兒被控盜竊罪,她否認控罪,案件昨於東區法院開審。法庭裁定被告表面證供成立,押後至五月六日裁決,被告獲准保釋。

複式洋房

有案例在先,個細女隨時衰盜竊個牌都凍過水。

趙元嵩    發表於 24-5-7 09:50

複式洋房

回覆 小manman 的帖子

我純喺食花生,根本上個大陸女人贏硬。表面上細女hold起筆錢但實際上一上法庭隨時輸到渣都無。
何伯呢一刻應該再立遺囑全歸個女人。關鍵喺何伯肯唔肯告細女盜竊,一告個細女份工都無埋

複式洋房

回覆 Lhin 的帖子

純討論,如果個女人識玩都幾肯定會打官司。其實細女好被動,你hold住筆錢喺無用。上到庭都喺要嘔出嚟。或者和解一人一半仲實際。

複式洋房

聯名戶口可以不是聯權共存,如果戶口內全部是被照顧者的錢,照顧者並無存錢,聯名戶口只是操作上的安排,戶口內的款項並非兩人同時擁有,不是一人佔一半。當被照顧者離世,聯名戶口款項是死者遺產,照顧者不可以動用,否則等同挪用他的財產或盜竊,屬刑事罪行。

複式洋房

回覆 kksam 的帖子

我搞錯,應該係聯名戶口可以不是聯權共存,如果戶口內全部是被照顧者的錢,照顧者並無存錢,聯名戶口只是操作上的安排,戶口內的款項並非兩人同時擁有,不是一人佔一半。當被照顧者離世,聯名戶口款項是死者遺產,照顧者不可以動用,否則等同挪用他的財產或盜竊,屬刑事罪行。

複式洋房

涉款卅多萬
四十九歲被告許惠芳,被控於去年三月廿二日,偷竊存於她與父親許琨泉及其中一名弟弟於中國銀行聯名戶口內的三十三萬四千多元人民幣。裁判官裁決時指,許伯年紀雖大,但思路清晰條理分明,無需要將錢交予子女處理,也無說過要將三十多萬元全用作身後事。既然無證據說許伯打算將錢瓜分給子女,被告辯稱是受老父所託處理該筆錢的說法便不成立。對於錢的用途,許伯隨時有權改變主意。被告以擔心老父生前會把錢用罄,將錢存入自己的戶口而拒絕交回,是不誠實行為,因此盜竊罪成。辯方求情稱被告已經離婚,品格良好,因固執才犯案。

案件編號:ESCC 1106/2011

複式洋房

回覆 yan_mum 的帖子

單簽攞走喺無問題。問題關鍵喺細女攞錢唔歸還當中是否涉及盜竊。上面案例就告得入

複式洋房

個情況就等於合夥搞生意,聯名戶口單簽。其中一個攞走全部錢。咁另外一個拍檔有無話全部錢歸你?更何況喺個細女好大機會無入過錢落去個聯名戶口。即喺以其中一個管理人身份持有戶口。咁上到庭你唔喺偷喺乜。

複式洋房

回覆 小manman 的帖子

我仔仔,我都話喺食花生。你就偵探上身,其實唔同人對呢件事有唔同理解。明眼人都知道個大陸女人有問題。而我要討論喺細女咁做有無犯法先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊