家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想小小地月供HK$1000或HK$2000, check過永亨和永隆都沒有月供templeton 亞州增長基金, 請問仲有邊隻好介紹, 我比較喜歡中至高風險.

男爵府

謝謝回覆。

銀行比較麻煩,又無一個list比我睇到邊隻可以月供,要每隻問。

PCCW2319

都不知道可以在那裏找到基金代理,隨便找過又怕吾好,有好介紹嗎?我只可每月供HK$1000 or HK$2000,基金代理吾知彩吾彩我。

原文章由 PCCW2319 於 08-2-18 22:52 發表

templeton 亞州增長基金, 係一隻相當出色基金.
除左BANK, 亦可以揾基金代理做月供基金 (無年期); 如果你識揾, 可以揾到認購费比BANK抵既基金代理.

而且揾基金代理, 基金單/基金擁有者係自己名,而唔係BANK或基金 ...

男爵府

我睇過佢的網址,見到佢留言話好忙暫時吾再幫人買。

係呢,妳係跟Ron買,定跟銀行買呀,買左邊隻呀!

原文章由 littlefatc9 於 08-2-19 09:58 發表
mkwok
你識唔識ron? 係佢一路用心教我地點學習基金,無年期基金好處,安心投資.....好多好多

我覺得唔識搵四圍問又要always比人sell有年期,不如問o下ron幫唔幫到你:mrgreen:(雖然我知佢比較忙) ...

男爵府

我睇過Ron的網址,真係獲益良多。

Thanks

原文章由 PCCW2319 於 08-2-19 23:22 發表
我依家嚮zurich供緊份基金, 供款期最多一年, 個agent唔錯, 佢會時不時視乎市況同你review你現有既基金狀況! 如果有興趣可介紹你!
要簽幾多年contract ? 供款一年後係咪隨時可以拎走d $$ ? 有冇其他手續费/pentaly ...

男爵府

littlefatc9,

我剛剛都係永亨開左戶,申請埋信用咭為1.7%,但原來佢地逢16號先買基金,所以要16/3先做到。

因promotion做到今個月尾,所以29/2如果信用咭申請吾切就係saving戶口扣數先。

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 15:53 發表

第一個我o係永亨做緊都算係1.7%,因為佢月供收2.5%用credit card有0.8%現金回增
而第二第三請問可否話我知係邊間

男爵府

littlefatc9,

原來妳係永亨供左好耐架,但我最近先開始留意投資,見到佢做 promotion2.5%,即刻去開戶,請問係咪每個月都有月結單呀!妳做的時候係咪已經係2.5%認購費呀!

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 16:21 發表
mkwok,,用埋credit card真係勁抵呀
我o係永亨供左好耐架喇,我地依家咪做左一家人囉

男爵府

唔該晒,因頭先好趕所以冇問到,我上星期先開了saviing account,現在等緊佢寄密碼給我做網上理財

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 16:52 發表

係呀,佢不時會有promotion,我都係2.5%架,o個時開戶仲有新錢做定期好高息,詳情唔記得了

每期供款後有供款通知書,每月有投資月結單,如果你申請埋網上理財都有得check balance ...

首頁

尾頁

跳至